Byrådskandidater: Social eksport til Lolland skal stoppes

Problem med eksport af socialt udsatte borgere til Lolland Kommune skal løses på Christiansborg. Det mener to byrådskandidater.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En række kommuner som blandt andet Ballerup Kommune har hjulpet socialt udsatte borgere med at flytte til Lolland Kommune. Blandt andet ved at give dem indskudslån til en bolig og hjælpe dem med flytningen.

Det kunne Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S) onsdag fremlægge beviser for. Ifølge borgmesteren er der tale om syv kommuner, primært i hovedstadsområdet, som har givet borgere på offentlige ydelser en hånd med at flytte til Lolland gennem de sidste to år.

Opbakning til borgmester

Den praksis, mener Holger Schou Rasmussen (S), går ud over kommunens økonomi. Han får opbakning af Thomas Østergaard, som selv stiller op til borgmesterposten for Lokallisten Lolland.

- Jeg synes, det er helt korrekt, at vores borgmester rejser sagen i Folketinget om social eksport. Personligt er jeg af den holdning, at alle skal være velkomne på Lolland. Vi er faktisk rigtig dygtige og ligger som en af de bedste kommuner til at få folk i arbejde, siger Thomas Østergaard og fortsætter:

- Det ændrer dog ikke ved, at når folk flytter hertil med store sociale og psykiske problemstillinger, så er de også en kæmpe udgift for Lolland Kommune, når vi ser den her tvangstransport af borgere herned. Så længe pengene ikke følger borgeren, så bliver det en udgift for Lolland. Det er simpelthen ikke godt nok.

quote Hvis man sender de allerdårligste borgere ud til de allerdårligste område – så tror jeg ikke, at minus og minus giver plus lige på det her område

 Lars Christiansen, spidskandidat, SF

Skævvridning af dimensioner

Hos Socialistisk Folkeparti på Lolland er spidskandidaten Lars Christiansen også tilfreds med borgmesterens håndtering af sagen, der både stiller op til kommunal- og regionsrådsvalget.

- Jeg synes, han har reageret som en borgmester bør gøre. Han har haft opmærksomhed på problemet i rigtig lang tid, siger Lars Christiansen.

Han deler de to borgmesterkandidaters bekymring. Han frygter, at Lolland Kommunes økonomi ikke kan hænge sammen, hvis kommunerne fortsætter med at sende kontanthjælpsmodtagere sydpå.

- Som jeg ser det er det en skævvridning af dimensioner. Hvis man sender de allerdårligste borgere ud til de allerdårligste område – så tror jeg ikke, at minus og minus giver plus lige på det her område, siger Lars Christiansen (SF).

1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland
1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland

Penge skal følge borgeren til ny kommune

Kommunernes såkaldte eksport af udsatte borgere til Lolland gør, at kommunen ikke kan løse de velfærdsopgaver, de har ifølge Lars Christiansen (SF).

- Det er flovt at skulle sige, men vi kan ikke løfte de opgaver, som vi bliver pålagt af staten. Borgmesteren har også været ude for mindre end et halvt år siden og sige ’lige om lidt kaster vi håndklædet i ringen og afleverer nøglen til Indenrigsministeriet’, fordi vi kan ikke mere, siger han.

Borgmesterkandidaten Thomas Østergaard er enig i betragtningen. Han mener derfor, at borgerens oprindelige kommune skal betale for udgifterne til Lolland Kommune, hvis de flytter dertil.

- Jeg synes, løsningen er, at pengene skal følge borgerne. Det vil sige, at hvis en kommune tænker, at en borger kunne have godt af at få et miljøskift, så mener jeg, at pengene skal følge borgeren ligesom på pensionsområdet. Så må det for eksempel være Albertslund eller Glostrup kommuner, som må betale for det, siger Thomas Østergaard.

quote Jeg synes, diskussionen hører mere til i Folketinget end i pressen.

Thomas Østergaard, spidskandidat, Lokallisten Lolland

Langt fra alle er på offentlig ydelse på Lolland

Thomas Østergaard ærgrer sig over, at historien om at socialt udsatte borgere flyttes til kommunen endnu en gang kommer frem i medierne.

Han er nemlig glad for at bo på Lolland med sin familie. Men han føler, at Lolland får et dårligt ry på grund af medieomtalen.

- Jeg synes, Lolland er et fantastisk sted at være. Der er stort set jobgaranti, og vi kan til hver en tid finde et godt sted til dem at bo, siger Thomas Østergaard og fortsætter:

- Så en gang i mellem kommer det til at fremstå i pressen, som om det ikke er andet end kontanthjælpsmodtagere, der flytter til Lolland. Det er ikke rigtigt, siger han.

En opgørelse viser da også, at det langt fra er alle i Lolland Kommune, der er arbejdsløse eller på anden offentlig forsørgelse.

Tal fra 2016 fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at 30,2 procent af borgerne mellem 17 og 64 år var arbejdsløse eller på offentlig forsørgelse i Lolland Kommune.

De er dog den kommune her i landsdelen, hvor gruppen er størst.

Problem skal løses på Christiansborg

Både SF’s spidskandidat, Lars Christiansen, og Lokallisten Lollands borgmesterkandidat, Thomas Østergaard, mener, at løsningen på den sociale eksport ligger hos folketingspolitikerne på Christiansborg.

- Jeg synes, diskussionen hører mere til i Folketinget end i pressen. Det kan godt give en negativ klang omkring Lolland også, at vi altid skal snakke udfordringer. Jeg synes, det her er en opgave for Christiansborg, siger Thomas Østergaard.

Lars Christiansen mener også, at man burde flytte udbetalingen af alle former for offentlige ydelser fra kommunerne over til staten. Det vil gøre det nemmere for kommunerne at overholde budgetterne.

- Løsningen i min optik og noget jeg arbejder for i SF er, at alt hvad der hedder offentlig forsørgelse bør overgå til staten. Det er en statslig opgave, og så er det ligegyldigt om det er pension, kontanthjælp, SU, folkepension og sygedagpenge – det hører til som en statslig opgave, så kommunerne ikke skal sidde og regne på de der ting for at få økonomien til at hænge sammen, siger Lars Christiansen.


Nyhedsoverblik