Borgmester om overenskomstforhandlinger: En konflikt er det værste scenarie

Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) deltog fredag morgen i et arrangement, der skulle sætte fokus på de nuværende overenskomstforhandlinger. Foto: Toke Sloth Grøndal - TV ØST

Vordingborgs borgmester deltog i arrangementet i Vordingborg om overenskomstforhandlingerne. Ifølge ham er det værste scenarie en konflikt.

Fredag morgen troppede flere offentligt ansatte fra forskellige fagforbund op på Banegårdspladsen i Vordingborg, hvor de uddelte morgenbrød til de forbipasserende.

Det gjorde de for at gøre folk opmærksomme på de overenskomstforhandlinger, der stadig kører omkring de offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår.

Ved arrangementet mødte Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), også op.

- Det, de gerne vil, er at sige "kunne vi ikke snart blive enige om en løsning", så vi undgår at skulle påvirke så mange borgere i Danmark, hvis der skulle komme en konflikt, siger Mikael Smed (S), og fortsætter:

- Ingen er interesserede i at byen går i stå ved en eventuel konflikt - hverken jeg, dem fra fagforbundene, der står her i dag, eller borgerne. Selvfølgelig lægger vi os i selen og håber, der kommer en god løsning, siger han.

Det værste scenarie er, at der kommer en konflikt, og det er gået i hårknude

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Borgmester frygter konflikt

Repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagere i kommunerne, regionerne og staten arbejder fortsat på at blive enige om nye overenskomster.

Og den socialdemokratiske borgmester gruer selv for, at parterne ikke finder en fælles løsning ved forhandlingsbordet.

- Jeg frygter, at man ikke bliver enige, men jeg synes, der er toner fra forligsinstitutionen om, at der kommer et mæglingsforslag. Det ser jeg rigtig meget frem til, siger han.

Det er især spørgsmål om lærernes arbejdstid, betalt spisepause og den generelle lønramme for de offentligt ansatte, der skiller parterne ad. 

Strejke og lockout er det værste scenarium

Hvis parterne ikke bliver enige, har de offentligt ansatte varslet strejke fra 22. april.

Læs også Offentligt ansatte uddelte morgenbrød: Svære forhandlinger er i gang

Desuden kan en mulig lockout, hvor arbejdsgiverne forhindrer de ansatte i at arbejde, træde i kraft 28. april.

Og Mikael Smed lægger ikke skjul på, at han frygter, at Danmark ender i den situation.

- Det værste scenarie er, at der kommer en konflikt, og det er gået i hårknude. Og at det ender med, at regeringen skal gribe ind. Det er skidt, fordi den model vi har i dag i Danmark, hvor vi forhandler os frem til løsninger, er klart den bedste model i forhold til et velfungerende arbejdsmarked, siger Mikael Smed.

I Vordingborg Kommune har man nu forberedt sig på en mulig konflikt. Det forsikrer borgmesteren.  

- Vi har arbejdet med at lave et nødberedskab på de institutioner, hvor der er brug for, der er personale til stede. Der er også nogen, der er undtaget fra konflikten, siger han og fortsætter:

- Så sørger vi for at informere de pårørende og forældre ordentligt, så de ved, hvad der sker ved en eventuel konflikt.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App