Formand for transportudvalg: Vigtigt at italienske firmaer tjekkes

Tirsdag besluttede et enigt transportudvalg på Christiansborg at udsætte underskriften på aftalen om den kommende Storstrømsbro.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi skal have afklaret fuldstændig, om de har rent mel i posen, og om vi kan være på sikker grund, hvis vi skriver under på de kontrakter.

Sådan siger formanden for Transportudvalget, Lennart Damsbo-Andersen (S) efter et lukket samråd i udvalget i dag, tirsdag.

Her besluttede politikerne, at Kammeradvokaten skal se nærmere på to af de tre italienske entreprenørfirmaer, der skal bygge den nye Storstrømsbro.

Ifølge Fagbladet 3F er firmaerne nemlig indblandet i en korruptionsskandale i Italien. De to selskabers tidligere topchefer er blevet gjort personligt ansvarlige i skandalen – og selskaberne skal nu møde i retten i endnu en sag om skandalen.

Hvad mener du om hele den her sag?

- Jamen, inde i mig selv har jeg det sådan, at når der står italienske firmaer på budlisten, så begynder nogle røde lamper at lyse, siger Lennart Damsbo-Andersen (S) og fortsætter:

- Jeg synes, det er meget, meget vigtigt, at i hver eneste sag, at der bliver fulgt fuldstændigt op på, om de firmaer nu også har rent mel i posen. Det er så alvorligt i Italien, at der har man rent faktisk nu en hvidliste, man skal være på, for at få lov til at byde på offentlige opgaver.

Vejdirektoratet har ikke kendt til den nye korruptionssag mod de to italienske selskaber, men det får ikke Erik Stoklund fra Vejdirektoratet til at ryste på hånden.

- Vi følger EU-regler for udbud, og virksomhederne har sendt os den dokumentation, de skal.  På den måde er der ikke noget nyt i denne sag for os. Vi har fået det, vi skal have, sagde han mandag til TV ØST.

quote Hvis det er sådan, at hele buddet må gå om, <em>så</em> kommer det til at betyde noget. Så er det sådan set forfra, og så snakker vi flere år, det bliver forsinket, og det er der jo ikke nogen, der er interesserede i.

Lennart Damsbo-Andersen (S), fmd., Transportudvalget

Lennart Damsbo-Andersen (S) mener ikke, at udskydelsen af selve kontraktunderskrivelsen får betydning for byggefasen af Storstrømsbroen.

- Hvis vi om tre uger står i en situation, hvor kammeradvokaten har sagt god for de kontrakter, som der ligger, jamen så kommer det ikke til at betyde noget. Det er i hvert fald det, man siger i Vejdirektoratet. Hvis det er sådan, at hele buddet må gå om,  kommer det til at betyde noget. Så er det sådan set forfra, og så snakker vi flere år, det bliver forsinket, og det er der jo ikke nogen, der er interesserede i, siger formanden for Transportudvalget.


Nyhedsoverblik