Borgmester ærgrer sig over regnefejl på 148 millioner: Konservative klar til at hæve skatten

Holbæk Kommune har lavet en regnefejl på 148 millioner kroner. Det møder voldsom kritik fra Det Konservative Folkeparti.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lørdag blev der tilføjet endnu et kapitel i sagaen om de økonomiske problemer i Holbæk Kommune.

Denne gang handler det om kommunens gennemsnitlige likviditet, der vil være under pres i længere tid end først antaget.

Administrationen i Holbæk Kommune har nemlig lavet en regnefejl på 148 millioner kroner. Det har medført, at der er blevet lavet en forkert vurdering af, hvor hurtigt kommunen igen vil kunne lægge penge i kommunekassen.

Borgmester i Holbæk Kommune, Søren Kjærsgaard (V), er ikke tilfreds med den forkerte udregning.

quote Vi er i dyb krise

Michael Suhr (C), medlem af økonomiudvalget

- Det er selvfølgelig rigtig frustrerende, at der er opstået en regnefejl i vores administration, som gør, at billedet af vores kassebeholdnings udvikling i den kommende tid har været et forkert billede. Det mere retvisende billede viser, at vores likviditet vil være lav i en længere periode, siger Søren Kjærsgaard til TV ØST.

Hvilken betydning får regnefejlen?

- Lige her og nu får den ikke nogen betydning i og med, at de penge, der er i kassen, hverken er blevet flere eller færre siden regnefejlen. Men det betyder noget i forhold til, hvor mange penge vi har på sigt. Det nu mere retvisende billede viser, at vi har lavvande i en længere periode, og det kommer vi til at forholde os til i forbindelse med budgettet for 2018, fordi der er enighed i byrådet om at hæve niveauet for de penge, vi har i den kommunale kasse, og det vil vi sikre i budgettet for 2018, svarer Søren Kjærsgaard.

Skal op på den rigtige side af 100 millioner kroner

Og hvilken betydning får det for budgettet for 2018?

- Det bliver et af mange forskellige vilkår, vi skal forholde os til, på baggrund af den nye aftale, der bliver lavet mellem Kommunernes Landsforening og regeringen op til sommerferien, hvori vores overordnet økonomiske ramme bliver fastsat. Herefter vil vi forhold os til det sammen med en masse andre ting og ud fra det sikre et budget for 2018, der sørger for, at vi også har en kassebeholdning, som ligger over det, der også er byrådets målsætning. Nemlig på den rigtige side af 100 millioner kroner, svarer Søren Kjærsgaard. 

holbaek.jpg
Læs også
Holbæk Kommune regner 148 millioner kroner forkert
holbaek.jpg
Læs også
Holbæk Kommune regner 148 millioner kroner forkert

Vil de 148 millioner kroner komme til at mangle et sted?

- Som sagt er der hverken kommet flere eller færre penge i kassen. Der er lavet en regnefejl for prognosen om, hvor mange penge vi vil have i en tid. De faktiske forhold er stadig de samme, som de også var i sidste uge, derfor ændrer det ikke noget på den korte bane. Det er rigtig vigtigt, at vi forsætter med at overholde budgettet for 2017, siger Søren Kjærsgaard.

quote Der er ikke forbrugt flere penge end det, der er budgetlagt. Derfor er der ikke tale om, at vi skal bremse op eller gøre noget ekstraordinært

Søren Kjærsgaard (V), borgmester i Holbæk Kommune

Kjærsgaard understreger, at regnefejlen ikke kommer til at betyde eventuelle besparelser for Holbæk Kommune.

- I stedet for at nå vores målsætning ved indgangen til 2018, ventes vi at nå den midt i 2019, siger borgmesteren, som dog ikke kan svare på, hvorvidt kommunen skal finde besparelser for det kommende budget.   

Økonomiafdeling har taget konsekvensen

Borgmesterkandidaten i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S), var i forbindelse med regnefejlen ude i medierne og spørge, hvem der skulle betale for regningen. Hvad er din kommentar til det?  

- Det må bygge på en misforståelse, fordi vi har ikke nogen regning, der skal betales af. Der er ikke forbrugt flere penge end det, der er budgetlagt. Derfor er der ikke tale om, at vi skal bremse op eller gøre noget ekstraordinært på nuværende tidspunkt. Der ligger en opgave til byrådet i forbindelse med det kommende budget og alle de andre vilkår, vi skal forholde os til, siger han.

Hvem har ansvaret for regnefejl?

- Det er en fejl, der er lavet i vores økonomiafdeling i forbindelse med en finjustering af den prognose, som vi har af vores likviditet. De beklager og har rettet op med øget kontrol, så de har taget konsekvensen af den fejl, de har lavet, svarer Søren Kjærsgaard.

Det er ikke første gang, der er problemer med økonomien i Holbæk Kommune. Kan du som borgmester være tilfreds med det?

- Nej, det er frustrerede, at vi har de her historier. Jeg ville meget hellere fortælle om alle de ting, som går godt i Holbæk Kommune, alle de mange borgere der komme hertil, nye arbejdspladser der bliver skabt, og nye virksomheder der kommer til. Det er rigtig ærgerligt, at sådan en historie om regnefejlen tager overskrifter, siger Søren Kjærsgaard.

Konservative: Vi er i dyb krise

Nyheden om regnefejlen blev kaldt endnu en ubehagelig overraskelse for borgerne af Christina Krzyrosiak Hansen (S). Og hos Det Konservative Folkeparti møder fejlen også voldsom kritik.

- Jeg har ikke tillid til, at borgmesteren kan styre økonomien, som Venstres ellers slog sig op på ved kommunalvalget. Vi må have nogle andre til at få styr på det, siger Michael Suhr, der er medlem af økonomiudvalget for Det Konservative Folkeparti, til TV ØST. 

kristina_.jpg
Læs også
Regnefejl på 148 millioner: Endnu en ubehagelig overraskelse for borgerne
kristina_.jpg
Læs også
Regnefejl på 148 millioner: Endnu en ubehagelig overraskelse for borgerne

Selvom regnefejlen ifølge borgmester Søren Kjærsgaard ikke får nogen betydning for eventuelle besparelser på nuværende tidspunkt, så frygter Michael Suhr alligevel, at der skal findes besparelser i kommunens budget.

- Sådan et kommuneregnskab er vanvittig kompliceret i forhold til et firmaregnskab. Som jeg opfatter det, så er regnefejlen et billede på, hvornår økonomien rettes op. Det vil sige, at der skal ske nogle voldsomme besparelser, siger Michael Suhr og tilføjer:

- Vi er i dyb krise, så jeg er åben for det hele i forhold til at finde besparelser. Jeg sidder ikke på nogen hellig ko.

Det konservative medlem af økonomiudvalget fortæller til TV ØST, at han blandt andet er åben for en midlertidig forhøjelse af skatten i Holbæk Kommune.


Nyhedsoverblik