Børns Vilkår til kommuner: Drop dyre retssager i sager om erstatning

Drop retssagerne, lyder anbefalingen til kommunerne fra Børns Vilkår. At føre retssager om offentligt omsorgssvigt slider både på børnene og økonomien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan både koste dyrt for børnene og kommunen at føre retssager i sager om erstatning, når myndighederne har svigtet børnene.

Særligt følelsesmæssigt for børnene og økonomisk for kommunerne.

Sådan lyder budskabet fra Børns Vilkår, efter et tidligere plejebarn fra den såkaldte Mernsag nu kræver 300.000 kroner i erstatning af Vordingborg Kommune for sine oplevelser.

mern-sagen4.jpg
Læs også
Tidligere plejebarn fra Mernsag kræver nu erstatning fra Vordingborg Kommune
mern-sagen4.jpg
Læs også
Tidligere plejebarn fra Mernsag kræver nu erstatning fra Vordingborg Kommune

quote Disse sager er meget hårde for de involverede børn at stå igennem – det synes vi i Børns Vilkår skal veje tungere end hensynet til kommunernes behov for praksis på området

Ingrid Hartelius Dall, juridisk seniorrådgiver hos Børns Vilkår

I sagen med Skælskør-søstrene kostede retssagen, ifølge Sjællandske, Slagelse Kommune 1,5 million kroner inden sagens afgørelse. Selve godtgørelsen lød på 100.000 kroner til hver er de tre søstre, der sagsøgte kommunen.

Organisationen anbefaler derfor kommunerne at overveje det nøje, når de vil anlægge retssag i sager om offentligt omsorgssvigt - det kan nemlig blive en dyr affære i forhold til selve erstatningen.

- Jeg anbefaler kommunerne at overveje grundigt, hvorvidt de skal føre de her retssager. Fra tidligere erfaringer ved vi, at retssager af denne karakter kan koste flere millioner kroner, og i den pågældende sag drejer det sig om en godtgørelse på 300.000 kroner.

- Disse sager er meget hårde for de involverede børn at stå igennem – det synes vi i Børns Vilkår skal veje tungere end hensynet til kommunernes behov for praksis på området, siger Ingrid Hartelius Dall, der er juridisk seniorrådgiver hos Børns Vilkår til TV ØST.

Børns Vilkår hjælper børn i retssager

Ifølge Børns Vilkår skal børn og unge kunne regne med hjælp fra det offentlige system, når de bliver udsat for overgreb eller omsorgssvigt i deres familie eller på et anbringelsessted. Og for at hjælpe børnene bedst muligt, har  organisationen fået midler fra Børne- og Socialministeriet til at støtte børn og unge i at anlægge erstatningssager.

Mern
Læs også
Plejebarn fra Mern-sagen ville begå selvmord
Mern
Læs også
Plejebarn fra Mern-sagen ville begå selvmord

Det er ikke Børns Vilkår selv, der fører retssagerne, men organisationen kan hjælpe barnet gennem processen. Hjælpen kan blandt andet bestå af, at organisationen stiller en sagsbehandler, som har kendskab til området, til rådighed. Sagsbehandleren kan hjælpe barnet med at kortlægge sagen, indhente akter fra relevante myndigheder, kontakte en advokat og forklare barnet, hvad der sker i sagen.

Ingen grund til bekymring for kommuner at droppe retssager

Hvis kommunerne skulle følge Børns Vilkår anbefaling, mener Ingrid Hartelius Dall ikke, at kommunerne skal være bekymrede for en pludselig stigning i antallet af erstatningssager.

For at kunne gøre krav på godtgørelse, kræver det nemlig at en række betingelser opfyldes – blandt andet at omsorgssvigtet kan bevises, for eksempel ved hjælp af inberetninger til kommunen.

mern-sagen4.jpg
Læs også
Advokat om Mern-erstatning: Derfor skal Vordingborg betale erstatning til forulempede børn
mern-sagen4.jpg
Læs også
Advokat om Mern-erstatning: Derfor skal Vordingborg betale erstatning til forulempede børn

- Det er svært at føre en erstatningssag om offentligt omsorgssvigt. Det kræver, at kommunen har været vidende om, at et barn har været udsat for overgreb eller anden umenneskelig behandling og for eksempel har modtaget underretninger fra skole, læge eller naboer, siger Ingrid Hartelius Dall og tilføjer:

- Derudover skal barnet jo bevise, at kommunen ikke har handlet overhovedet, eller handlet helt utilstrækkeligt, når man har fulgt op på underretninger om overgreb, eller anden form for omsorgssvigt, eller vanrøgt, som børnene har oplevet. Det kan for eksempel være indberetninger fra skolen eller naboer, lyder det fra den juridiske seniorrådgiver.


Nyhedsoverblik