Brobygning mellem studerende og virksomheder: Bioteknikere besøgte bryghus

De studerende fra Diplomuddannelsen i bioteknologi i Kalundborg skiftede bøgerne ud med praktisk arbejde, da de i denne uge besøgte et mjødbyggeri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Elever fra diplomingeniøruddannelsen i bioteknologi besøgte i denne uge Mjødbryghuset i Løve ved Høng.   

Samarbejdet er vigtigt for uddannelsen og det lokale erhvervsliv. Sådan lød konklusionen, da vores reporter besøgte mjød-bryghuset.

quote Det er super vigtigt, at de studerende også kommer ud i de små virksomheder 

Anne Louise Vaarby, adjunk på professionshøjskolen Absalon

For halvandet år siden startede Diplomuddannelsen i bioteknologi i Kalundborg. En af missionerne var at bygge bro mellem virksomheder og studerende for at vise dem, hvad der er i lokalområdet.

- En af grundene til, at jeg elsker professionshøjskolen, det er, at vi får lov til at prøve noget ”hands on”, siger Mikkel Jæger, der er elev på uddannelsen på professionshøjskolen Absalon i Kalundborg.

- Udover at vi gerne skulle få noget mjød at drikke, så skulle det gerne resultere i at vi får en viden, som når vi en gang kommer længere frem kan bruge, når vi kommer ud i en virksomhed.

Brygmesteren fra Mjødbyggeriet Petersen & Sønner håber, at de kan drage nytte af samarbejdet med de studerende fremover.
Brygmesteren fra Mjødbyggeriet Petersen & Sønner håber, at de kan drage nytte af samarbejdet med de studerende fremover. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Den viden, de får kan overføres til de store firmaer

Skolebøgerne er altså skiftet ud med mere praktisk arbejde. Adjunk på professionshøjskolen Absalon mener, det er vigtigt, at de studerende også kommer på besøg i de små virksomheder.

- Det er super vigtigt, at de studerende kommer ud i de små virksomheder også, fordi det er der de får noget praksis bygget oven på al den teori, de lærer, siger Anne Louise Vaarby, der er adjunk på professionshøjskolen Absalon.

- Herude, der prøver de at starte deres eget bryg af mjød, de får lov til at blande ingredienserne, og de får lov til at måle af, siger hun.

Men hvad kan det her bruges til?

- De studerende kommer nok til at arbejde i medicinalindustrien eller anden industri, hvor man bruger fermentering, altså gæring, til at fremstille enzymer eller medicin. Den viden, de får, med at de kan stå med tingene i hænderne herude, når de skal fermentere, den kan overføres til de store firmaer, hvor man bruger fermentering i en bioteknologisk produktionsproces, forklarer deres underviser.

Brygmesteren fra Mjødbyggeriet Petersen & Sønner håber, at de kan drage nytte af samarbejdet med de studerende fremover.
Brygmesteren fra Mjødbyggeriet Petersen & Sønner håber, at de kan drage nytte af samarbejdet med de studerende fremover. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Honningvin leveres til Dragsholm Slot

Hos Mjødbryghuset i Løve fremstiller de ikke den slags mjød, som vikingerne drak. Det er derimod en honningvin af rigtig høj kvalitet, som bryghuset blandt andet leverer til Dragsholm Slot.

quote Jeg regner med, at vi kan få et samarbejde med dem, hvis vi for eksempel har en lidt problematisk mjød, der ikke arter sig, som vi vil have det, at vi så kan henvende os til dem

Jørgen Petersen, brygmester hos Mjødbyggeriet Petersen & Sønner

Brygmesteren fra Mjødbyggeriet Petersen & Sønner håber, at de kan drage nytte af samarbejdet med de studerende fremover.

- Jeg regner med, at vi kan få et samarbejde med dem, hvis vi for eksempel har en lidt problematisk mjød, der ikke arter sig, som vi vil have det, at vi så kan henvende os til dem, og de så kan give os nogle gode anvisninger på, hvad vi kan gøre, det er det, vi håber på, siger Jørgen Petersen, brygmester hos Mjødbyggeriet Petersen & Sønner.

- De unge mennesker kan også komme ud og se de små virksomheder, det behøver ikke være novo (Novo Nordisk, Red.) det hele.

Mikkel Jæger, der læser bioteknologi i Kalundborg, har også været et besøg på bryghuset

- Jeg tror hurtigt, man får meget ansvar, og det tror jeg, at mange af os er interesserede i, og måske også af os er interesserede i, siger Mikkel Jæger, der også peger på, at mulighederne for at være med til at starte nye projekter op, er større i en lille virksomhed.:

- Der er muligheder, der ikke er andre steder, siger han.

Eleverne har taget deres mjød med tilbage til Kalundborg, hvor eksperimenterne med bryggeriet fortsætter. Det første hold diplomingeniører fra bioteknologiuddannelsen er færdiguddannede til næste år.  


Nyhedsoverblik