Bittersød glæde: Borgmester håber at kunne tiltrække arbejde

Det svenske selskab Vattenfall vandt udbuddet om at opføre havvindmølleparken Kriegers Flak. Det kan betyde færre arbejdspladser end håbet til Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Havvindmølleparken Kriegers Flak ud for Stevns er rykket tættere på at blive en realitet.

Onsdag formiddag udsendte Energi- og Klimaministeriet en pressemeddelelse om, at havvindmølleparken Kriegers Flak bliver historisk billig. Det svenske elektricitetsselskab Vattenfall vandt nemlig med et bud på 37,2 øre per kilowatttime. Det er ifølge ministeriet verdens laveste pris for havvindmøller nogensinde.

Ministeriet kalder ligefrem prisen "sensationelt lav" og oplyser videre i pressemeddelelsen, at regeringen ønsker at gennemføre Kriegers Flak.

quote Det er ikke nogen hemmelighed, at vi havde set større muligheder, hvis DONG havde vundet

Mogens Haugaard Nielsen (V), borgmester i Stevns Kommune

Det vækker glæde på borgmesterkontoret i Stevns Kommune. Sådan da.

Borgmester Mogens Haugaard Nielsen (V) sidder nemlig med en bittersød glæde over projektet, der nu rykker nærmere en realisering og kan skaffe arbejde til området.

Erkender tab af potentielle job

Sagen er nemlig den, at Vattenfall kan vælge at bruge de svenske havne, hvorfra de i fra 2019 vil udskibe materiale og mandskab samt løse diverse servicer. Hvis det bliver en realitet, ja, så går Stevns Kommune glip af mange potentielle arbejdspladser.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi havde set større muligheder, hvis DONG havde vundet, siger Mogens Haugaard Nielsen (V) til TV ØST og hentyder dermed til, at det danske energiselskab formentlig havde valgt den danske side som udskibningssted.

- Men hvis vi melder ud, at vi er klar med havnefaciliteter og servicering, så kan det være, vi kommer i betragtning hos Vattenfall, siger Mogens Haugaard Nielsen.

Vattenfall maner til besindighed

Hos Vattenfall er glæden stor over at have vundet udbuddet.

- Vi er rigtig glade på industriens vegnem, siger landechef i Danmark, Ole Bigum Nielsen.

Hvorvidt selskabet kommer til at sejle ud fra en svensk eller en dansk havn, og hvor mange arbejdspladser, der vil komme til at ligge hvor, er svært for ham at sige endnu:

- Men der VIL komme arbejdspladser lokalt i området. Vi skal jo både have hyret leverandører af vindmøllerne, der skal bygges fundamenter, hyres konsulenter ind, og jeg skal komme efter dig, siger han til TV ØST.

Afstand til havne er afgørende

Ole Bigum Nielsen kan godt forstå bekymringerne hos Stevns borgmester, men afviser ikke, at der også kan blive tale om et vindmølleeventyr for en dansk havn:

- Når vi skal vælge hvilken havn, der skal bruges i forbindelse med byggeriet ude i Kriegers Flak, så vælger vi den, der giver bedst mening økonomisk. Det afhænger af afstanden ud til Kriegers Flak, så hvis der nu er halvt så langt derud fra en dansk havn sammenlignet med en svensk havn, så vælger vi jo den danske, siger han.

De samlede støtteomkostninger til at opføre Krigers Flak forventes i alt at udgøre 3,5 milliarder kroner for hele støtteperioden fra 2019-2032.

Vattenfall

  • Vattenfall er et svensk statsejet elektricitetsselskab og en af de ledende energiproducenter i Nordeuropa.
  • Navnet Vattenfall er svensk for vandfald og er en forkortelse af dets oprindelige navn.

Kilde: Vattenfall

 


Nyhedsoverblik