Borgmester fortsætter sin protest mod udrejsecenter: - Er der ikke en voksen tilstede?

Mikael Smed (S) holdt fredag et møde med integrationsministeren for at få hende til at droppe planerne om et udrejsecenter på Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det var et møde, hvor vi fik udvekslet nogle holdninger, meninger og lidt baggrund og fik drøftet nogle af de problematikker, vi ser ved det her.

Sådan lyder det fra Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune, efter han fredag holdt møde med integrationsminister Inger Støjberg (V). Mødet handlede om det kommende udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt, som borgere, erhvervsdrivende og lokalpolitikere frygter for.

Og budskabet fra Mikael Smed til mødet var ganske simpelt:

- Man bruger rigtig mange penge uden at løse problemet.

Men Inger Støjberg var lige så kontant i sin udmelding efter mødet:

- Vi har været godt rundt omkring. Men det ligger fast, at udrejsecenteret bliver på Lindholm.

LÆS BORGMESTERENS BREV TIL MINISTRENE

Henvendelse vedr. øen Lindholm som udrejsecenter

 

Kære Kristian Jensen og Inger Støjberg

 

Det er med betydelig forundring, at vi i Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune har erfaret, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti planlægger at oprette et udrejsecenter for bl.a. kriminelle udviste, udlændinge på tålt ophold og fremmedkrigere på øen Lindholm i Stege Bugt. Ikke blot er udmeldingen kommet bag på os, den har også allerede skabt uro og bekymring i lokalbefolkningen.
Sagt meget kort, så virker det som en forhastet beslutning, der i helt uhørt grad medfører spild af skatteborgernes penge. Et i øvrigt meget mærkeligt signal til omverdenen og til os som kommune, da vi og flere andre kommuner i den grad kæmper for generelt at få økonomien til at hænge sammen.

 

Etableringen af et nyt udrejsecenter på Lindholm giver efter vores opfattelse hverken mening økonomisk eller samfundsmæssigt. Lad os give et par eksempler.
Som vi forstår regnestykket, så kommer etableringen og driften af det nye udrejsecenter på Lindholm — med plads til IOO beboere og en bufferkapacitet på 25 - til at koste skatteborgerne 759 mio. kroner frem mod 2022.

 

Driften i sig selv bliver en dyr omgang. 1 2022 koster det 1,8 mio. kroner pr. beboer på det nye udrejsecenter, hvis alle 125 pladser bliver fyldt ud. Det er helt sikkert lysår dyrere end at bo på hoteller og kroer i vores kommune. En af årsagerne til den høje pris er, at valget er faldet på en ø, hvor bl.a. alle byggematerialer skal fragtes med færge over til øen. Det alene vil fordyre hele byggeriet med 10-15 procent. Og når byggeriet står klart, så skal ikke bare de ansatte fragtes derover — de skal lidt firkantet sagt også selv have vand med, da der ikke er rent drikkevand derovre. Drikkevand skal fragtes til øen med færge.

 

Som vi forstår regeringens udmeldinger, skal hele øvelsen med at oprette et nyt udrejsecenter på Lindholm også sikre, at man kan holde bedre øje med beboerne på centret, så de ikke har mulighed for at begå kriminalitet i Danmark. Her er det dog vigtigt at pointere, at øen Lindholm ikke er et afsides sted. Beboerne på det nye udrejsecenter får fri adgang til de omkringliggende samfund med daglige færgeafgange til Kalvehave. Herfra er der busser videre mod alle de større byer på Sjælland. Så selv om der ikke vil være færgedrift fra sidst på aftenen til næste morgen, så har beboerne på det nye udrejsecenter på Lindholm fortsat mulighed for at bruge de resterende timer på fastlandet. Dermed er en ø-placering heller ikke den ultimative løsning på at få mere styr på, hvad beboerne på udrejsecentret laver.

 

Tryghed for lokalbefolkningen
Hvor det er bedst at placere et udrejsecenter for denne gruppe udlændinge i landet, ved vi ikke. Men forslaget om at flytte dem fra én landsdel til en anden løser grundlæggende ikke problemerne med den oplevede utryghed hos borgerne i lokalsamfundet — uanset om de placeres på en ø eller ej.

