Biblioteker tilbyder digital vejledning til ældre

Næstved Bibliotekerne tilbyder hjælp til frivillige, så de kan opstarte IT-klubber for ældre. Det er blevet et stort hit, og flere klubber kommer til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom biblioteker af mange bliver betragtet som et sted med meget analoge hjælpemidler som bøger og blade, så har Næstved Biblioteker alligevel også valgt at satse på det digitale.

De er nemlig kommet til en erkendelse af, at mange ældre personer ikke er stærke nok i brugen af computer, telefon og tablet. Derfor vælger de at bakke op om frivilliges ønske om at starte it-klubber.

Næstved Bibliotekerne tager nemlig ikke selv inititativet til en klub, det skal borgerne selv gøre der, hvor de føler et behov. Når bibliotekar og tovholder på projektet, Lars Ovesen, så bliver kontaktet af en frivillig, hjælper han med opstarten.

- Jeg hjælper med at finde lokaler, eventuelt at skaffe undervisningsmateriale og hvis der er brug for det, kommer jeg og holder et oplæg om eksempelvis e-boks, e-mail eller lignende, siger han. 

Hjælp til selvhjælp

Biblioteket hjælper altså til, at klubber kan køre rundt selv. Derfor blander de sig heller ikke efter det første møde, medmindre de bliver bedt om det.

I klubberne selv hjælper de også til selvhjælp hos deltagerne. For det handler ikke om undervisning. Det er mere et forum, hvor man kan møde op og stille spørgsmål til funktioner og programmer på sin computer eller tablet.

Eksempelvis bliver en del af deltagerne hjulpet i gang med at bruge e-boks, da al post fra det offentlige bliver sendt her til.

Ny klub er startet

Der er findes IT-klubber på Fuglebjerg Bibliotek, Glumsø Bibliotek og på Sydbyskolen i Næstved. Senest er der i starten af januar opstartet et nyt hold i på Karrebæk Bibliotek.

Og fremmødet i de fire klubber er ifølge Lars Ovesen på 10-15 deltagere i gennemsnit.

Hvis man ønsker at hjælpe andre med at lære brugen af IT i sit nærmiljø, så skal man blot kontakte Næstved Bibliotek og Borgerservice. Så vil de se, om de kan hjælpe med at starte den.


Nyhedsoverblik