Borgmestre holder vejret i udligningsforhandlinger

Borgmestrene på Lolland og Falster ser ud til at få vidt forskellige resultater ud af de planer om regional udligning, som regeringen i øjeblikket forhandler om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Lad os nu se, hvad de nu ender op med i sidste ende.

Sådan lyder den forsigtige kommentar fra borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), efter et lækket og hemmeligholdt regeringsforslag gør Guldborgsund Kommune til den kommune, der får allermest ud af et nyt udligningssystem mellem landets kommuner.

Regeringens plan blev offentliggjort onsdag af Jyllands-Posten, og forslaget justerer en række af de forudsætninger, som udligningen foregår efter.

quote Jeg håber, at der fremover vil blæse lidt mildere vinde ned over Guldborgsund

John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune

Resultatet er, at Guldborgsund Kommune får 91,6 millioner kroner mere om året i den regionale udligning end i dag, hvis ellers forslaget gennemføres.

- Det er selvfølgelig godt, hvis det her kommer til at ske. Som jeg ser det, så kan vi på denne måde udligne lidt af det, som vi har tabt, siger John Brædder til TV ØST.

Han ser mest af alt tallene som en anerkendelse af, at udligningen indtil nu ikke har anerkendt de problemer, som man har stået overfor i Guldborgsund Kommune.

- Jeg håber, at der fremover vil blæse lidt mildere vinde ned over Guldborgsund. Det kan være første skridt til at sikre den samme service, som vi ser i flertallet af de danske kommuner, siger John Brædder.

Kort over udligning
Læs også
Ny udligningsordning: Så mange penge vil regeringen give din kommune ekstra fremover
Kort over udligning
Læs også
Ny udligningsordning: Så mange penge vil regeringen give din kommune ekstra fremover

Lolland får væsentligt mindre

Lolland Kommune har ligesom Guldborgsund Kommune længe været udfordret på økonomien, men der er ikke megen hjælp for Lolland at hente i regeringens plan for udligning.

Kommunen står til at få 24,2 millioner kroner mere end i dag.

Indbyggertal i de to kommuner

61.000 i Guldborgsund Kommune
42.000 i Lolland Kommune

(Kilde: Danmarks Statistik)

Selv om Holger Schou Rasmussen (S) er glad for, at der tilsyneladende kommer ekstra penge til kommunen, så er han rigtig ked af regeringens plan.

- Jeg havde altså håbet, at de ville tage det nuværende udligningssystem og skrotte det helt til fordel for en mere fair udligning mellem de rige og de fattige kommuner. I stedet gør de nu det, som jeg egentlig havde frygtet mest af alt: De gør det til en smal politisk forhandling, hvor politiske rævekager bliver afgørende. Det synes jeg er rigtig synd. Politik skal ikke handle om, hvem der er venner med hvem, og hvem man har spist kager med i weekenden, siger Holger Schou Rasmussen til TV ØST.

Han havde håbet, at regeringen ville nedsætte en kommission med uafhængige eksperter, der kunne skabe et varigt og rimeligt udligningssystem mellem kommunerne.

- I stedet har de lavet en politisk styret embedsmandsgruppe, som politikerne i regeringen nu justerer endnu mere på politisk. Det er altså ikke en vej til at skabe hverken retfærdighed eller holdbare løsninger, siger Holger Schou Rasmussen.

quote De gør det til en smal politisk forhandling, hvor politiske rævekager bliver afgørende

Holger Schou Rasmussen, borgmester på Lolland Kommune

Rigeste kommuner får rabat

Det nuværende forlig ventes at løbe indtil 2022. Da skal udligningssystemet igen op til debat, og Holger Schou Rasmussen håber, at man der vil satse hårdere på at ændre udligningssystemet.

- Udligningsstem skal i mine øjne sikre det samme niveau af velfærd over hele landet. Det har vi langtfra nu, og det ser heller ikke ud til, at det er det, som regeringen vil gennemføre med sine planer. jeg tror ikke, at der er nogen, der bliver glade, som det ser ud nu – og vi er heller ikke der, hvor det sikrer retfærdighed mellem kommunerne, siger han.

Den økonomiske udligning mellem kommunerne er kommet på dagsordenen, efter det kom frem, at kommunerne i årevis er blevet snydt i den kommunale udligning, fordi en række af forudsætningerne for tallene var ændret.

Udligningen har især begunstiget hovedstadsområdet for at kompensere for en række problemer, som efterfølgende i stedet er blevet værre i andre kommuner.

Ifølge Jyllands-Posten har regeringen i deres hemmeligholdte forslag dog justeret på en række tekniske udligningsværktøjer, sådan så en række rige kommuner med borgerlig ledelse nord for København tilgodeses i forslaget.

Det er meningen, at den endelige udligningsmodel til sommer kan meldes ud til kommunerne.

 


Nyhedsoverblik