Danmarks første geddefabrik skal genskabe bestanden af gedder

Danmarks første geddefabrik åbner i Vordingborg Kommune i håb om at genskabe tidligere tiders store bestande af brakvandsgedder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For første gang åbner en såkaldt geddefabrik i Danmark, som skal øge bestanden af brakvandsgedder i området. Geddefabrikken er etableret i ådalen omkring vandløbet Hulebækken i Vordingborg Kommune.

Tidligere gydede gedderne i naturligt oversvømmede engområder, som gennem tiden er drænet væk fra landskabet.

quote Her har været tørt de sidste mange årtier, så vi er nødt til at gå ud og skabe nogle brakvandsgedder, der hører til.

Jimmi Spur Olsen, Biolog i Vordingborg Kommune

- Her har været tørt de sidste mange årtier, så vi er nødt til at gå ud og skabe nogle brakvandsgedder, der hører til. Det gør vi ved, at vi har lystfiskere til at hjælpe os med at fange brakvandsgedder ude i Præstø Fjord, og vi har Ringsted Produktionshøjskole til at fange gedder oppe ved Tubæk Å. Ringsted Produktionhøjskole vil stryge dem for æg og mælk og lægge dem i nogle klækkekar, og når ynglen så har klækket, så vil vi få dem her til ådalen og sætte dem ud, siger Jimmi Spur Olsen, der er biolog i Vordingborg Kommune.

Den nye geddefabrik er et led i arbejdet med Fishing Zealand og bæredygtig lystfiskeriturisme.

Artiklen fortsætter under billedet.

Danmarks første geddefabrik åbner i Vordingborg Kommune.
Danmarks første geddefabrik åbner i Vordingborg Kommune. Foto: Jan Vinholdt - TV ØST

Brakvandsgeddernes yngel

quote Svenskerne har arbejdet med det her i ti år, og de har fundet ud af, at gedderne herefter vender tilbage til det sted, de selv kommer fra

Jimmi Spur Olsen, Biolog i Vordingborg Kommune

En geddefabrik er et ideelt gydeområde for geddens yngel. Man etablerer geddefabrikken i forårsmånederne ved at lægge deres æg på de oversvømmede engområder. Sidst i maj svømmer geddeynglen ud i havet for at vokse sig store.

- Svenskerne har arbejdet med det her i ti år, og de har fundet ud af, at gedderne herefter vender tilbage til det sted, de selv kommer fra - altså der hvor deres æg er klækket, siger biologen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Danmarks første geddefabrik åbner i Vordingborg Kommune.
Danmarks første geddefabrik åbner i Vordingborg Kommune. Foto: Jan Vinholdt - TV ØST

100.000 geder per hektar

Svenskerne har vist, at der kan produceres op til 100.000 gedder per hektar oversvømmet eng ved at etablere en geddefabrik, og hos Vordingborg Kommune håber man, at bestanden af brakvandsgedder kan vokse til et højt og sundt niveau.

En stor og sund bestand af brakvandsgedder er nemlig en vigtig del af det lokale økosystem, og brakvandsgedderne er attraktive for lystfiskere og det lokale erhvervsliv.

Mange var mødt op, da projektet blev indviet fredag.
Mange var mødt op, da projektet blev indviet fredag. Foto: Jan Vinholdt - TV ØST

Nyhedsoverblik