For første gang i flere år er Lolland Kommune en overskudsforretning

Fem ud af byrådets syv partier i Lolland Kommune står bag budgetforliget for 2019.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For første gang i adskillige år er Lolland en overskudsforretning.

Indtægterne overstiger udgifterne i 2019. Der var også en ganske lettet stemning i mødelokale 129 på rådhuset i Maribo, da borgmester Holger Schou Rasmussen (S) klokken 11.00 i dag bød velkommen til pressemøde.

- Det er første gang, jeg har stået med et budget, hvor vi som udgangspunkt har haft større indtægter end udgifter. Men når der er flere penge at fordele, så kan man også blive uvenner over det – det er i hvert faldt ikke ukendt for mig med fire børn derhjemme. Men sådan har forhandlingsforløbet med de øvrige partier heldigvis ikke været. Alle har strakt for at nå til enighed, sagde borgmesteren.

quote Vi har i alt kunne løfte vores velfærd med 56 millioner kroner

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S)

Der er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Lokallisten Lolland, der står bag forliget. De tæller 22 ud af 25 medlemmer af byrådet. Blot lokalisten Din Stemme og Enhedslisten er altså sprunget fra.

Mere velfærd

Den korte version af forliget er, at der bliver flere penge til folkeskolen, ældreområdet, til asfalt, dyr gæld bliver betalt, der bliver investeret millioner i udvikling af erhverv og vækst og så skal der også spares.

- Vi har i alt kunne løfte vores velfærd med 56 millioner kroner. Men der er nogle af vores velfærdsområder, der er presset økonomisk i år, så en stor del af de ekstra penge kommer til at lukke de huller, der er. Men uanset hvad, så er det en betydelig forbedring i forhold til den situation, vi har stået i de andre år, sagde Holger Schou Rasmussen (S).

Der er flere områder, der udvikler sig i den rigtige retning. Ledigheden falder markant på Lolland. Det mærkes i økonomien. Faktisk sparer kommunen 40 millioner kroner på overførselsindkomster. Penge, der kan bruges på kommunal velfærd.

Og selv om borgmester Holger Schou Rasmussen (S) igen og igen har kritiseret den kommunale udligning for at været helt skæv, så er kommunen de kommende år i den heldige situation, at summen af skævheder falder ud til Lollands fordel og giver flere penge i kassen end tidligere. Kommunen har nu råd til at rette lidt op på de besparelser, der tidligere er blevet gennemført.

- I Venstre er vi glade for, at vi med den forbedrede økonomi har haft mulighed for at tilgodese den kommunale service. I de fem år, jeg har været med, har vi skulle spare og spare, så det er glædeligt, at der bliver plads til forbedringer, sagde Henrik Høegh (V).

Her er forbedringerne

I budgetforliget lister partierne en lang række forbedringer op.

Skolerne får tilført 3,1 millioner kroner til at styrke undervisningsmiljøet. Det kan for eksempel være, at skoler forsøger sig med to-lærerordninger eller holddeling.
For at fastholde det nuværende serviceniveau får folkeskoleområdet også 11,9 millioner kroner ekstra.

- Et af de kerneområder, vi har satset meget på at løfte, er vores skoler. Vores folkeskoler er banket i bund. Vi skal have større fokus kvalitet, så vi kan leve op vores løfte de seneste år: At vi gerne vil skabe en stærk næste generation, sagde Eric Steffensen (DF).

Der bliver også råd til mere asfalt. Der bliver afsat ekstra fem millioner til at opgradere veje og broer.

Selvom det går godt på Lolland, så stiger udgifterne på socialområdet. Politikerne er derfor enige om at sætte 10 millioner ekstra af til arbejdet.

Flere penge til ældre

Der er lagt til at løfte ældreområdet. Ældreplejen får tilført 25,5 millioner kroner.   Men igen skal en del af pengene bruges til at lukke huller.

Ældreområdet får i budget 2019 også 2,5 millioner kroner til test af ny velfærdsteknologi indenfor området.

Der skal spares. Samlet set skal udvalgene finde omkring 15 millioner kroner for at få pengene til at passe i kommunens store husholdningsbudget, der balancer på godt 3,4 milliarder kroner.

Men flere områder slipper for sparekniven i forhold til det første budgetudspil.
Blandt andet bliver frivillighedskoordinatorerne alligevel ikke sparet væk. En sag, der har vakt stor debat.  Borgere har startet en underskriftindsamling mod besparelsen. De har advaret politikerne om, at de var i gang med at spare en stribe sunde aktiviteter for de ældre væk.  Det har gjort indtryk forklarer Henrik Høegh (V)

- Selvfølgelig lytter vi politikere til kritik. Vi var inde og kigge på de forskellige ydelser og tilbud, og vi kunne se, at det her var noget af det, der ville gøre mest ondt, hvis vi fastholdt besparelsen, sagde Henrik Høegh.

Millioner til havn

Budgetforliget rummer også en række investeringer i nye anlæg og tiltag, der er enten er blevet sat i gang eller bliver startet gang næste år. Det drejer sig blandt andet om millioninvesteringen i havnen i Nakskov, etablering af erhvervsområde ved afkørsel 48 samt at kommunen vil uddanne flere lærlinge.

- Det er sindssygt vigtig, at vi kigger på de udviklingsmuligheder Lolland har. Specielt investeringer omkring vores erhvervsudvikling er vi rigtig glade for. De er en forudsætning for, at vi ikke skal stå med hatten i hånden i fremtiden, sagde Thomas Østergaard (Lokallisten Lolland).

Og så lige endnu et tegn på, at det går godt: Lolland har nu så meget luft i økonomien, at kommunen kan slippe af med dyre ”kviklån”, som kommunen tidligere har taget for at have råd til det hele. De kortfristede likviditetslån har belastet kommunens økonomi med 13 millioner kroner i renter og afdrag om året. Men nu bliver lånene altså betalt tilbage.

- For mig har det tidligere været sådan, at jeg gik ind til budgetlægningen med ondt i maven. I 12 år har vi jo oplevet, at udgifterne oversteg indtægterne. Og vi har skullet spare virkelig meget. Nu er situationen endelig en anden.  Vi er på den rigtige vej. Men vi er langt fra i mål, fastslog Holger Schou Rasmussen (S).


Nyhedsoverblik