Ghettoudspil: Boligforeningsformand håber på kortere sagsbehandling for at smide kriminelle ud

Regeringen fremlægger torsdag et ghettoudspil, hvor de blandt andet foreslår at gøre det nemmere for boligselskaber at smide kriminelle og deres familier ud af boligerne. Det mener formand for Bolig Korsør Ebbe Jens Ahlgreen er en god idé. Foto: TV ØST

Torsdag fremlægger regeringen et nyt ghettoudspil, hvor det blandt andet skal være nemmere for boligselskaberne at smide dømte kriminelle ud.

Det skal være nemmere for boligselskaberne at smide dømte kriminelle ud af deres lejligheder.

Det mener regeringen, der torsdag præsenterer et nyt ghettoudspil, hvor et af forslagene lyder på, at gøre det nemmere for boligselskaberne at smide dømte kriminelle ud af deres boliger.

Det udspil mener formanden for Bolig Korsør, Ebbe Jens Ahlgreen, der også sidder i byrådet for Venstre i Slagelse Kommune, er en god idé.

- Det er absolut en god idé, siger han. 

Har brugt reglen

Bolig Korsør har gjort brug af den regel, der allerede er, som giver boligselskaberne mulighed for at opsige og ophæve lejemål for dømte kriminelle. 

Det skete sidste år, hvor to drenge på 16 og 17 år blev dømt for for overfald på en 65-årig mand og røveri mod en vagt, og deres familier fik herefter ophævet deres lejemål.  

- Vi har gjort brug af den her mulighed i to tilfælde på Motalavej, hvor vi har ophævet lejemål for to dømte personer. De sager skal behandles i boligretten i maj, og til den tid har det stort set taget et år fra vi har ophævet lejemålet og til sagen bliver afgjort. Det er jo urimelig lang ventetid for begge parter, synes jeg, siger Ebbe Jens Ahlgreen.

For det er, ifølge ham, en god mulighed for at skabe tryghed.

- Vi har 7000 beboere i vores boligselskab, og vi vægter tryghed højere for dem, end at beskytte få dømte, der har begået vold og kriminalitet, siger han.

Alle initiativer er velkomne

I et andet ghetto-område i regionen hilser man også ghettoudspillet velkommen med de foreløbige tiltag, regeringern har løftet sløret for.

Hos Nykøbing Falster Boligselskab har man boligområdet Lindholm, som kom på ghettolisten sidste år. Her har man ikke tidligere gjort brug af muligheden for at smide kriminelle ud af boligerne, fordi det ikke har været et problem med kriminalitet, ifølge direktør for boligselskabet, Lis Bentin. 

Men flere redskaber for boligselskaberne er generelt velkomne, mener direktøren.

- Vi hilser alle initiativer velkomne, så vi har nogle redskaber, hvis vi skulle få brug for det, dog er Lindholm et trygt sted at bo, siger Lis Bentin, direktør for Nykøbing Falster Boligselskab. 

Håber, man tager mere ansvar

Derfor håber han kortere sagsbehandlingstid er en del af regeringens forslag.

- Hvis det her udspil fra regeringen kan gøre, at der bliver kortere sagsbehandlingstid, så vil det betyde, at både vi og dem, der er blevet opsagt, hurtigere kan få en afklaring. Og når de er blevet dømt, så er de klart så er de uønskede i i området, og så er vi også interesseret i at få dem hurtigt ud, siger Ebbe Jens Ahlgreen.

Generelt set mener han, muligheden for at smide familier ud af deres boliger, når en eller flere i husstanden er dømt kriminelle, er en god mulighed for boligselskaberne. Han håber, de to sager, som Bolig Korsør har haft, vil danne præcedens fremover.

- Jeg håber, at de her to sager, hvis de falder ud til vores fordel, vil danne præcedens, så man måske fremover vil tage mere ansvar. Der er ikke noget som ens hjem, ingen ønsker jo at fraflytte deres hjem, så det håber, jeg at de her sager vil gøre opmærksom på, siger han.

Ghettoudspil

Det ved vi allerede nu før ghettoudspillet er fremlagt:
  • Dobbeltstraf i særlige områder: Regeringen vil give dobbeltstraf til bestemte forbrydelser i udvalgte dele af landet. Det er op til politiet at udpege de specifikke områder – også kaldet skærpede strafzoner.
 
  • Kontanthjælpsmodtagere kan straffes: Ifølge TV 2s oplysninger forslår regeringen, at kontanthjælpsmodtagere fremover skal kunne straffes økonomisk, hvis de flytter ind i en række udvalgte ghettoområder.
 
  • Udsmidning af boliger: Det skal være lettere for boligselskaber i socialt belastede områder at smide kriminelle og deres familier ud. Hvis en person begår ”utryghedsskabende kriminalitet” inden for en kilometer fra bopælen, skal både den kriminelle og familien kunne smides ud af lejligheden. Det gælder dog kun, hvis forbrydelsen har udløst ubetinget frihedsstraf.
 
  • Udsatte børn i ghettoområderne: Der skal sættes tidligere og mere målrettet ind for at hjælpe udsatte børn i ghettoområderne. Derfor vil regeringen give kommunerne lettere adgang til oplysninger om borgere i bestemte områder, så et socialt udsat barn bliver opdaget tidligere.
 
  • Børn skal presses i daginstitution: Børn fra boligområder på regeringens ghettoliste skal gå i daginstitution fra de er et år. Ellers skal kommunen afgøre, om børneydelser kan standses. Det skriver Kristeligt Dagblad.
 
  • Belønning for karakterer i folkeskolen: Det skal udløse en kontant belønning til kommunerne, hvis elever med ikke-vestlig baggrund består eller får højere karakterer ved folkeskolens afgangsprøver end gennemsnittet i af den samme gruppe året før. Det skriver Politiken.
 
  • Gymnasierne skal i højere grad kunne vælge sine elever: Fordelingen af elever med udenlandsk baggrund skal i nogle tilfælde prioriteres højere i udvalg, der fordeler ansøgere. Alle gymnasier skal have mulighed for at blive profilgymnasier. Det betyder, at de selv kan bestemme kriterierne for 25 procent af de elever, de optager. Det skriver Berlingske.

Kilder: TV2, Berlingske, Politiken, Kristeligt Dagblad

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App