Borgmester glæder sig over nyt våben mod boligspekulanter: - Folk skal ikke bo i slum

Lolland Kommunes borgmester glæder sig over den nye ordning, hvor kommuner kan undersøge en bolig, inden den bliver udlejet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Talrige eksempler på ubeboelige boliger, der bliver lejet ud på Lolland, får nu borgmesteren til at glæde sig over en ny ordning, som skal sætte en stopper for boligspekulanter.

Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enige om en frivillig anmeldelsesordning, så kommunerne fremover kan kræve, at udlejere af visse boliger skal anmelde, hvis de ønsker at leje en bolig ud.

Og det glæder Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

quote Vi får en mulighed for at kigge udlejerne over skulderne i forhold til udlejning af dårlige boliger

Holger Schou Rasmussen (S), Lolland Kommunes borgmester

- Det er rigtig glædeligt, at det nu ser ud til at komme igennem, siger han.

- Vi får en mulighed for at kigge udlejerne over skulderne i forhold til udlejning af dårlige boliger. At vi simpelthen fra kommunen kan komme ind og se på boligen inden udlejning. Det er rigtig, rigtig godt.

Den nye regel

Hvis en udlejer ønsker at udleje en bolig, der er opført for mere end 40 år siden, og som ikke har været udlejet i et år, skal udlejer underrette kommunen senest 30 dage før, lejeren flytter ind, lyder den nye regel.

Det giver kommunen mulighed for at undersøge, om boligen er sundheds- eller brandfarlig, inden boligen tages i brug. Er dette tilfældet kan kommunen nedlægge forbud mod beboelse.

Ubebolig hus
Læs også
Faldefærdige boliger lejes ud til socialt udsatte - ny ordning skal bekæmpe boligspekulanter
Ubebolig hus
Læs også
Faldefærdige boliger lejes ud til socialt udsatte - ny ordning skal bekæmpe boligspekulanter

Hvorfor er det så vigtigt?

- Det kommer måske stadig til at ske, at kommuner hjælper folk med at flytte, og hjælper hinanden, men det, der er vigtigt er, at vi kan simpelthen ikke i dagens Danmark tilbyde folk, at de skal bo i slum. Uanset hvilke sociale vilkår de kommer fra. Man skal bo i en ordentlig bolig, der ikke er sundhedsskadelig. Og med det her værktøj i hånden kan vi sådan set undgå, at det kommer til at ske, lyder det fra Holger Schou Rasmussen.

Talrige eksempler

FAKTA OM ORDNINGEN: 

Konkret indebærer ordningen, at hvis en udlejer vil udleje en bolig, der er mere end 40 år gammel, og som ikke har været lejet ud i et år, så skal udlejeren melde det til kommunen senest en måned før, at lejeren skal flytte ind.

På den måde får kommunen mulighed for at undersøge, om boligen i er beboelig. Hvis boligen ikke egner sig til beboelse, kan kommunen nedlægge forbud.

Overholder udlejeren ikke reglerne, får vedkommende en bødestraf.

Hvorfor er det vigtigt for jer at have fingeren på pulsen med, hvordan folk bor?

- Det er det, fordi vi har set talrige eksempler på her på Lolland, at folk kommer ind i en rigtig dårlig bolig, og de kommer fra andre kommuner. Når først de kommer ind i den bolig, så viser det sig, at boligen er sundhedsskadelig, og vi skal efterfølgende kondemnere boligen og betale for en genhusning af den familie. Og det er simpelthen ikke rimeligt over for skatteborgerne på Lolland, lyder det fra borgmesteren.

Ifølge den nye ordning er det nemlig ejeren af boligen, der skal stå for betalingen af genhusning, hvis anmeldelsesordningen ikke er fulgt.

Det bliver frivilligt for kommunerne, om de vil benytte sig af den nye regel.


Nyhedsoverblik