Bølgen af fnatudbrud på skoler har lagt sig

Før jul blev en række elever sendt hjem med skorpefnat i Sorø og Vordingborg og en skole i Næstved måtte lukke. Men situationen ser nu ud til igen at være normaliseret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Udbruddet af den norske skorpefnat, der fandt sted før jul på skoler i Næstved, Sorø og Vordingborg, ser ud til at være gået over.

I Næstved blev fire elever smittet af den norske skorpefnat, og det samme blev to elever i Sorø og én elev i Vordingborg.

Skoleleder i Næstved: Alt er fint igen

Eleverne på Kobberbakkeskolen i Næstved blev i december sendt hjem på grund af smittefare. Her blev i alt 22 elever hjemsendt, fordi fire elever var blevet smittet.

Men nu er situationen under kontrol, meddeler skoleleder af Kobberbakkeskolen i Næstved.

- Der er helt ro på det, siger Annika Bramming, skoleleder på Kobberbakkeskolen til TV ØST.

- Jeg tjekker jo ikke alle børn og personale under tøjet hver dag, men det må jeg formode. Alle børn er i skole igen, siger Annika Bramming.

Fnat
Læs også
Endnu et fnatudbrud: To elever fra Sorø ramt af norsk skorpefnat
Fnat
Læs også
Endnu et fnatudbrud: To elever fra Sorø ramt af norsk skorpefnat

Skolen i Sorø har siden konstateret to tilfælde af fnat

I december blev to elever på Frederiksberg Skole i Sorø også smuttet af skorpefnat. Her blev eleverne dog ikke sendt hjem. De to elever, der blev smittet, har været i behandling for skorpefnatten henover julen.

Siden da har Frederiksberg Skole kunne konstatere ét tilfælde af skorpefnat i forrige uge og ét tilfælde i starten af denne uge.

- Det kan godt være, der har været flere tilfælde, men vi har ikke hørt om andre, siger Ole Kristensen, skoleleder af Frederiksberg Skole i Sorø.

udklipa.jpg
Læs også
Hudlæge efter fnatudbrud: Pas på med at kalde det epidemi
udklipa.jpg
Læs også
Hudlæge efter fnatudbrud: Pas på med at kalde det epidemi

Grundig rengøring har været vejen frem

Begge skoleledere fra Næstved og Sorø fortæller, at de har fået gjort grundigt rent i alle lokaler på skolen.

- Juleferien har været god for alle, og vi har fået gjort grundigt rent og vores børn og medarbejdere, der har måtte være smittet, er blevet behandlet. Øvrige forældre har været enormt obs på deres børn, siger skoleleder på Kobberbakkeskolen Annika Bramming.

quote Vi har gjort, hvad vi kunne

Ole Kristensen, skoleleder på Frederiksberg Skole

På Frederiksberg Skole har de også vredet karkluden og været rundt i alle kroge og hjørner med støvsugeren.

- Vi har gjort, hvad vi kunne. Vi har fjernet alle puder, tæpper og glemt tøj for at minimere smitten så meget som muligt, siger skolelederen fra Sorø.

- Og så informerer vi til forældre alt det, vi kan omkring de tilfælde, der har været og at man skal være opmærksom og gå til læge og komme under behandling, hvis man er plaget af udslæt, siger Ole Kristensen.

Forældre kritiserede skolen for at lukke for sent

Tilbage i december var der flere forældre til elever på Kobberbakkeskolen i Næstved, der kritiserede skolen for at lukke for sent. Det første tilfælde af fnat dukkede nemlig allerede op i oktober.

Skoleleder Annika Bramming sagde dengang, at det startede som almindelig fnat – og ikke den mere aggressive skorpefnat- og at hvis de skulle lukke skolen hver gang, der var et tilfælde af fnat, så var der ikke mange børn, der skulle i skole.

Fnat
Læs også
Sådan stopper du fnat i at sprede sig
Fnat
Læs også
Sådan stopper du fnat i at sprede sig

Men spørgsmålet er, hvem der er ansvarlige for at standse møllen, når en mere agressiv skorpefnat breder sig? Eller når andre sygdomme og epidemier, der bærer en smittefare rammer institutioner?

- Ansvaret for at få det kommunikeret ud til alle forældre på skolen, det er mit. Men kommunemæssigt er det den sundhedsansvarlige i kommunen, siger skoleleder Annika Bramming.

I Sorø tog Frederiksberg Skole også kontakt til eksterne autoriteter, da fnatmiden gjorde sit indtog.

- Vores sundhedsplejerske har været meget med ind over, og vi har haft kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed. De har sagt til os, at vi skal tage det stille og roligt og være ekstra opmærksomme på rengøringen. Vi har gjort, hvad vi kunne, siger Ole Kristensen, skolelederen på Frederiksberg Skole.


Nyhedsoverblik