Danmarks yngste borgmester: Jeg er ydmyg over det og ganske rørt

Der blev uddelt krammere og fældet en tåre i Holbæks nye borgmesters bagland, mens Christina Krzyrosiak Hansen (S) selv helst vil holde snakken på politikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kort tid efter Danmark har fået sin yngste borgmester nogensinde, Christina Krzyrosiak Hansen (S) i Holbæk Kommune, står en flok unge mennesker ude foran det gamle rådhus i byen og giver hinanden knus.

Der er en nærmest euforisk stemning, og der bliver også fældet en enkelt tåre, for de unge er en del af den nye borgmesters valgkampsgruppe og altså helt tæt på kommunens nye hovedperson. 

Læs også
Holbæk får Danmarks yngste borgmester nogensinde
Læs også
Holbæk får Danmarks yngste borgmester nogensinde

- Vores arbejde har båret frugt, og Christina har fået borgmesterposten. Vi har været med til at skrive danmarkshistorie. Det er vores politiske idol og en person, der betyder meget for os personligt, der lige nu sidder og har opnået sin største drøm. Det kan man ikke lade være med at være rørt over, siger Kathrine Due Weng fra borgmesterens kampagnegruppe til TV ØST.

Man skal tro på sig selv

Den nye borgmester selv er også rørt – bare på en lidt mere kontrolleret måde, som det så ofte er tilfældet med politikere. For det er jo det, det handler om, siger den nyvalgte borgmester. Politikken.

- Jeg er ydmyg over det og ganske rørt. 5.500 satte sit kryds ved mig, og det er stort. Men jeg er også utrolig glad for den aftale, vi har landet i dag. Men arbejdet fortsætter i de næste dage, siger hun.

quote Vores arbejde har båret frugt, og Christina har fået borgmesterposten. Vi har været med til at skrive danmarkshistorie

Kathrine Due Weng, borgmesterens kampagnegruppe

Men troede du selv på, at du kunne tage borgmesterposten?

- Man skal jo tro på sig selv, men det kræver jo, at man kan finde et godt flertal. Det er afgørende. Det handler ikke om en enkelt person eller post, siger hun.

- Hun er blevet stærkere af det

En anden, der også troede på, at det kunne lade sig gøre, er Christina Krzyrosiak Hansens far, Kaj Erik Hansen.

- Det er klart, at man kan tvivle, og man kan tænke sit, men hun har meget pondus til at slå igennem med sine budskaber. Hun er et menneske, der giver sig selv rigtig meget. Det kan være svært, for man kommer også til at blotte sig, og det er jo hårdt. Men det har styrket hende, og derfor troede jeg på, det kunne lade sig gøre, siger han. 

171122_christina_larsen_og_faren_cala_fra_cng4.jpg
Læs også
Portræt: Her er Holbæks nye borgmester
171122_christina_larsen_og_faren_cala_fra_cng4.jpg
Læs også
Portræt: Her er Holbæks nye borgmester

Der er ingen tvivl om, at posten som borgmester er hård, og i Holbæk Kommune kæmper de med nogle rigtig store problematikker - blandt andet en gevaldigt skrantende økonomi. Men det bekymrer ikke den nye borgmesters far.

- Hun har siddet i byrådet i fire år nu, og det har selvfølgelig været hårdt. Der har også været en del interne problemer i partiet, men netop fordi hun gerne ville en anden retning, så har hun taget kampene. Det er hun blevet stærkere af, siger han.

- Man vil altid været bekymret for sine børn, men det her kan hun sagtens klare.

Alder er ingen hindring

Christina Krzyrosiak Hansen er blot 24 år gammel, og er dermed Danmarks yngste borgmester nogensinde. Men hun er ikke for ung, mener mange vælgere i hvert fald og kvitterede med 5.499 personlige stemmer. Det er næsten dobbelt så mange personlige stemmer, som den siddende borgmester, Søren Kjærsgaard (V) fik.

quote Hun har meget pondus til at slå igennem med sine budskaber. Hun er et menneske, der giver sig selv rigtig meget

Kaj Erik Hansen, far til Christina Krzyrosiak Hansen (S)

Og alderen bliver da heller ikke nogen hindring, mener Kaj Erik Hansen.

- Alderen har været meget i fokus, men jeg ser ikke Christina som så ung. Det tænker jeg ikke over. Vi er bare stolte nu. Hverdagen fortsætter selvfølgelig, men der bliver nok lige hevet nogle blomster frem på bordet derhjemme, siger han.

Samme holdning til borgmesterens alder finder vi i hendes kampagnegruppe.

- Jeg mener ikke, at alderen spiller ind her. Selvfølgelig er hun ung, men fordelen ved at være ung er, at hun bliver nødt til at opsøge borgerne meget mere for at indsamle den erfaring, de andre har brugt 10-20-30 år på at indhente, siger Kathrine Due Weng.

Den nye borgmester i Holbæk hedder Christina Krzyrosiak Hansen
Læs også
Valgdrama i Holbæk: - Nogen går måske hjem, trækker dynen over hovedet og ringer til oppositionen
Den nye borgmester i Holbæk hedder Christina Krzyrosiak Hansen
Læs også
Valgdrama i Holbæk: - Nogen går måske hjem, trækker dynen over hovedet og ringer til oppositionen

- Derudover bliver hun et stort forbillede for andre unge, både i kommunen og på landsplan. Jeg tror sagtens, hun kan magte opgaven. 

Flertallet er stadig åbent

Og hovedpersonen selv? Hun ryster heller ikke på hånden ved udsigten til det store ansvar, det er at lægge retningen i en kommune.

-  Hvis jeg ikke havde pondus, havde jeg ikke kunnet tillade mig at stille op. Og de folk, jeg har landet den her konstituering med, de er gode folk med meget erfaring. Jeg glæder mig til at samarbejde med dem.

Indtil videre består Christina Krzyrosiak Hansens flertal af mandater fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten. Men de er åbne for et endnu bredere forlig. I morgen går de i forhandling med Radikale Venstre og Lokallisten med blandt andre Krzyrosiaks gamle partikollegaer Sine Agerholm og Finn Martensen.

- Flertallet er ikke lukket endnu. De nødvendige 16 mandater er fundet, men vi vil gerne samarbejde bredt. Vi vil gerne have flere med rundt om bordet, slutter den nye borgmester. 


Nyhedsoverblik