Blottersag: Om en uge falder dommen mod mor

Vi får en offentlig gabestok, hvis ikke Rikke Louise Andersen dømmes, siger anklager, Michael Boolsen. Omvendt mener forsvareren, at sagen helt bør afvises.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Først blev hun tiltalt efter én paragraf. Den blev hun frifundet for.

Tirsdag argumenterede forsvarer og anklager hver deres argumenter for, enten at få Rikke Louise Andersen frifundet eller dømt efter en ny paragraf. Det skete ved Retten i Nykøbing Falster.

Nu er dommeren gået i tænkeboks frem til d. 27. juni. Her får Rikke Louise Andersen at vide, om hun skal betale sin bøde på 5.000 kr.

Delte foto af blotter

Rikke Louise Andersen fra Nyråd ved Vordingborg delte i august 2016 på facebook et billede af den mand, der dagen før havde vist sine kønsdele frem for hendes 10-årige datter.

Billedet havde hun fra overvågningsvideo ved Dagli' Brugsen i Nyråd, som hun havde set og taget et mobilfoto af.

Men ifølge politiet er det ulovligt at offentliggøre og dele billeder af formodede gerningsmænd, så Rikke Louise Andersen fik en bøde på 5.000 kr., mens blotteren fik ti dagbøder af 250 kr.

Rikke Louise Andersen har siden nægtet at betale sin bøde.

quote Det er politiet, der efterforsker kriminalsager. Hvis ikke den tiltalte dømmes, kreerer vi en offentlig gabestok.

Michael Boolsen, Anklager fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Poli

Ny paragraf: Samtykke før offentliggørelse

I marts forsøgte Anklagemyndigheden at få hende dømt til at betale bøden efter paragraf 26 i Persondataloven.

Men den paragraf var ikke den rette, så i dag, tirsdag, skulle retten så tage stilling til, om sagen kunne behandles igen efter en anden paragraf, nemlig paragraf 8.

Den siger bl.a., at privatpersoner ikke må videregive oplysninger om strafbare forhold "uden den registreredes udtrykkelige samtykke."

Paragraffen åbner dog op for en undtagelse: "Videregivelse kan dog ske uden samtykke, når det sker til varetagelse af offentlige eller private interesser, herunder hensynet til den pågældende selv, der klart overstiger hensynet til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse."

- Det er politiet, der efterforsker kriminalsager. Hvis ikke, den tiltalte dømmes, kreerer vi en offentlig gabestok, siger anklager Michael Boolsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og fortsætter:

- Man påtager sig et ansvar, når man deler noget på facebook. Hun (den tiltalte, red) har 2200 venner på facebook. Når hun deler noget, har hun ingen mulighed for at styre det. Bliver hans navn skrevet i kommentarfeltet, eller bliver andres?

Forsvarer: Sagen bør afvises

Rikke Louise Andersens forsvarer, Silas Hecht forsøgte at få dommeren til helt at afvise sagen i retten i Nykøbing Falster i dag.

quote Man kunne have anket sagen, efter sidste frifindelse. Man kunne have begæret tiltalen udvidet til også at omfatte denne paragraf, og desuden er anklageskriftet behæftet med fejl. Derfor skal du (dommeren, red.) afvise sagen.

Silas Hecht, forsvarer for Rikke Louise Andersen

- Der er ikke retspraksis for, at man kan tiltales to gange for samme forhold, sagde han til TV ØST forud for retssagen.

Under selve proceduren i retssalen sagde han også, at anklagemyndigheden har forspildt sin chance.

- Man kunne have anket sagen, efter sidste frifindelse. Man kunne have begæret tiltalen udvidet til også at omfatte denne paragraf, og desuden er anklageskriftet behæftet med fejl. Derfor skal du (dommeren, red.) afvise sagen, sagde Silas Hecht.

Persondatalovens §8

For den offentlige forvaltning må der ikke behandles oplysninger om strafbare forhold, væsentlige sociale problemer og andre rent private forhold end de i § 7, stk. 1, nævnte, medmindre det er nødvendigt for varetagelsen af myndighedens opgaver.
...
    Stk. 4. Private må behandle oplysninger om strafbare forhold, væsentlige sociale problemer og andre rent private forhold end de i § 7, stk. 1, nævnte, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke hertil. Herudover kan behandling ske, hvis det er nødvendigt til varetagelse af en berettiget interesse og denne interesse klart overstiger hensynet til den registrerede.

   Stk. 5. De i stk. 4 nævnte oplysninger må ikke videregives uden den registreredes udtrykkelige samtykke. Videregivelse kan dog ske uden samtykke, når det sker til varetagelse af offentlige eller private interesser, herunder hensynet til den pågældende selv, der klart overstiger hensynet til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse.

 

Rikke Andersen
Læs også
Kvinde igen i retten for at dele billede af blotter
Rikke Andersen
Læs også
Kvinde igen i retten for at dele billede af blotter

 


Nyhedsoverblik