Der er kommet mere kriminalitet efter grænsekontrollen

Tilbage i januar blev der indført grænsekontrol i Danmark, og nu viser nye tal, at der er kommet en stigning i anmeldte forbrydelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politiet er blevet påtvunget en opgave ved grænserne. I Rødbyhavn står betjente dagligt og kontrollerer alle de passagerer, der ankommer med færgen, og det har givet dem mindre tid til at fange forbrydere. Det skriver Politiken i dag.

Der er nemlig kommet flere anmeldte forbrydelser. Faktisk har politiet i Lolland og Guldborgsund Kommune fået 1.177 flere anmeldelser i 1. kvartal i år end sidste år. Og det er altså en stigning på omkring 20 procent. Udviklingen kan sættes i direkte relation med grænsekontrollens pres på politikredsene. Det mener Gerd Battrup, som er lektor på Institut for Grænseregionsstudier på Syddansk Universitet.

- Man trækker ressourcer fra politiet, og derfor risikerer man selvfølgelig en stigning i kriminaliteten, fordi det kriminalitetsforbyggende og det opklarende arbejde, som politiet normalt laver, er blevet svækket, siger hun til Politiken.    

I begyndelsen af maj kunne DR fortælle, at Rigspolitiet forventer at bruge mere end 663.000 effektive mandetimer på at tjekke ved grænserne alene i år. På de første tre måneder af 2016 svarer det til 165.750 timeres effektivt politiarbejde, som altså skal hentes i politikredsene.

Ifølge Kim Kliver, der er politiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, så er det ikke er gået ud over de akutte opgaver, men der er kommet en længere sagsbehandling.

- Vores akutte beredskab er ikke berørt overhovedet. Det er det samme som før grænsekontrollen. Men det er klart, at når vi afgiver ressourcer, skal der tages fra et andet sted. Konsekvensen er at noget af det, som vi kalder den lettere kriminalitet, der vil der blive længere sagsbehandlingstider. Det kan være simple tyverier, lettere hærværkssager eller simple indbrud, hvor der ikke er noget spor. Det er ikke sådan, at vi ikke behandler dem, der vil bare gå lidt længere tid, siger Kim Kliver. 


Nyhedsoverblik