 

Vi kan se, at regeringen og Dansk Folkeparti også har lagt op til initiativer, der skal skabe tryghed for lokalbefolkningen bl.a. med politi omkring færgelejet i Kalvehave. Men vi mangler en yderligere forståelse af, hvad det mere præcist går ud på, herunder: Er det døgnbemanding? Hvor meget mere politi kommer til byen, og hvor kommer de til at patruljere? Hvordan bliver disse indsatser anderledes og mere tryghedsskabende end de, der er iværksat i forbindelse med Udrejsecenter Kærshovedgård i dag?

 

Der skal findes en samfundsmæssig ansvarlig løsning
I Vordingborg Kommune vil vi opfordre regeringen og Dansk Folkeparti til at se nærmere på, hvordan vi kan finde en mere fornuftig løsning til placering af denne gruppe af udlændinge. Kunne de 759 mio. kroner ikke blive brugt bedre til fx mere politi i lokalområdet ved det eksisterende Udrejsecenter Kærshovedgård? Eller kan vi finde et andet sted til at placere det nye udrejsecenter til en samfundsmæssig fornuftig pris?

 

For hvis der er et problem, så skal det naturligvis løses. Og selvom det nemme er at sige, at vi umiddelbart helst ikke vil løse det i Vordingborg Kommune, så må vi på lige fod med andre kommuner se på, om vi kan være en del af en løsning. Men på det konkrete plan virker det ejendommeligt at bygge nyt på en ø som Lindholm, hvor anlægsomkostninger er væsentligt højere end ved at opføre et udrejsecenter på fastlandet eller ved anvendelse af ubenyttede bygninger på fastlandet.

 

Vi vil bede om et møde vedrørende sagen. Vi håber desuden, at vores betragtninger vil indgå i behandlingen af Finansloven, så der kan blive truffet en mere samfundsansvarlig og fornuftig beslutning om enten at fastholde denne specifikke gruppe af udlændinge på Udrejsecenter Kærshovedgård eller placere et nyt udrejsecenter et sted, hvor det giver mere mening økonomisk set.

 

Venlig hilsen
Borgmester

Mikael Smed 

- De ødelægger et lokalsamfund

Udrejsecenteret, der skal tages i brug i 2021, ventes at koste godt 750 millioner kroner. Planen om centeret fik Mikael Smed til at sende et brev i protest til integrationsministeren, hvilket resulterede i mødet denne fredag.

Inger Støjberg
Læs også
Urokkelig minister efter møde med borgmester: - Det ligger fast, at udrejsecenteret bliver på Lindholm
Inger Støjberg
Læs også
Urokkelig minister efter møde med borgmester: - Det ligger fast, at udrejsecenteret bliver på Lindholm

Men selvom Inger Støjberg står fast på sin beslutning, får det ikke borgmesteren til at stoppe sin protest.

Artiklen fortsætter under billedet.

Øen Lindholm i Stege Bugt.
Øen Lindholm i Stege Bugt. Foto: Møns lokalarkiv

Tror du virkelig, at du kan ændre ministerens mening?

- Selvfølgelig gør jeg det. Ellers ville jeg jo ikke blive ved, siger borgmesteren.

- Så ville jeg jo have lagt mig ned og sagt, undskyld, jeg er her. I må da trække alle de sorte sække ned over hovedet på mig, som I har lyst til. Men det gør jeg ikke. Jeg siger, at der er en problemstilling, og de adresserer den ikke ved den her flytning. Til gengæld ødelægger de et lokalsamfund, som ligger meget tættere på udrejsecenteret, end der er tale om i Kærshovedgård. Og med en risiko for, at vores blomstrende turisme også kan tage skade af det her, siger Mikael Smed.

Tirsdag vil borgmesteren sammen med Michael Seiding Larsen (V) og Else-Marie Langballe Sørensen (SF) foretræde hos Udlændinge- og Integrationsudvalget for atter at argumentere for deres sag.


Nyhedsoverblik