Biskop sagde farvel til Lolland-Falster

Biskop i Lolland-Falsters Stift, Steen Skovsgaard, trådte i dag ud af bispekåben efter tolv år i embedet. Nu venter et nyt eventyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mere end 300 sognebørn og præster fra nær og fjern var onsdag mødt op for at tage afsked med den afgående Biskop Steen Skovsgaard. Ved et ceremonielt ritual i Maribo Domkirke lagde han bispekåben fra sig og trådte officielt tilbage fra embedet. Det fremkaldte både kuldegysninger og blanke øjne hos de fremmødte.

- Dagen i dag handler om vores gode ven Steen. Vi skal ikke snakke om bispevalg i dag, for det er Steens dag, og vi er mødt op for at ære hans tid som biskop. Og han har været en fantastisk biskop, sagde Christina Rygaard Kristiansen, som er en af de opstillede kandidater, der er med i opløbet om at overtage bispekåben.

Tolv år på dagsordenen

Efter den kirkelig ceremoni og afsked tog store dele af forsamlingen videre til landemode. Et landemode er et møde i stiftet ledet af biskop og stiftsamtsmand, hvor stiftets provster deltager. Normalt handler det om præsentere de nye provster, forhandle økonomi og andre af stiftets anliggender. Men formerne var blødt op i dagens anledning så både menighed, borgmester og biskoppens familie var inviteret med. Og der var plads til refleksion over tolv års arbejdsliv

- Jeg siger farvel til en utrolig professionel, arbejdsom, munter og omsorgsfuld arbejdsplads, hvor kaffen altid stod klar, når jeg mødte på arbejde om morgenen, uanset hvor tidligt det var. Det er en stor glæde at have været en del af det her stift i så mange år, sagde Steen Skovsgaard i sin afskedstale.

Kåbekage og lokalfølelse

I dagens anledning kom kagen fra Pilgrimshuset i Maribo, og den var naturligvis smukt dekoreret med en bispekåbe og et landkort over Lolland-Falster. Og i det hele taget bar afskedsreceptionen præg af en stærk fælleskabsånd mellem stiftets biskop, og alle de sognebørn han har mødt på sin vej, hvilket blev cementeret med de over 15 planlagte afskedstaler. Men Steen Skovsgaard er nu alligevel klar til at give kåben videre.

- Umiddelbart efter at bispevalget var udskrevet, fandt bispegårdens gartner en gammel smuk trappe op til bispegården i haven. En trappe, som sandsynligvis har været der fra starten, som bare har været groet til i mange år. Men nu er den blevet gravet frem, og den er meget smuk. Der fortæller mig to ting: Det understreger stiftets motto: Fra fordybelse kommer fornyelse. Det kan også fortælle, at det er godt, at der kommer nye kræfter til. Nye øjne ser noget, de gamle øjne har vænnet sig til. Derfor er det godt, at biskopper ikke bliver siddende for længe, sagde Steen Skovgaard i sin afskedstale.

Tilbage til bøgerne

Når sommerferien er slut starter et nyt kapitel for Steen Skovsgaard. Han flytter nemlig med fruen til Aarhus for at skrive en ph.d.


Nyhedsoverblik