Danske flådefartøjer følger russisk atomkraftværk gennem Storebælt

Foto: Greenpeace

Patruljeskibe fra Søværnet følger det flydende atomkraftværk op gennem Storebælt, når det sejler forbi fredag aften.

Den danske flåde holder nøje øje, mens det flydende russiske atomkraftværk Akademik Lomonosov fredag sejler gennem Storebælt.

De danske patruljeskibe P523 Najaden og P525 Rota følger nemlig passagen gennem dansk farvand tæt fra en position umiddelbart bag det russiske atomkraftværk.

Ifølge Forsvaret er skibene tilstede for at vise flaget og håndhæve dansk suverænitet.

- Det er ren rutine, at vi sejler med – og også for at give en hånd, hvis det bliver nødvendigt. Det er et stort skib i et smalt farvand, siger Forsvarets presserådgiver Anders Damgård til TV ØST.

Skibet er blevet fulgt, siden det sejlede ind i dansk farvand – ligesom det tidligere er sket, da eksempelvis den russiske atomubåd "Dmitrij Donskoj" sidste sommer sejlede gennem Storebælt, og da kinesiske flådefartøjer sejlede på visit i Østersøen for at medvirke i en russisk øvelse.

Sejler uden brændsel

Det russiske atomkraftværk sejler uden uran-brændsel ombord. Det er på vej til Murmansk på Kola-halvøen i det nordlige Rusland, nær grænsen til Norge.

Her får skibet uran-brændsel ombord, før det fortsætter sin færd gennem nordøstpassagen til det nordlige Sibirien, hvor det fremover skal levere strøm til isolerede bysamfund.

Læs også Netop nu passerer verdens første flydende atomkraftværk regionen

Passerer Storebæltsbroen omkring klokken 19.00

Akademik Lomonosov" bliver trukket af tre russiske slæbebåde, og følges foruden de danske patruljefartøjer også af Greenpeace-skibet Beluga II.

Fredag eftermiddag omkring klokken 16.00 lå fartøjerne midt imellem Lolland, Langeland og Omø.

Hele flåden sejler med en fart på fem knob, knap ti kilometer i timen. Holder farten, så vil skibene passere Storebæltsbroen cirka klokken 19.00 fredag aften. 

Læs også Russisk atomkraftværk sejler gennem Storebælt fredag

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App