Borgernes modstand mod olieboringer gav pote

I dag er en glædens dag for aktivistgruppen Nul Huller. Foto: TV ØST

En flyer fra Nul Huller. Foto: TV ØST

1 af 2

Regeringen sætter en stopper for olie- og gasboringer i Danmark. Det vækker glæde hos borgere på Lolland og Falster.

Ønsket om boringer efter olie og gas på blandt andet Lolland og Falster, er der nu sat en stopper for. Det har regeringen sørget for efter en massiv folkelig modstand.

En af de grupper, der har været modstandere af projektet, er Nul Huller. De hører til på Lolland og Falster og har efter opfordringer og aktioner mod olie- og gasefterforskning, fået deres ønske opfyldt.

Det kom bag på os, at det skete så hurtigt, og at vores modstand var blevet så massiv inde på Christiansborg

Bodil Waagensen, koordinationsgruppen Nul Huller

- Det kom bag på os, at det skete så hurtigt, og at vores modstand var blevet så massiv inde på Christiansborg, at miljøministeren har stukket piben ind, siger Bodil Waagensen fra koordinationsgruppen i Nul Huller.

Gruppen er fordelt over flere afdelinger, og Bodil Waagensen skyder på, at der er omkring 4.000 tilhængere af Nul Huller, og så har gruppen også fået støtte fra folk ude fra.   

Læs også Regeringen sætter en stopper for boringer efter olie og gas

Opbakning fra Byrådet

Jeg kan kun være meget stolt over det resultat. For det er jo netop det, vi har sigtet mod, ved at være så mange aktive, at vi kunne råbe politikerne op og få dem på bedre tanker

Bodil Waagensen fra koordinationsgruppen i Nul Huller

Det hollandske firma Nail Ressources Denmark B.V. havde søgt om lov til at prøvebore i området, hvilket fik aktivistgruppen og byrådet på blandt andet Lolland til at gå ind i sagen. 

Lolland Byråd støttede enstemmigt op om modstanden, som Nul Huller takkede for i en aktion på Maribo Torv i sommer. 

Og netop denne opbakning og folkelige modstand gjorde indtryk på regeringen.

- Jeg kan kun være meget stolt over resultatet. For det er jo netop det, vi har sigtet mod, ved at være så mange aktive, at vi kunne råbe politikerne op og få dem på bedre tanker. Men at det gik så stærkt, det kom bag på os, siger Bodil Waagensen. 

- Vi troede, at vi skulle igennem en nordjyllandsproces med camp og sange ved aftentid og andet – men det lykkedes os uden.

Læs også Hvad er fracking?

Regeringen har lyttet til de lokale

Ifølge Lars Chr. Lilleholt (V), klima- og energiminister, så bliver det nu ikke længere muligt for det hollandske firma at søge efter olie og gas på Lolland.

- Kombinationen med, at der har været en massiv lokal modstand, hvor vi har lyttet til de lokale argumenter, og vurderingen af, at der ikke er olie og gas af betydning i det danske land og i de indre danske farvande, så har regeringen besluttet sig for fremadrettet ikke at give tilladelser til at bore efter olie og gas, siger han og fortsætter:

- Og den tilladelse, der er givet på Lolland, bliver trukket tilbage.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App