Borgere kæmper for at beholde nødbehandlerbil

Region Sjælland vil stoppe ordningen med en nødbehandlerbil i Stubbekøbing og omegn. Men det vil borgerne i byen ikke sidde overhørig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det vil koste liv. Det er helt sikkert, siger Birgitte Folmann, der står flankeret af sin veninde Lonnie Tærsker Omø. Hun nikker istemmende.

De to har lige været rundt i butikker på gågaden i Stubbekøbing for at dele sedler ud. Sedler der skal bruges til en underskriftindsamling mod lukningen af nødbehandleren i byen.

Det er netop den beslutning, som de frygter vil komme til at koste liv.

Hvad er nødbehandlerbilen?

  • Nødbehandlerbilen i Stubbekøbing er et udrykningskøretøj, der kan rykke ud til akutte situationer.
  • Nødbehandlerne er uddannede deltidsbrandmænd fra Stubbekøbing Brandstation, som har fået et ekstra kursus i at kunne hjælpe med akutte tilfælde. De kan yde førstehjælp, indtil ambulancen ankommer.
  • Den seneste opgørelse viser, at nødbehandlerne er kørt ud 78 gange for at hjælpe. Der har været flere udrykninger siden opgørelsen.

Kursus til lokale skal erstatte ordningen

Region Sjælland vil i stedet for nødbehandlerbilen hellere uddanne borgere lokalt til at kunne træde til, hvis uheldet er ude. De skal have et førstehjælpskursus og lære at bruge hjertestarteren i byen.

- Indenfor de næste 10 år er ambitionen, at vi har fem til ottetusinde mennesker, der stiller sig frivilligt til rådighed, så vi kan uddanne dem. Så kan vi tilkalde dem, der er i nærheden, hvis der et nødopkald, siger Brian Lindekilde Hansen, sektionsleder i Præhospital Region Sjælland.

Han siger, at han udmærket forstår bekymringerne i Stubbekøbing.

- Den tryghed, bilen giver, kan man jo ikke bare sådan erstatte. Det forstår jeg godt. Men vi er sikre på, at den her ordning vil være rigtig god, siger sektionslederen.

Kan ikke erstatte bilen

Birgitte Folmann siger, at de er meget glade for den idé fra Regionen. Problemet er bare, at man vil erstatte bilen med ordningen, og det kan man ikke, siger hun.

- Det fungerer jo kun ved hjertestop. Hvad nu hvis det er en alvorlig ulykke. Det bliver man ikke rustet til eller har det rette udstyr til, siger hun.

Derfor vil hun og de andre ildsjæle kæmpe videre for at samle underskrifter.

Store indsamlingsdag

På tirsdag den 19. vil folkene bag underskriftindsamlingen mødes ved biblioteket i Stubbekøbing. Og klokken 16:30 går de så i gang med at samle underskrifter.

For uanset om Region Sjælland mener, der er et behov eller ej for nødbehandlerbilen, så er ildsjælene ikke i tvivl om, at det er der.

- Den er meget vigtig for os, siger Lonnie Tærsker Omø og Birgitte Folmann i kor.


Nyhedsoverblik