Borgmester om Satudarah: Grib ind, før det er for sent

Ifølge borgmester John Brædder er bandepakken utilstrækkelig, når Satudarah vil flytte til kommunen. Der er behov for forebyggende metoder, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er behov for at gribe ind, før skaden sker.

Det er grundlæggende den tilgang, som Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder (Guldborgsundlisten), efterlyser, når rockergrupper vil slå sig ned i kommunen.

Rockerklub Maribo
Læs også
Lolland Kommune forbyder rockere at bruge klubhus i Maribo
Rockerklub Maribo
Læs også
Lolland Kommune forbyder rockere at bruge klubhus i Maribo

Siden Lolland Kommune forbød rockergruppen Satudarah MC at bruge deres klubhus i Maribo den 20. oktober, har rockergruppen været på udkig efter et nyt samlingssted. I den forbindelse har gruppen udset sig den nedlagte trælasthandel i Idestrup på Falster, som de ifølge lejekontrakten skulle flytte ind i morgen, den 1. november.

Men i sidste øjeblik har Guldborgsund Kommune nedlagt et forbud efter planlovens §14, som forhindrer Satudarah i at leje ejendommen. Forbuddet gælder dog højst i et år.

Borgmester: Forebyggende arbejde er vejen frem

Borgmester John Brædder mener derfor, at der er behov for en mere langsigtet løsning, hvor der kan tages mere forebyggende metoder i brug. TV ØST spurgte borgmesteren, hvad han helt konkret efterlyser. 

Den tidligere trælast i Idestrup
Læs også
Kommune sætter en kæp i hjulet dagen før Satudarahs indflytning
Den tidligere trælast i Idestrup
Læs også
Kommune sætter en kæp i hjulet dagen før Satudarahs indflytning

Læs hele interviewet herunder.

Det nye forbud forhindrer rockerne i at flytte ind i lejemålet, men en borgerrepræsentant har udtrykt, at han stadig frygter, at rockergruppen tropper op i morgen og flytter ind. Hvad tænker du om den her løsning, som i virkeligheden er midlertidig?

- Hvis de tropper op i morgen, så er det en politiopgave. Man må ikke flytte ind i bygningen med de betingelser, som det er lejet under.

Hvad vil du gøre fremadrettet?

- På den lidt længere bane bliver der lavet en ny lokalplan, der går ud på, at der i lokalerne kun må være foreningsdrevne virksomheder og ikke erhverv.

quote Nu passer en §14 i tilfældet her, men det er ikke sikkert, det passer ind i en anden situation

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

Vil I gøre det med flere lejemål i kommunen, eller hvordan vil I komme det til livs?

- Vi vil komme det til livs ved at skrive til de private udlejere her i kommunen og gøre dem opmærksomme på de lejekontrakter, som de indgår, og tjekke op på, hvem der underskriver dem.

- Dernæst vil jeg tage kontakt til justitsministeren med henblik på at sætte ham ind i sagsgangen i sagen her og klart og tydeligt give udtryk for, at Bandepakke 3 reelt er værdiløs. For den kan ikke bruges til at forebygge med. Den kan kun bruges i det øjeblik, hvor nogen har skudt ind igennem vinduerne. Der kan politiet skride til handling og nedlægge forbud mod brug af den enkelte ejendom. Det kan de ikke forebyggende, men det er netop det, der mangler ude i kommunerne for at kunne sikre, at der ikke kommer uheldige elementer i forskellige lejeområder.

Jacob Pfeffer
Læs også
Efter forbud mod Satudarahs indflytning: - Vi er på ingen måde home safe
Jacob Pfeffer
Læs også
Efter forbud mod Satudarahs indflytning: - Vi er på ingen måde home safe

Du efterlyser mere forebyggende metode ovenpå episoden i Maribo, men hvorfor vil I forhindre, at rockergruppen flytter ind i Guldborgsund Kommune, når de endnu ikke har forvoldt skade her?

- Det vil vi af den simple årsag, at vi kommuner hele tiden er i tæt dialog med politidirektøren i de forskellige politikredse, og det er jo klart, at når vi får en bekymringshenvendelse fra politiet om, at de kan se, at der er begyndt at være rockeraktivitet i givne områder, så reagerer vi med de midler, vi har til rådighed. Men som det ser ud lige nu, har kommunen ikke andre muligheder for at agere, før der er blevet skudt ind gennem vinduerne, og så er det for sent. Så er skaden sket for det enkelte lokalområde.

Hvad skal I drøfte til borgermødet i aften?

- I aften skal vi fortælle om §14. Der kommer embedsmænd fra kommunen og fortæller om det, og ligeledes er politiet tilstede, som oplyser om deres muligheder. Hele formålet med det her møde er at få genskabt en tryghed, så folk kan føle sig trygge i deres lokalområde.

Annie og Otte Andersen Idestrup
Læs også
Borgere er ikke meget for udsigten til rocker-naboer
Annie og Otte Andersen Idestrup
Læs også
Borgere er ikke meget for udsigten til rocker-naboer

Er næste skridt at gå til Justitsministeriet?

- Jeg mener, at der er behov for en Bandepakke 4, hvor man strammer endnu mere op på det her. Alle er enige om, at det her skal stoppe.

Du efterlyser en mere forebyggende tilgang, før skaden er sket?

- Nu passer en §14 i tilfældet her, men det er ikke sikkert, det passer ind i en anden situation. Derfor er der behov for, at man får debatteret det her, således, at de muligheder kommunen og politiet har bliver strammet endnu mere op. 


Nyhedsoverblik