Børnehavebørn i SFO'en: Vil gøre børn mere skoleparate

I Ugerløse syd for Holbæk tager pædagoger i Børnehuset Elletoften de ældste børn med over i SFO'en på den lokale skole. Håbet er, de bliver mere skoleparate.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Børnehuset Elletoften i Ugerløse er en gruppe af de ældste børn ved at gøre klar til afgang til en lokal SFO. 

Ungerne er vant til en hverdag på børnehavens trygge indhegnede legeplads.

Men gruppen skal snart i gang med en hverdag med skole, lektier og den lille tabel. Og for nogle børn er skolestarten en ret stor mundfuld. Det fortæller Lone Kirk, som er pædagogisk leder i Børnehuset Elletoften.

- De går fra at være de store her i børnehaven til at være de små i SFO'en. Det er ikke bare en ting, man lige gør. Fordi børnene anser sig selv for at være de store her. Men pludselig er de så de små ovre i skolen, siger Lone Kirk.

Vil gøre overgang til skole nemmere

Derfor har pædagogerne, med Lone Kirk i spidsen, haft fokus på at gøre overgangen til skolen og SFO'en mere gnidningsfri for børnene i et nyt projekt. 

quote De går fra at være de store her i børnehaven til at være de små i SFO'en. Det er ikke bare en ting, man lige gør.

Lone Kirk, pædagogisk leder, Børnehuset Elletoften, Ugerløse

Det gør de med den såkaldte Ugerløse-model, som pædagogerne selv har udviklet. 

Projektet er støttet med 70.000 kroner fra pædagogernes fagforening, BUPL. De håber, at erfaringerne fra udviklingsprojektet kan spredes ud til andre institutioner på sigt.

Én gang om ugen bliver de ældste børn fulgt over i SFO'en på Kildedamsskolens afdeling Ugerløse af to pædagoger. Her laver de skoleting, leger og bliver hentet af deres forældre.

Projektet har kørt siden oktober sidste år, og de fortsætter frem til 1. maj, hvor børnene starter i før-skole.

Det vil sige, at børnene har omkring syv måneder til at vænne sig tanken om, at de skal starte i skole og SFO.

- Børnene ved, at projektet går ud på, at de skal lære at være i SFO, for så er det ikke så farligt at blive skolebarn, siger Lone Kirk.

Model gør børnene trygge ved skolestart

Flere af forældrene er glade for ordningen, for de kan se, at indsatsen virker. Blandt andre Rikke Rosenwanger, som har en søn, der har været i gennem forløbet.

- Så kommer de herned og laver en masse aktiviteter og bliver indsluset i alle tingene og ser legepladsen. Det bliver bare super trygt for dem at komme herned og starte, siger Rikke Rosenwanger.

quote Når hun starter heroppe i maj i SFO på fuldtid, så ved hun hvor tingene er. Hun har dannet legerelationer til de andre børn, og hun er bare glad.

Susie Jacobsen, mor til Jessica

Også Susie Jacobsen har kun positive ting at sige om modellen. Hun har datteren Jessica, der skal starte i før-skole til maj.

- Vi er fuldstændig trygge ved skolen. Ikke mindst Jessica er helt tryg ved skolen og ved de voksne. Så når hun starter heroppe i maj i SFO på fuldtid, så ved hun hvor tingene er. Hun har dannet legerelationer til de andre børn, og hun er bare glad, siger Susie Jacobsen.

Ugerløse-modellen evalueres i marts, hvor børnene blandt andet skal interviewes


Nyhedsoverblik