Dansk kulturarv rives ned: - Det er en skændsel

Vigtig kulturarv rives ned for at give plads til nybyggeri. Det er en skændsel, lyder kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Maribos sidste firlængede købmandsgård, Granfeldts Gård, er et af eksemplerne på dansk historie og kulturarv, som i øjeblikket står til nedrivning. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Nedrivningsbølgen, der har fat i hele landet, skyldes, at det atter er opgangstider, at investorer står klar med nye projekter, og at kommunerne gerne vil have flere penge i kassen. Men også at regeringen og partierne bag finansloven ikke prioriterer området, mener Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

- Det er en skændsel og et tab for os alle, at den fælles kulturhistorie ikke prioriteres, siger hun.

Flere fredede bygning fjernes

Omkring 170 fredningssager – én sag omfatter en eller flere bygninger – er ophævet siden 2012, mens der kun er vedtaget en håndfuld nyfredninger om året i samme periode. På landsplan er der dermed blevet syv procent færre fredede bygninger siden 2012, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

quote Det er en skændsel og et tab for os alle, at den fælles kulturhistorie ikke prioriteres.

Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

Granfeldts Gård var i mange år en stor og meget driftig købmandsgård tilbage i det 19. århundrede. Op igennem tiden er den blevet brugt til mange forskellige erhverv og beboelse, men det har også tæret på de gamle bygninger. En restaurering af bygningerne vil ifølge ejeren løbe op i 26 millioner kroner. Derfor har han ønsket at rive bygningen ned. 

Indslag fra 27. april 2017 - hvor den gamle købmandsgård Granfeldts Gård var på dagsordenen hos byrådet i Lolland Kommune. 

Nyhedsoverblik