De vendte tilbage til deres hjemstavn: - Det er ikke de samme mennesker, der er her længere

Jonas Sylvester Kaspersen er flyttet tilbage til Maribo, efter flere år i udlandet. Han er en af de få, der flytter tilbage til Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det handler vel om, at jeg kommer herfra.

Sådan lyder det fra Jonas Sylvester Kaspersen, der er flyttet tilbage til sin hjemstavn i Lolland Kommune, efter flere år både i udlandet og i København.

Men han er en af de få, der flytter tilbage til Lolland, når de først er fraflyttet kommunen som ung. Det viser en undersøgelse, som Kommunernes Landsforening har foretaget blandt 94 ud af landets 98 kommuner.

Her har de undersøgt alle personer, som er født i 1983 for at finde ud af, om de vender tilbage til den kommune, de er vokset op i. På landsplan ender 14,3 procent af de fraflyttede unge med at vende tilbage til samme kommune igen, når de er fyldt 33 år.

quote Det er måske lidt en følelse af, at jeg har kompetencerne og lysten til at drive noget

Jonas Sylvester Kaspersen, flyttet hjem til Lolland

På sidstepladsen finder man Lolland Kommune, hvor kun 7,9 procent vælger at flytte tilbage.

Lysten til at drive noget

Men Jonas Sylvester Kaspersen er en af dem, der dog trækker statistikken en smule op for Lolland Kommune. Og det er der en grund til.

- Jeg havde en rigtig god opvækst her. Jeg gik på Maribo Gymnasium og havde nogle gode år. Og så har jeg fulgt med, selvom jeg har boet i udlandet. Fulgt med i, hvad der sker og har kunnet se, at tingene på nogle punkter går lidt stå. Det er måske lidt en følelse af, at jeg har kompetencerne og lysten til at drive noget, siger han.  

- Jeg tror ikke, man skal male alt rosenrødt, men som udgangspunkt er folk meget venlige, der er stille og roligt, og man kan ligesom tage tingene i sit eget tempo. Og så ligger det ganske udmærket transportmæssigt. Jeg er tæt på en motorvej og en station, så det er ikke sådan, at jeg altid er her. Jeg kan også tage ind til København, hvor jeg stadig har mange venner. 

styr_paa_skolen_i_vordingborg.transfer.jpg
Læs også
Ude godt, men hjemme bedst: Flest flytter tilbage til Vordingborg
styr_paa_skolen_i_vordingborg.transfer.jpg
Læs også
Ude godt, men hjemme bedst: Flest flytter tilbage til Vordingborg

Mangler aktiviteter

Jonas Sylvester Kaspersen har et bud på, hvorfor færrest flytter tilbage til Lolland, når de først er flyttet ud af kommunen.

- Jeg tror, at hovedårsagen er, at der mangler noget aktivitet og engagement – specielt for unge mennesker, siger Jonas Sylvester Kaspersen.

- Der er ikke engang et fakultet eller anden akademisk uddannelsesvej hernede. Så på den måde er der måske nogle stopklodser for mange.

quote Vi kommer begge hernede fra og havde en masse relationer, som gør det nemmere at etablere sig

Bjørn Buch, flyttet tilbage til Vordingborg Kommune

Men selv om Jonas Sylvester Kaspersen er opvokset i kommunen, så er det ikke helt det samme at vende hjem igen.

- Det er ikke de samme mennesker, der er her længere. Ens egen omgangskreds flyttede jo nærmest – inklusive mig selv – til København eller et andet sted hen. Generelt skal jeg prøve at bygge venner og netværk op, siger han og fortsætter:

- Det tager noget tid at komme tilbage og få skabt de her ting. Der mangler nogle steder og ting, hvor folk rent faktisk kan samles og samle sig om noget. Hvor man kan mødes på tværs af forskellige ting.

Flere flytter tilbage til Vordingborg

Ganske anderledes ser dog ud i Vordingborg Kommune.

Her ligger man over landsgennemsnittet med sine 16,4 procent af de fraflyttede unge, som ender med at vende tilbage til kommunen, når de er fyldt 33 år.

Bjørn Buch har efter 11 år i storbyen valgt at flytte hjem til Bogø i Vordingborg Kommune igen.

- Jeg synes, det er fantastisk at bo i Vordingborg Kommune. Det er en dejlig kommune at bo i. Det er et dejligt landligt sted at bo, siger Bjørn Buch og fortsætter:

- Det har en virkelig fantastisk natur og dejlige omgivelser, hvis man gerne vil på landet. Og så har mine børn mulighed for alle de aktiviteter de har lyst til og gerne vil. 

Efter 11 år i København valgte Bjørn Buch sammen med sin familie at flytte tilbage til Vordingborg Kommune.
Efter 11 år i København valgte Bjørn Buch sammen med sin familie at flytte tilbage til Vordingborg Kommune.

Børn fik Bjørn tilbage 

Bjørn Buch flyttede derfra, da han skulle have sin uddannelse. Og så bare at komme lidt væk.

- Når man er 19-20 år og har gået på gymnasiet, så trænger man til at komme lidt væk fra øen og få noget andet luft under vingerne, siger han.

Men da børnene kom til verden, blev Bjørn Buch og resten af familien nødt til at overveje, om de skulle blive boende i deres lejlighed på Frederiksberg eller om de skulle flytte på landet.

- Vi kender Vordingborg. Vi kommer begge hernede fra og havde en masse relationer, som gør det nemmere at etablere sig. Udover det havde vi vores forældre, som kunne hjælpe til med børnene, siger Bjørn Buch. 

pix.jpg
Læs også
Se din kommune: Så mange flytter hjem til deres hjemstavn igen
pix.jpg
Læs også
Se din kommune: Så mange flytter hjem til deres hjemstavn igen

Og så er det samtidig essentielt, at motorvejen ligger tæt på, lyder det fra Bjørn Buch. Det er derfor også hans gæt, at det er derfor, der er så mange, som ender med at flytte tilbage.

- Jeg kunne forestille, at det er afstanden til motorvejen og luft om ørene. Og så det sammenhold der er, som gør det let at integrere sig, siger Bjørn Buch.


Nyhedsoverblik