Borgmester i Faxe: Vi giver ingen gyldne håndtryk her

Ifølge en aktindsigt blandt landets kommuner, har Faxe uddelt et gyldent håndtryk på godt 5,8 millioner - men det mener borgmesteren ikke, at der er tale om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bliver man afskediget i utide, så er der en fratrædelsesgodtgørelse.

Eller med andre ord et gyldent håndtryk. Eller hvad? Borgmester Knud Erik Hansen i Faxe er ikke helt enig i, at der er tale om et gyldent håndtryk. 

Ifølge en aktindsigt, TV 2 har foretaget blandt landets 98 kommuner og fem regioner, viser, at der er syv kommuner her i regionen er blevet uddelt gyldne håndtryk for godt 25 millioner kroner. 

Blandt andet i Faxe Kommune, som siden sidste valg for fire år siden, har givet godtgørelse til en opsagt chef på 2,36 millioner kroner og 3,45 millioner kroner i løn under opsigelsesperioden. Altså godt 5,8 millioner kroner. 

Kurt Klaudi Klausen
Læs også
Professor om gyldne håndtryk for millioner: Den hellige forargelse skal dæmpes
Kurt Klaudi Klausen
Læs også
Professor om gyldne håndtryk for millioner: Den hellige forargelse skal dæmpes

Der er dog et lille men.

- Vi giver ingen gyldne håndtryk her, siger Knud Erik Hansen. 

- Det, vi gør, når vi afskediger én er at følge overenskomsten. Det kan vi jo ikke slippe for, det ligger der en aftale om overenskomstmæssigt. Når vi har været i den situation, så er det, fordi vi har reduceret. Den sidste reduktion er fra fire chefer til én chefstilling. Og det er jo klart, at det koster noget. 

Gyldent håndtryk eller ej?

Men er det ikke en godtgørelse til en opsagt chef? 

- Jo jo, siger Knud Erik Hansen. 

quote Vi giver ingen gyldne håndtryk her

Knud Erik Hansen, Borgmester i Faxe

Men er det ikke også et gyldent håndtryk?

- Det er den overenskomst, der er.

Men man kan vel godt stadig diskutere, om det bør være sådan? 

- Det er nogle gunstige aftaler, der er på direktør- og chefniveauer. Det er det bestemt. Og man kan da sagtens diskutere om de er for gunstige. Det er jeg slet ikke uenig i. Vi følger bare reglerne, siger han.

Sikkerhed i ansættelsen

Ifølge Klaus Klaudi Klausen, professor på Syddansk Universitet, så skal man diskutere overenskomsten, hvis man utilfreds med godtgørelsen. 

- Man skal altid spørge sig selv, om der er tale om en fair aflønning og nogle fair fratrædelsesrammer. Selvfølgelig skal man det. Men jeg vil sige, at vi først for nyligt har set, at offentlige topchefer begynder at komme i nærheden af, hvad man tjener i en privat virksomhed, hvis man sammenligner med, hvilket ansvar man har, siger han.

holbaek_kommune.1.jpg
Læs også
Kommunerne giver gyldne håndtryk for millioner
holbaek_kommune.1.jpg
Læs også
Kommunerne giver gyldne håndtryk for millioner

Faxes borgmester tror ikke, man kan slippe for godtgørelsen til opsagte chefer.

- Vi lever i et land, hvor der er sikkerhed i ansættelsen. Der vil altid være en opsigelsesperiode og jeg tror heller ikke, at man kan undgå en godtgørelse. Spørgsmålet er, om de er for store. Det må man da tage en dialog om. Jeg synes selv, at de er for store i nogle sammenhænge, siger Knud Erik Hansen.

- Jeg synes, der skal være en godtgørelse, men jeg kan sagtens synes, den er for stor, siger han.


Nyhedsoverblik