Dansk Folkeparti vil af med regionerne

Dansk Folkeparti ønsker de fem regioner afskaffet. Kravet er en del af DF's udspil til en sundhedsreform.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regionernes fremtid bliver en politisk slagmark, når efterårets sundhedsreform skal forhandles på plads. Mens regeringen planlægger strukturelle ændringer, hvor man flytter en lang række opgaver fra regioner til stat, kommuner og almen praksis, kræver DF-formand Kristian Thulesen Dahl regionerne total afskaffet. Det skriver Politiken.

- Vores bud er, at staten driver de specialiserede sygehuse, som i højere og højere grad er blevet udviklet. Kommunerne skal derefter have en pligt til at have et grundlæggende beredskab til de folk, der kommer hjem fra sygehuset og har brug for hjælp, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Politiken i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Vigtigt krav til reform

En afskaffelse af regionerne er blandt partiets 'vigtigste' krav til en ny sundhedsreform, forklarer Thulesen Dahl, der mener, at det er på tide at tage fat om nældens rod.

Regeringen holder fortsat kortene tæt til kroppen. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) understreger, at regeringen vil spille ud med 'strukturelle ændringer' på regionernes område.

De fem regioner blev oprettet 1. januar 2007, samtidig med at de 13 amter blev nedlagt. Det er regionerne, der har ansvar for sygehusene og psykiatrien samt de privatpraktiserende læger og speciallæger. Derudover tager regionerne sig af den regionale udvikling indenfor blandt andet erhverv, turisme, uddannelse og landdistrikter.

Regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative ser gerne regionerne afskaffet, mens partierne i rød blok vil bevare regionerne. 


Nyhedsoverblik