Børns Vilkår om dom i misbrugssag: - Det kan få positiv betydning for flere

Børns Vilkår mener, at Jean Rasmussens erstatningssag mod Kalundborg Kommune kan få positiv betydning for andre i lignende sager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyheden om erstatningssagen, som Jean Rasmussen har vundet mod Kalundborg Kommune, har også fundet vej til interesseorganisationen Børns Vilkår.

Og her vækker dommen glæde.

quote Dommen sender et klart signal til kommunerne om, at de er erstatningsansvarlige i de her sager, også selvom det ikke er plejefamilier, det drejer sig om

Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår

- Det lyder rigtig godt. Så stort tillykke til offeret, som det er rigtig godt for, at hun får, hvad der lyder til at være maksimum erstatning, men også rigtig stort tillykke til andre ofre, fordi sådan en landsretsdom er en vigtig retspraksis, siger Rasmus Kjeldahl, direktør hos Børns Vilkår.

Har konsekvenser at sidde på hænderne

Østre Landsret afgjorde onsdag sagen, hvor 33-årige Jean Rasmussen havde stævnet Kalundborg Kommune, daværende Bjergsted Kommune, for ikke at gribe ind, da hun som barn blev seksuelt misbrugt og kommunen blev bekendt med mistanken.

Landsrettens dom var klar: Kalundborg Kommune skulle have grebet ind for at få Jean Rasmussen væk fra overgrebene. Derfor skal Kalundborg Kommune betale erstatning på 300.000 kroner til Jean Rasmussen.

Ifølge Børns Vilkår sender dommen et klart signal til kommunerne. 

- Dommen sender et klart signal til kommunerne om, at de er erstatningsansvarlige i de her sager, også selvom det ikke er plejefamilier, det drejer sig om, siger Rasmus Kjeldahl og uddyber:

- Det sender et signal om, at det er et kæmpe ansvar, kommunerne har for at leve op til de regler, der er, og at det har konsekvenser, når kommunerne sidder på hænderne i de her sager, siger han.

Jean Rasmussen
Læs også
Landsrettens dom er faldet: Kommune skal betale erstatning for svigt i misbrugssag
Jean Rasmussen
Læs også
Landsrettens dom er faldet: Kommune skal betale erstatning for svigt i misbrugssag

Et overgreb er et overgreb

Sagen var en principsag, og blev derfor afgjort i landsretten som første instans. Det principielle består i, at en dansk domstol ikke tidligere har taget stilling til kommunernes ansvar i sager, hvor misbrug eller overgreb er foregået i egen familie og altså ikke i plejefamilie.

Børns Vilkår har dog hele tiden haft den holdning, at der ikke burde være forskel.

- Det interessante har været at få afgjort sagen i forhold til kommunens ansvar overfor overgreb foregået i egen familie. Det, har vi nu hele tiden synes, har været indlysende, at der er samme ansvar, om det er i en plejefamilie eller egen familie, for et overgreb er et overgreb, men at dommeren er enig kan vi kun være tilfredse med, siger Rasmus Kjeldahl.

Jean Rasmussen
Læs også
Hun blev udsat for seksuelt misbrug i årevis af sin stedfar: Nu sagsøger hun kommunen
Jean Rasmussen
Læs også
Hun blev udsat for seksuelt misbrug i årevis af sin stedfar: Nu sagsøger hun kommunen

Forventer flere henvendelser

Sidste år afgjorde landsretten, at tre piger fra Skælskør kunne få erstatning fra Slagelse Kommune for flere års overgreb i den plejefamilie, de boede i. 

Den type sager vækker stor opsigt, når de afgøres, og Børns Vilkår forventer, der kommer flere henvendelser også efter Jean Rasmussens sag.

- Vores erfaring viser, at når der falder denne her slags domme, så får vi også flere henvendelser fra andre, der gerne vil prøve deres sag for retten, siger Rasmus Kjeldahl.

Han mener, hun bør vide, at sagen kan få betyding for andre. 

- Stort tillykke til offeret, der her har haft modet til at gå i retten, men hun skal også vide, at denne her sag kan få positiv betydning for andre i lignende sager, siger han.

Kalundborg Kommune har fire ugers betænkningstid til at overveje, om de vil anke dommen.

Bør være erstatningsnævn

Men selvom denne sag endte til offerets fordel, så minder Rasmus Kjeldahl om, at der ligger en lang og hård vej bag sådan en afgørelse.

Derfor ønsker Børns Vilkår, at man opretter et erstatningsnævn med specialviden inden for området, som skal afgøre denne her slags sager i stedet for retten.

- Vi vil gerne endnu engang benytte denne her sag som mulighed for at nævne vores forslag om, at få oprettet en form for erstatningsnævn til at afgøre de her sager i. For det er en hård proces for et offer, der i forvejen har en hård medfart fra sin opvækst, at skulle igennem retssystemet, siger Rasmus Kjeldahl. 

Børns Vilkår har i forbindelse med et satspuljeprojekt fået midler til at støtte personer i at anlægge erstatningssager om offentlig omsorgssvigt. Børns Vilkår fører ikke sagerne, men støtter og hjælper igennem sagsprocessen. Projektet løber frem til 2020.

Børns Vilkår
Læs også
Børns Vilkår: Retssager om kommuners svigt kan hjælpe voksne videre fra en tung barndom
Børns Vilkår
Læs også
Børns Vilkår: Retssager om kommuners svigt kan hjælpe voksne videre fra en tung barndom

Nyhedsoverblik