Birgitte fik mangelfuld brystundersøgelse: - Jeg er vred

Birgitte Smedegaard fra Karise er en af de mange kvinder, der har fået udført mangelfulde brystundersøgelser. Hun er chokeret over, at det kunne ske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg er vred.

Sådan lyder det fra Birgitte Smedegaard fra Karise er en af de mange kvinder, der i perioden marts 2013 til 2017 har fået udført mangelfulde brystundersøgelse.

- Det er først bagefter, man tænker over, hvad man har været udsat for. Vi stoler jo på vores sygehussystem, og at de gør det, de skal, siger Birgitte Smedegaard.

quote Det er først bagefter, man tænker over, hvad man har været udsat for

Birgitte Smedegaard fra Karise

Flere kvinders journaler tilbage fra marts 2013 er blevet gennemgået for mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus. Det omfatter 8700 kvinders journaler.

I første omgang blev 2600 kvinders undersøgelser fra perioden 1. januar 2016 til 24. maj 2017 gennemgået, fordi der var stor risiko for, at disse kvinder havde uopdaget kræft i brystet. Ved gennemgang af disse kvinder fandt man 734, som skulle tilbydes nye undersøgelser.

brystkræft
Læs også
Få overblikket: De mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus
brystkræft
Læs også
Få overblikket: De mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus

Birgitte fik kun en mammografi

I 2000 fik Birgitte Smedegaard fjernet en knude under armen. Derfor har hun efterfølgende været god til at opsøge læge de gange, hvor hun har mærket uregelmæssigheder I brystet.

Både I 2014 og 2016 har det betydet henvisning fra lægen til undersøgelse af hendes bryst på Ringsted Sygehus. Henvisningen fra lægen burde have udløst både en mammografi, en ultralyd scanning og en lægelig kontrol af brystet på Ringsted Sygehus. Men hun fik kun mammografien.

quote Mine følelser er først kommet, efter jeg i november hørte min historie genfortalt i radioen

Birgitte Smedegaard fra Karise

- Mine følelser er først kommet, efter jeg i november hørte min historie genfortalt i radioen. Jeg har været til en undersøgelse, som jeg troede var god nok, siger Birgitte Smedegaard.

- Jeg synes, det er skræmmende, at jeg har været med i et forløb, hvor de har undladt at undersøge os, som har haft mistanke om brystkræft.

Ringsted Sygehus
Læs også
Læs hele redegørelsen: Ni kvinder fik konstateret kræft efter mangelfulde undersøgelser
Ringsted Sygehus
Læs også
Læs hele redegørelsen: Ni kvinder fik konstateret kræft efter mangelfulde undersøgelser

Fik et neutralt brev med et tilbud om fornyet undersøgelse

5. Maj modtager Birgitte Smedgaard så et brev fra Ringsted Sygehus. Her står der blandt andet:

Vi har, siden din undersøgelse, udvidet vores interne retningslinjer og undersøgelsestilbud. På denne baggrund tilbydes du yderligere undersøgelse med fornyet klinisk mammografi og ultralyd af brystet.

På grund af brevets neutrale tone går der flere måneder før Birgitte Smedegaard tager imod tilbuddet om den nye undersøgelse.

- Hvis jeg havde vidst, at det var fordi, de havde undersøgt mig mangelfuldt i 2016, havde jeg reageret meget hurtigere. Det er jeg helt sikker på. Jeg tror, det nu er ni kvinder, der har fået konstateret brystkræft. Det kunne ligeså godt have været mig, der kunne have fået den besked, siger Birgitte Smedegaard.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed forklarede brevet ikke alvoren korrekt for kvinderne.

Er der noget sted i det her forløb, hvor du får at vide, at der er lavet en fejl?

Nej. På intet tidspunkt.  

Godt tilfreds med fyringen af sygehusdirektør

Ni kvinder har efterfølgende fået konstateret kræft. Hos Patienterstatningen, som er den instans, hvor fejlbehandlede patienter kan søge erstatning, har de fået ansøgninger fra tre kvinder, der mener, at Ringsted Sygehus har overset deres brystkræft ved mammografiundersøgelser, som er foretaget i perioden 2013-2015. Dermed kan der være tre sager udover de i forvejen ni kendte sager om mulig overset brystkræft.

Birgitte Smedgaard føler sig heldig over, at hun ikke er en af dem, der er ramt af sygdommen.

- Jeg er taknemmelig for, at jeg ikke har fejlet noget i 2016, og at de så først ville have fundet det i 2018. Jeg er aleneforsørger med en søn på 14 år. Han mistede sin far for to et halvt år siden. Jeg skal ikke tænke for meget over det, siger hun.

Vagn Bach
Læs også
Sygehusdirektør fyret efter skandalesag på Ringsted Sygehus
Vagn Bach
Læs også
Sygehusdirektør fyret efter skandalesag på Ringsted Sygehus

I dag er sygehusdirektøren på Ringsted Sygehus blevet afskediget. Hvad synes du om det?

- Det synes jeg er helt i orden. Man må tage sine konsekvenser af de beslutninger, man træffer. Så håber jeg, han har en dårlig smag i munden over, at der sidder en masse kvinder derude, der har stolet på vores sygehussystem. Jeg synes jo ikke sådan en mand ville kunne fortsætte et andet sted, men det gør han nok, siger Birgitte Smedegaard.

- Det her drejer sig om penge

Jyllands-Posten har tidligere kunne fortælle, at det var for at spare lægetimer og undersøgelsestid, at Ringsted Sygehus gennem fire år undlod at give de hundredvis af kvinder med mistanke om brystkræft den grundige undersøgelse, de havde krav på. 

quote Det her drejer sig om penge. Det undrer mig, at det har kunne foregå

Birgitte Smedegaard fra Karise

- Det her drejer sig om penge. Det undrer mig, at det har kunne foregå. Også med al det personale, der har vidst, at man ikke gjorde det, man skulle, siger Birgitte Smedegaard.

- Det er først bagefter, man tænker over, hvad man har været udsat for. Vi stoler på vores sygehussystem, og at de gør det, de skal.


Nyhedsoverblik