Danskerne vil købe nytårsknald for næsten en halv milliard

Man skal huske sikkerheden, når det erhvervede fyrværkeri fyres af, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke småpenge, som danskerne forventer at bruge på fyrværkeri, når salget begynder lørdag.

Godt 415 millioner kroner forventes fyrværkerisalget i 2018 at ende på ifølge en analyse foretaget af brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Frem til 31. december er det tilladt at købe det farvestrålende krudt, som må fyres af i dagene fra 27. december til og med 1. januar 2019.

quote Folk kan godt sige til analysen, at de vil bruge 500 kroner. Men når de så står i butikken, så kan der være et sæt, der koster 700 kroner, og så køber de det

Michael Ostenfeld, chefkonsulent i Dansk Erhverv

Selv om langt størstedelen af danskerne ifølge analysen ikke har tænkt sig at bruge penge på fyrværkeri, så er det cirka en fjerdedel af borgerne, der har sagt, at de vil handle krudt for næsten en halv milliard kroner.

Ifølge Michael Ostenfeld, chefkonsulent i Dansk Erhverv, så kan beløbet endda blive højere.

- Folk kan godt sige til analysen, at de vil bruge 500 kroner. Men når de så står i butikken, så kan der være et sæt, der koster 700 kroner, og så køber de det, siger Michael Ostenfeld.

Unge beskyder brandvæsnet
Læs også
Beredskaber beskudt 20 gange med fyrværkeri ved nytår
Unge beskyder brandvæsnet
Læs også
Beredskaber beskudt 20 gange med fyrværkeri ved nytår

Salget går for alvor igang i dag

Det købte fyrværkeri skal dog fyres af på et tidspunkt, og her skal man altså huske sikkerheden. Det slår Sikkerhedsstyrelsen endnu en gang fast forud for nytårsbraget.

- Selv om antallet af fyrværkeriulykker i Danmark er faldet markant over de seneste 20 år, er det stadig meget vigtigt for os at guide danskerne til at undgå ulykker.

- Derfor bruger vi mange ressourcer på at hjælpe både børn og voksne til at omgås fyrværkeri sikkert, siger Jan Møller Mikkelsen, vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Når salget går i gang lørdag, søsætter styrelsen samtidig en række kampagner, der især er rettet mod børn og unge mænd. Det er nemlig oftest dem, der kommer til skade med fyrværkeri.

Særligt skal man passe på med raketter og batterier, der ifølge Ulykke Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital giver de alvorlige skader.

Derudover skal man ifølge Sikkerhedsstyrelsen holde sig fra ulovligt fyrværkeri - heriblandt kanonslag.

Regler for fyrværkeri

Lørdag 15. november begynder det årlige fyrværkerisalg. Danskerne forventes at bruge flere hundrede millioner kroner på fyrværkeri i 2018. Her kan du læse mere om fyrværkerireglerne, og hvad du skal være opmærksom på, når du køber fyrværkeri:
 

  • Du må købe fyrværkeri i perioden 15. december til 31. december.
     
  • Fyrværkeri må kun anvendes fra 27. december til og med 1. januar.
     
  • Lovligt fyrværkeri skal være CE-mærket. Mærket angiver, at producenten har sikret sig, at fyrværkeriet overholder alle de væsentlige sikkerhedskrav.
     
  • En forbruger må højest opbevare fem kilo NEM. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde, og angiver mængden af krudt i fyrværkeriet. Mængden af NEM står angivet på produkterne.
     
  • Ønsker man at opbevare større mængder fyrværkeri, skal man søge tilladelse hos det kommunale beredskab.
     
  • Man må som forbruger ikke selv indføre fyrværkeri fra udlandet til Danmark. Dette gælder også CE-mærket fyrværkeri.
     

Kilder: Fyrvaerkeri.dk og Sikkerhedsstyrelsen.


Nyhedsoverblik