Borgmestre: Vi sikrer, at der er lys i vinduerne

De to borgmestre Holger Schou Rasmussen og John Brædder er enige om, at deres kommuner har stor gavn af flexbolig-ordningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sidste år gav Lolland og Falster tilsammen 120 tilladelser til at få omdanne en helårsbolig til en flexbolig.

Og både de nye beboere og flexbolig-ordningen er mere end velkomne, spørger man de to kommuners borgmestre.

- Det er en måde at bevare de huse, der er til salg i god stand i stedet for, at vi skal ende med at rive dem ned. Så vi er glade for ordningen, siger Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (Soc. dem.). 

quote Det er bedre, at husene ikke står tomme med risiko for forfald. Hellere sikre, at de bruges som bolig nummer to, så man stadig har lys i vinduerne

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

Samme holdning har hans kollega i Guldborgsund Kommune.

- Tanken er, at det er bedre, at husene ikke står tomme med risiko for forfald. Hellere sikre, at de bruges som bolig nummer to, så man stadig har lys i vinduerne i perioder af året, mener John Brædder (Guldborgsundlisten).

- Alternativet er værre

Når en bolig bruges som flexbolig, vil der i sagens natur også være lange perioder af året, hvor lysene netop er slukket, og boligerne er forladt til fordel for eksempelvis lejligheden i hovedstadsområdet.

En risiko for, at det kan betyde, at områder derfor - trods hensigten - til tider alligevel vil ligge øde hen, anerkender borgmestrene. Men:

quote Det bedre, at der flytter ressourcestærke familier ind på deltid

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

- Den risiko vil altid være der, men da vi har et pænt antal af tomme huse, så er det bedre, at der flytter ressourcestærke familier ind på deltid, hvis man kan sige det sådan, i stedet for, at vi risikerer, at husene går i forfald og måske i sidste ende kommer til at stå over for en nedrivning, siger John Brædder.

- Den risiko er der altid - også hvis vi ikke giver tilladelserne. Tendensen er jo, at folk flytter fra. Og om vi er 40.000 eller 45.000 er egentlig ikke det vigtigste for mig. Jeg synes også, at beboersammensætningen er afgørende. Jeg synes, at flexbolig-ordningen er en rigtig god løsning, når man kigger på alternativerne, mener Holger Schou Rasmussen.

Deltidsbeboere kan blive permanente

Begge borgmestre tror på, at flexbolig-ordningen bringer mere positivt med sig end negativt. Blandt andet fordi håbet også er, at deltidsbeboerne på et tidspunkt bliver mere end det.

quote  Man kunne håbe på, at de så den dag, de slipper arbejdsmarkedet, kunne finde på at flytte hertil

Holger Schou Rasmussen (Soc. dem.), borgmester i Lolland Kommune

- Dem, der har råd til at købe en flexbolig her har en indtægt og kommer her måske, når de har fri i weekenderne og i ferier. Man kunne håbe på, at de så den dag, de slipper arbejdsmarkedet, kunne finde på at flytte hertil, siger Holger Schou Rasmussen.

- Vi har oplevet, at folk vælger at føre deres flexbolig tilbage som helårsbolig. Man kan måske kalde flexboligen for en slags prøvebolig. Myten er, at landdistrikerne er døde. Men når flexboligbeboerne bliver en aktiv del af lokalsamfundet, så finder de ud af, at kommunen har meget at byde på. Og så kan det være, at deres nuværende faste bolig alligvel bliver for meget stenbro, og at man så fremrykker processen med at flytte, håber John Brædder.

Ordningen med flexboliger blev indført i 2013. 


Nyhedsoverblik