Børn af enlige på kontanthjælp klarer sig tit dårligere i skolen

Børn af enlige på kontanthjælp klarer sig dårligere end andre børn i skolen, viser ny analyse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske folkeskoleelever er tæt på at leve op til folkeskolereformens målsætning om, at 80 procent af eleverne i 6. klasse skal være gode til at lægge til, trække fra og læse højt. Men ser man nærmere på børn, hvis forældre er kontanthjælpsmodtagere, så står det skidt til. Det skriver Politiken torsdag på baggrund af en undersøgelse, foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

51 procent af eleverne med enlige forældre på kontanthjælp klarer sig godt i dansk læsning. For de øvrige elever er det 72 procent, der klarer sig godt. Det samme er tilfældet for testresultaterne i matematik, hvor børn af kontanthjælpsmodtagere ligger langt under landsresultatet.

quote Det er tidligere dokumenteret, at børn, der kommer fra trangere kår, sakker agterud i de nationale tests, men at gabet er så stort, det er virkelig overraskende

Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker

Den store forskel er både markant og overraskende, siger chefanalytiker Mie Dalskov Pihl fra AE:

- Det er tidligere dokumenteret, at børn, der kommer fra trangere kår, sakker agterud i de nationale tests, men at gabet er så stort, det er virkelig overraskende, siger Mie Dalskov Pihl til Politiken.

Minister: Beløb er rimeligt

Undersøgelsen er udarbejdet ved hjælp af registerdata for, hvordan danske 6.-klasser har klaret sig i de nationale tests i foråret 2015. Blandt de elever i 6. klasse, der deltog i de nationale tests i 2015, havde godt 1.900 elever en enlig forælder på kontanthjælp.

quote En typisk enlig kontanthjælpsmodtager med to børn har efter kontanthjælpsloftet 15.200 kr. i samlede offentlige ydelser efter skat hver måned. Det synes jeg er ganske rimeligt

Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister

- Det siger jo meget om disse børns udgangspunkt. Hvis man lever i en familie, hvor hver en femøre skal vendes, så halter det med forældreoverskud til lektielæsning og generel støtte. Derfor er de her resultater et samfundsøkonomisk rødt flag, siger Mie Dalskov Pihl til Politiken.

I et skriftligt svar til Politiken siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at regeringen fokuserer på at få folk væk fra kontanthjælp - både fordi det hjælper den enkelte kontanthjælpsmodtager, men i høj grad også deres børn. Dog ser han et element som afgørende:

- Der skal være forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde også af hensyn til de mange mennesker, der har en lav indkomst. Vi har samtidig sikret, at man har et rimeligt beløb at leve for. En typisk enlig kontanthjælpsmodtager med to børn har efter kontanthjælpsloftet 15.200 kr. i samlede offentlige ydelser efter skat hver måned. Det synes jeg er ganske rimeligt, skriver Troels Lund Poulsen til Politiken.


Nyhedsoverblik