Frustrationer i arrest: De indsatte sover på bordtennisbordet

Utilfredsheden hober sig op i Maribo Arrest. De indsatte har intet at give sig til, for i motionsrummet bor der lige nu to indsatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arresten i Maribo har på papiret plads til 21 indsatte. Men i øjeblikket er der 24 varetægtsfængslede, der skal deles om pladsen.

- Vores fællesrum er inddraget. Vi har ikke noget at tage os til, siger talsmanden for de indsatte i Maribo Arrest, som er anonym af hensyn til sin fremtid.

Niels-Ebbe Jensen, der er institutionschef i Kriminalforsorgen for Institution Bøgestrømmen, hvor Maribo Arrest hører under, bekræfter, at der er overbelægning i Maribo Arrest.

quote Vores fællesrum er inddraget. Vi har ikke noget at tage os til

Talsmand for de indsatte i Maribo Arrest

- Vi har to, der bor på samme celle, og vi har to, der bor nede i vores fritidslokale, hvor der er kondirum og fællesfjernsyn, siger Niels-Ebbe Jensen.

Intet fællesareal

Det betyder, at der ikke er mulighed for at dyrke motion. Og hvis de indsatte vil se fjernsyn, må de gå ind på deres celle. Der er ikke mulighed for at lave noget fælles andre steder end i køkkenet. Og det, oplever personalet i arresten, er et problem.

- Det er især blandt de indsatte, der er anspændthed. Det er klart. Vi har folk siddende på syv til otte kvadratmeter. Vi har en celle i øjeblikket med en køjeseng. De kan stort set ikke bevæge sig derinde, siger Jannie Hallø, der er fængselsbetjent i Maribo Arrest, og hun forklarer videre:

- Så har vi vores opholdsrum, hvor der skal bo to indsatte, som ikke kender hinanden. Det er klart, når der skal bo to, som ikke kender hinanden – du tager to fremmede mennesker og flytter dem sammen, det skal give nogle gnidninger, siger hun.

Artikelen fortsætter under billederne

De indsatte i arresten i Maribo er frustrerede, siger talsmand. Motionsrummet er inddraget til sovepladser for at få plads til alle.
De indsatte i arresten i Maribo er frustrerede, siger talsmand. Motionsrummet er inddraget til sovepladser for at få plads til alle.
En en-mandscelle, hvor der er sat køjeseng ind for at få plads til alle indsatte i arresten i Maribo.
En en-mandscelle, hvor der er sat køjeseng ind for at få plads til alle indsatte i arresten i Maribo.

Ingen motion

I fællesrummet var der tidligere mulighed for at tage et slag bordtennis, spille bordfodbold eller træne. Men den mulighed er der ikke i øjeblikket.

- Det er frustrerende ikke at kunne tage et spil bordtennis. Vi kan ikke få noget motion og bevæge os. Folk bliver frustrerede. Der er et pres på os, fordi vi ikke har noget at tage os til, forklarer talsmanden for de indsatte i Maribo Arrest.

quote Det er især blandt de indsatte, der er anspændthed. Det er klart.

Jannie Hallø, fængselsbetjent, Maribo Arrest

Og den oplevelse deler personalet i arresten. Jannie Hallø fortæller om den hverdag, hun oplever som fængselsbetjent i arresten:

- Det betyder, at der ikke er mulighed for at lave nogen som helst form for motion her. Vores gårdtursareal er forholdsvist lille. Der hænger lidt remedier på væggen, så de kan hive sig lidt op og træne skuldre. Men det betyder, de ikke har mulighed for at trække sig ind i det lokale og få pulsen op - så skal du godt nok lave mange armstrækkere i hvert fald, siger hun.

Undervisning skåret væk

Tidligere arbejdede Jannie Hallø som underviser i Maribo Arrest. Det betød, at de indsatte nogle timer et par gange om ugen kunne bruge tiden på blandt andet yoga, historieundervisning og samfundsfag. Men på grund af personalemangel, arbejder hun nu som fængselsbetjent.

quote Vi bruger mange timer på at tale med dem, fordi de er kede af det. Fordi de har så meget tid til at sidde og tænke.

Jannie Hallø, fængselsbetjent, Maribo Arrest

Hun oplever, at efter både muligheden for at dyrke motion, og undervisningstimerne er fjernet, har mange ansatte alt for meget tid, hvor de ikke har noget at lave.

- De får mange gode ideer til, hvad de kan lave af ting, som de helst ikke skulle lave, mens de er herinde. De har mange timer i døgnet til at tænke på, hvad de kan snøre os med, og hvordan de kan få tingene til at være bedre for dem selv, mens de er her. For eksempel sådan noget med at finde ud af, hvordan får jeg mere udetid. Hvis jeg ringer på, på det her tidspunkt, går der ikke så lang tid, før betjentene kommer og så videre. Vi bruger mange timer på at tale med dem, fordi de er kede af det. Fordi de har så meget tid til at sidde og tænke, siger hun.

Overbelægning flere steder

Det er ikke kun i arresten i Maribo, der er overbelægning. Men det er her, overbelægningen i øjeblikket er størst. Og det betyder også, at personalet er under pres.

- Vi har en rimelig god tone, men ind imellem kommer der jo gnidninger. For når den tredje har ringet på om et toiletbesøg, som i øvrigt er optaget, fordi der er meget run på toiletterne, så kan der godt fare en finke af panden både fra min side og fra mine kollegaers. Og så bliver der lidt anspændthed, siger Jannie Hallø.

Antal af varetægtsfængslede i arresterne

Ringsted Arrest - 18 indsatte - plads til 17

Holbæk Arrest - 23 indsatte - plads til 23

Slagelse Arrest - 29 indsatte - plads til 29

Maribo Arrest - 24 indsatte - plads til 21

Næstved Arrest - 16 indsatte - plads til 17

Roskilde Arrest - 25 indsatte - plads til 26

Kalundborg Arrest - 17 indsatte - plads til 15

Køge Arrest bliver renoveret - de indsatte er i Storstrøm Fængsel

Nakskov Arrest - er sat i dvale

Nykøbing F. Arrest 24 indsatte - plads til 20. Her er udelukkende dømte personer, der skal udvises.

Talsmanden for de indsatte er bange for, hvordan forholdene kommer til at blive fremadrettet:

- Der står ti køjesenge her i arresten i Maribo, der er klar til at blive samlet. Jeg frygter, hvordan fremtiden kommer til at se ud, siger han.

Talsmandens navn er kendt af redaktionen.


Nyhedsoverblik