Byråd skal tage stilling: Kæmpevindmøller på vej på Sydsjælland

Byrådet i Næstved skal tirsdag tage stilling til planer om at opstille en række kæmpevindmøller ved godset Sparresholm nær Rønnede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre kæmpevindmøller på hele 150 meters højde.

Sådan bliver udsigten på Sydsjælland om et års tid, hvis godset Sparresholm får lov til at opstille en række kæmpevindmøller på jordene mellem herregården og Sydmotorvejen.

Byrådet i Næstved Kommune skal tirsdag eftermiddag forholde sig til forslaget om møllerne – og mødes af to alternativer til byggeriet: Tre vindmøller på 150 meters højde, eller fire vindmøller på 140 meters højde. De to løsninger vil kunne producere lige meget strøm. Møllerne kan levere strøm svarende til 7.500 husstandes forbrug.

Læs også
Genopbygning af nedbrændt gods gået i stå
Læs også
Genopbygning af nedbrændt gods gået i stå

Forvaltningen i kommunen anbefaler, at man går videre med løsningen med tre lidt højere møller, da miljøpåvirkningen på den måde vil være lidt mindre.

Skal placeres ved gods

Det er planen, at møllerne skal placeres i området direkte foran Sparresholm Gods. Det vil sige syd for gedestien til Næstved, og vest for Sydmotorvejen i et skovløst område med kun få naboer.

Nærmeste nabo bliver godset selv - men møllerne vil kunne ses vidt omkring.

Du kan se på kortet her, hvordan møllerne foreslåes bygget. Klik på det enkelte element for at se mere info.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Svarer til fire gange Rundetårn

En højde på 150 meter svarer til, at man stabler mere end fire gange Rundetårn oven på hinanden. Kommunen vurderer således også, at møllerne vil blive meget synlige i området, hvor der indenfor en radius af én kilometer ligger 11 ejendomme.

Beregninger viser dog, at der ikke vil være store problemer med støj eller skygge ved placeringen.

vindmolletransport-naestved-prebenmadsen-img_8310.jpg
Læs også
Kæmpe vinger på vej til Saltø Gods
vindmolletransport-naestved-prebenmadsen-img_8310.jpg
Læs også
Kæmpe vinger på vej til Saltø Gods

Dog er der i området mange flagermus – heriblandt også en række sjældne arter. Det kom frem allerede i høringen i 2012. Det forsøger man at kompensere for, ved at vindmøllerne om sommeren vil blive standset om natten, når vinden er gunstig for flagermusene.

Står i kommuneplanen

Planerne om kæmpevindmøllerne ved Sparresholm var første gang oppe at vende i 2012, hvor man gennemførte en høring om planerne. Dengang valgte man dog, at der ikke skulle placeres så mange vindmøller i Næstved Kommune, og planerne blev lagt på is indtil 2017. Her blev planerne om området ved Sparresholm skrevet ind i kommuneplanen. Området er således i dag udlagt til placering af vindmøller.

Ud over møllerne skal der etableres veje omkring møllerne, ligesom træer indenfor 200 meter fra møllerne fjernes, fremgår det af kommunens planer.


Nyhedsoverblik