Borgere gider ikke kommunens kloaknet: Her er deres alternativ

Tre landsbyer ved Næstved vil hellere lave deres eget pilerensningsanlæg i stedet for at blive koblet på det kommunale kloaknet. Kommunen har givet grønt lys.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Op mod 60.000 ejendomme i landet skal have en ny spildevandsløsning.

Langt de fleste steder bliver husstanden mod betaling tilkobet det kommunale kloaknet – og mange kommuner er derfor ved at trække kilometervis af kloakrør ud i det åbne land, så huse i landdistrikterne kan tilsluttes.

Det gider Søren Møller i Jenstrup dog ikke. Og han har på sin grund i Jenstrup godt 10 kilometer udenfor Næstved i stedet fundet plads til lidt af et alternativ til hans gamle septiktank.

-  Det er et fuldstændig lukket system, og du afleder ingenting, forklarer han.

Alternativet til kommunens kloaknet er et pilerensningsanlæg, som fremover skal skåne naturen for affaldstoffer fra blandt andet Søren Møllers toiletbesøg. Anlægget består af piletræer og halm.

Billigere i drift 

Det er både billigt i etablering og næsten gratis i drift.

-  Det er billigere, der skal ikke betales tilslutningsafgifter og det er tjent hjem på 5-6 seks år, fordi der ikke skal tømmes en bundfældningstank, forklarer ingeniør og manden bag ideen, Steen Rasmussen.

-  Det udleder intet i form er hverken mikroplast  eller andre næringsstoffer som fosfor og lignende, siger Steen Rasmussen.

Giver grønt lys

Næstved Kommune har givet grønt lys til pilerensningsanlæg i Jenstrup, Saltø og Marvede. Omkring 40 husstande skal i gang med deres eget pilerensningsanlæg fra næste år. Der er foreløbigt tale om en prøveperiode på tre år, hvor kommunen herefter vil se på, om løsningen kan gøres permanent

-  Vi synes, det er spændende, når der er nogen, der laver nogle nye ting og med det her nye anlæg har man blandt andet ikke nogen bundfældningstank, som man har i traditionelt pilerensningsanlæg og vi tænker, at når der er nogen, der prøver sådan noget nyt, så vil vi gerne støtte det, forklarer vandchef i Center for Miljø og Natur i Næstved Kommune, Charlotte Weber.

Det vil koste omkring 50.000 kroner for hver husstand at få etableret deres eget pilerensningsanlæg. For Søren Møller begynder arbejdet for alvor til foråret.

-  Jeg glæder mig. Det bliver spændende.

 


Nyhedsoverblik