Blødende svamp fra Præstø forbløffer ekspert: - Den ser bizar ud

En svamp fra Præstø påkalder sig i disse dage interesse fra hele verden. Svampen er misdannet, så den ligner en blodig hjerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den er stor, rødlig og virker våd af blod.

En stor svamp på et egetræ ved Præstø har påkaldt sig opmærksomhed fra hele verden på grund af sin pudsige form. Blandt andet har britiske Metro og The Daily har skrevet om sagen.

Svampen blev opdaget forleden af Mette Knøsgaard fra Præstø, da hun gik tur med hunden. Hun delte straks billederne med svampegruppen Svampeliv på Facebook.

Svampe Boom
Læs også
Svampeboom:
Dødelige svampe skyder op - nybegyndere skal være varsomme
Svampe Boom
Læs også
Svampeboom:
Dødelige svampe skyder op - nybegyndere skal være varsomme

Der er tale om svampen Oksetunge, der vokser på gamle egetræer. Normalt ligner svampen rent faktisk en tunge fra en ko – men på denne svamp vokser den synlige del - frugtlegmet - ikke som det skal. Det er krøllet helt sammen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Oksetungesvampen er af ukendte grunde blevet misdannet.
Oksetungesvampen er af ukendte grunde blevet misdannet. Foto: Mette Knøsgaard

Ligner hjerne

- Det må jeg sige. Den ser godt nok bizar ud, siger svampeeksperten Christian Lange, der arbejder på Naturhistorisk museum.

Han fortæller, at det blodlignende fugt på svampen betyder, at den er i vækst og i øvrigt har det godt. Men selve frugtlegmet er deformt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Oksetungen ligner en menneskehjerne med sit krøllede udseende.
Oksetungen ligner en menneskehjerne med sit krøllede udseende. Foto: Mette Knøsgaard

- Det må være gætteri, hvad der er sket her. Måske er den angrebet af en svamp, der gør den syg – eller måske er legemet tidligt blevet beskadiget, så det har påvirket væksten. Det er svært at sige med sikkerhed, forklarer han.

Han kender til mange forskellige svampe, der angriber svampe i vækst. En hel gruppe går ligefrem under navnet snylterhjerne, fordi de netop får svampene til at krølle sammen, så de ligner hjerner. Han har dog aldrig tidligere set sådanne angreb på oksetunge-svampe.

- Oksetungesvampen er forholdsvis almindelig, hvis man ellers færdes på steder, hvor der vokser gamle egetræer. På Sjælland med de mange gamle herregårde og parker er de et ret almindeligt syn, fortæller han. Den kan spises, men er ikke kendt for at have nogen særlig lækker smag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Var alt gået efter planen, så var oksetungesvampen øverst kommet til at ligne den røde svamp nederst, der viser, hvordan svampen typisk ser ud.
Var alt gået efter planen, så var oksetungesvampen øverst kommet til at ligne den røde svamp nederst, der viser, hvordan svampen typisk ser ud. Foto: Mette Knøsgaard

Godt svampeår

Han oplyser, at selvom enkelte svampe har det hårdt i år på grund af tørken, så har vi generelt et godt svampeår.

- Vi, der går meget op i svampe, var jo meget spændte på, hvordan det ville blive. Men Det ser godt ud. Især rørhattene nærmest buldrer op af jorden. Her kan de fleste typer jo spises, men vi har da set flere tilfælde, hvor nogen har spist djævlerørhatte – og det er ingen sjov oplevelse for de ramte, siger han. Han oplyser, at fluesvampene lige nu også ses overalt i skoven, og blandt andet grøn fluesvamp ses mange steder.

Rød fluesvamp
Læs også
Satans rørhat og snehvid fluesvamp: Disse svampe skal du holde dig fra
Rød fluesvamp
Læs også
Satans rørhat og snehvid fluesvamp: Disse svampe skal du holde dig fra
Finderen af svampen Mette Knøsgaard tøvede ikke med at kalde svampen for en hjernesvamp. Når man ser den giver det god mening.
Finderen af svampen Mette Knøsgaard tøvede ikke med at kalde svampen for en hjernesvamp. Når man ser den giver det god mening. Foto: Mette Knøsgaard

 


Nyhedsoverblik