Danmarks største solcelleanlæg på dagsordenen i Næstved Kommune

Gavnø Gods ønsker at opstille 200 hektar solceller. I aften skal byråd i Næstved Kommune diskutere, om kommunen vil gå videre med det. Lokale er imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis det står til Gavnø Gods, skal solens stråler ikke længere gå til spilde ved Nylandsmose syd for Næstved.

quote Hvis det her havde været en dødssyg mark, hvor det ikke havde betydet noget, så havde det været en rigtig god idé

Jan Knudsen, modstander af solcelleanlæg ved Nylandsmose

Godset vil således anlægge solceller på et 200 hektar stort område, der strækker sig fra Vejlø i nord og syd på mellem Vejlø Skov og Basnæs Skov. Det svarer til lige over 300 fodboldbaner, og det ville med sin størrelse være Danmarks største solcelleanlæg.

solceller.1.jpg
Læs også
Beboere frygter nyt solcelleanlæg ved Gavnø Gods
solceller.1.jpg
Læs også
Beboere frygter nyt solcelleanlæg ved Gavnø Gods

I aften skal byrådet beslutte, om kommunen skal gå videre med planerne om at tillade solcelleanlægget. Men ikke alle er lige glade for idéen. Jan Knudsen er en af de lokale, der ikke er vild med, at den kystnære natur skal plastres ind i solceller.

- Hvis det her havde været en dødssyg mark, hvor det ikke havde betydet noget, så havde det været en rigtig god idé, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er dette område, som Gavnø Gods har ønsket skal bruges til solceller. Området er 200 hektar stort, hvilket svarer til lidt mere end 300 fodboldbaner.
Det er dette område, som Gavnø Gods har ønsket skal bruges til solceller. Området er 200 hektar stort, hvilket svarer til lidt mere end 300 fodboldbaner. Foto: TV2 ØST

Det ligner et ja

Normalt ville sådan en beslutning blive taget af det retmæssige udvalg. Og Plan- og Erhvervsudvalget i Næstved Kommune har også behandlet ønsket. Her benyttede to udvalgsmedlemmer, Thor Temte (EL) og Githa Nelander (DF), sig dog af sin standsningsret, der betyder, at den skal vendes i byrådet i aften.

solceller.jpg
Læs også
Nordeuropas største solcellepark skal snart opføres i Haslev
solceller.jpg
Læs også
Nordeuropas største solcellepark skal snart opføres i Haslev

Et flertal på fem udvalgsmedlemmer stemte i samme ombæring for, at kommunen skal gå videre med planerne. Og et flertal tror Venstres gruppeformand, Kristian Skov-Andersen (V), også på i aften.

- Det er mit indtryk, at man er parat til at sige ja til solceller i et eller andet omfang, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kristian Skov-Andersen (V) er positivt stemt for solceller ved Nylandsmose, men området må ifølge ham gerne være mindre.
Kristian Skov-Andersen (V) er positivt stemt for solceller ved Nylandsmose, men området må ifølge ham gerne være mindre. Foto: Martin Stilling - TV ØST

quote Hvis vi vedtager det her, og at der bliver opstillet solceller i et eller andet omfang, så er min grønne samvittighed bedre

Kristian Skov-Andersen (V), gruppeformand for Venstre i Næstved Kommune

Han fortæller, at hans eget parti, Venstre, endnu ikke har aftalt en fælles holdning. Men formandens indtryk er, at de overordnet set er positivt stemte.

- Hvis vi vedtager det her, og at der bliver opstillet solceller i et eller andet omfang, så er min grønne samvittighed bedre, fortæller han.

Solcelleanlægget vil ifølge projektbeskrivelsen, som Gavnø Gods har lavet, kunne producere strøm til 45.000 enfamilieshuse.

Møder modstand

Solcelleanlægget er dog ikke en solstrålehistorie for alle.

På Facebook har en modstandsgruppe således 124 medlemmer, der ikke ønsker at få dækket naturen i området til med de blanke solceller.  En af gruppens administratorer, Jan Knudsen, vil gerne have solceller – bare ikke ved Nylandsmose.

- Vi skal både have solceller og vindmøller og masser af dem. Vi skal bare lægge dem intelligent.

Han mener, at ønsket om de mange solceller ved Nylandsmose bunder i et økonomisk incitament, og at der ikke tages nok hensyn til naturen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jan Knudsen vil gerne have solceller, men ikke ved Nylandsmose. Han mener, at naturen vægtes for lavt.
Jan Knudsen vil gerne have solceller, men ikke ved Nylandsmose. Han mener, at naturen vægtes for lavt. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Kristian Skov-Andersen er opmærksom på, at der er nogle naturmæssige hensyn. Men han vil heller ikke forklejne Gavnø Gods.

- Selvfølgelig skal vi tage hensyn til naturen, men vi skal også tage hensyn til en lodsejer, der har en interesse på stedet, forklarer han og tilføjer, at det også er vigtigt at overveje, hvad beslutningen kan have fremadrettet for lignende beslutninger.

Solceller og vindmøller på Lerchenborg
Læs også
Politiker i angreb mod flertal: - Solceller forurener vores natur
Solceller og vindmøller på Lerchenborg
Læs også
Politiker i angreb mod flertal: - Solceller forurener vores natur

Han fortæller desuden, at solcelleanlægget for ham gerne må blive mindre end de 200 hektar, og at det også er vigtigt, at solcelleanlægget kan fjernes igen.

- Det er vigtigt, at når det her anlæg bliver teknisk forældet på et tidspint, at så kan det komme væk igen, siger Kristian Skov-Andersen.

Hvis byrådet kan blive enige om at gå videre med solcelleanlægget, skal der laves konkrete planer for anlægget, som derefter skal i høring, hvor folk kan komme med invendinger og ændringsforslag til det.


Nyhedsoverblik