Debat: Når prioritering virkelig bliver til gavn

Diskussionen om penge skal stoppe. I stedet skal vi tale om prioritering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Af Birger Holm Brøndberg (LA), Faxe Kommune

Vi liberale bliver ofte beskyldt for at ville skære, skære og skære. Det er fuldstændig misforstået – i virkeligheden vil vi prioritere, prioritere og prioritere. Prioritere de varme hænder på sygehusene og i sundhedssektoren.

Prioriteringsbehovet har aldrig været større. Se bare Berlingskes artikel den anden uge. Her kan man læse, at antallet af ”kolde hænder” på sygehusene – det vil sige administrative medarbejdere – er steget med 30 procent de seneste 10 år.

Antallet af læger, sundhedspersonale og sygeplejersker er til sammenligning steget med otte procent, og ser vi på folkeskolen og småbørnsområdet er der præcis de samme faresignaler. Med andre ord: Bureaukratiet er kommet fuldstændig ud af kontrol!

Det kan ikke være rimeligt, at sygeplejersker og læger skal løbe rundt på gangene, mens der sidder et djøf-vælde ved computerskærme og opfinder nye, syrede dokumentationskrav. Udviklingen skulle være gået i den stik modsatte retning: Ned med antallet af djøf’ere – ansæt mere sundhedspersonale.

Jeg håber snart, vi kan stoppe den evindelige diskussion om penge. For dette handler åbenlyst om noget helt andet: Det handler om prioritering – og ledelse! 

Hvad betyder dette konkret i Faxe? Mange forældre kan berette om sygemeldinger hos ledelsen på deres barns skole eller institution og desuden støt stigende brug af vikarer. Centraliseringen af skolerne i Faxe samt implementeringen af skolereformens mangfoldige krav har presset ledelsen mange steder ud over den både rimelige og i særdeleshed menneskelige grænse.

Hvordan skal en lærer eksempelvis kunne håndtere 3000 forskellige uddannelsesmål? Bare ét eksempel på detailstyring, som dræber arbejdsglæde, tvinger sygefraværet op og næppe gavner vores børns uddannelse.

Liberal Alliance ønsker at udfordre byråd og embedsværket positivt og konstruktivt på, om dette er vejen frem – i LA mener vi klart NEJ, nej til centralisering, nej til flere dokumentationskrav, nej til at bruge samfundets ressourcer på andet end kernevelfærd – netop det som virkelig betyder noget for dig i dagligdagen.

Mennesket og det individuelle behov skal tilbage i fokus og vi skal stole på, at lærere, pædagoger, sundhedspersonale etc. virkelig kan det de skal og det skal de selv stå på mål for inden for aftalte rammer.
Liberal Alliance arbejder på Christiansborg desuden på at indføre et ”fritvalgsbevis” og fuld gennemsigtighed på pasningsområdet, så forældre frit kan vælge vuggestue, børnehave eller dagpleje efter behov. Vi vil gøre op med den centralistiske pladsanvisning og gøre det lettere at oprette private institutioner og pasningsordninger.

Debatindlægget er ikke udtryk for TV ØST’s holdning men udelukkende den pågældende debattørs. 

DELTAG I DEBATTEN

Send dit debatindlæg forsynet med navn, adresse, parti eller liste, eventuelt stilling, telefonnummer og foto til: debat@tveast.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere.

Nyhedsoverblik