Bred aftale om teleforlig skal sikre god digital dækning og 5G

Samtlige partier indgår aftale om fremtidens telepolitik, der skal fremme god mobil- og bredbåndsdækning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alle Folketingets partier er enige om nyt teleforlig, der udvider bredbåndspuljen og skal fremtidssikre mobildækningen.

Det seneste forlig er fra 1999. Dagens aftale lægger sig tæt op ad regeringens udspil, der kom i marts.

- Det betyder rigtig meget med god mobildækning og god bredbåndsdækning, det er vi med til at sikre mere af med denne aftale.

- Vi er enige om at skabe bedre rammer for udrulning af 5G, og jeg er glad for, at det er så stort et hold, der står bag aftalen, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

quote Vi er enige om sikre bedre dækninger i det kommende frekvensudbud, hvor 25.000 husstande senere på året får en bedre mobildækning

Lars Christian Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister

100 millioner til bedre internet 

Bredbåndspuljen tilføres yderligere 60 millioner kroner, så der i alt er 100 millioner kroner i år til at sikre bedre internet i Danmark.

Den skal fremover målrettes de tyndt befolkede områder, da markedet selv har en interesse i at udbrede bedre internet i de større byer.

Målsætningen er, at alle husstande og virksomheder senest i 2020 skal have adgang til en bredbåndsforbindelse med en hastighed på mindst 100/30 Mbit/s. 

Download
Læs også
Forbrugerråd: Alle danskere har brug for god mobildækning
Download
Læs også
Forbrugerråd: Alle danskere har brug for god mobildækning

I 2017 havde 89 procent adgang til samme hastighed.

Parterne er også enige om at udarbejde en national handlingsplan for udrulning af 5G i Danmark.

100 gange hurtigere  

I løbet af de næste tre til fem år ventes det, at 5G, der er næste generations mobilteknologi, introduceres i Danmark. 5G er op til 100 gange hurtigere end det nuværende 4G-net.

Danmark halter efter resten af Skandinavien, når det kommer til at gøre klar til 5G, men det skal der rettes op på nu. Derfor nedsættes et forum, der skal se på det.

Regeringens spillede i marts ud med et dækningskrav forud for efterårets auktioner af frekvenser, men det er ikke en del af torsdagens aftale. 

- Vi er enige om sikre bedre dækninger i det kommende frekvensudbud, hvor 25.000 husstande senere på året får en bedre mobildækning, siger Lars Christian Lilleholt.

Motorveje i luften 

Parterne er endnu ikke blevet enige om dækningskravene, eller om indtjeningen skal gavne staten eller selskaberne, der så kan bruge pengene på investeringer.

guldborgsund kommune modtager Telepris
Læs også
Guldborgsund får Telepris 2017: Giver god dækning til borgerne
guldborgsund kommune modtager Telepris
Læs også
Guldborgsund får Telepris 2017: Giver god dækning til borgerne

Det handler blandt andet om, at der er nogle ubeboede øer, hvor det ikke giver mening at stille krav om dækning med bredbånd.

Frekvenserne er populært sagt de "motorveje i luften", som selskaberne bruger for at sende mobilsignaler rundt. Selskaberne betaler staten for at benytte frekvenserne.


Nyhedsoverblik