Bevaringsværdig koldkrigsbunker er den sidste af sin slags - nu er den til salg

Det gør ondt i de gamle koldkrigere på Lolland-Falster at se deres bunker sat til salg. Samtidig risikerer vigtig kulturarv at forsvinde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Midt i et industrikvarter i Nykøbing Falster ligger en besynderlig bygning. Udefra ligner den de andre i området. Men den har ingen vinduer, og selvom man ikke kan se det, består taget af 80-90 centimeter tykt, armeret beton.

Den har også egen dieselgenerator, vandforsyning og luftfiltreringssystem. Til gengæld vil den som den eneste bygning i området stå tilbage, hvis der skulle blive kastet en bombe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hjertet i bunkeren, hvor plotterbordet stod
Hjertet i bunkeren, hvor plotterbordet stod Foto: Peter Kryger

Første gang, Lene Hansen gik ind gennem den tunge jerndør, var i 1978. I dag er det, hun betragter som sit andet hjem, sat til salg.

- Efter alle de år, vi har været herude, så er det bare slut. Det er trist, siger hun og propper endnu en termokande ned i den i forvejen fyldte flyttekasse.

Bygning fuld af minder

På den sidste aften i bunkeren er hun sammen med en håndfuld andre hjemmeværnsfolk ved at pakke computere, telefoner, mapper og minder i kasser. Det har de fået 14 dage til af Forsvaret, der har opsagt lejekontrakten med ejeren. En privat mand, der nu har sat bunkeren til salg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lene Hansen sad første gang ved plotterbordet i 1978
Lene Hansen sad første gang ved plotterbordet i 1978 Foto: Peter Kryger

Men bunkeren er mere end bare gode minder for gamle koldkrigere. Den er også den eneste tilbageværende lavvarslingscentral fra den kolde krig og med på en liste over bygninger, der bør bevares. En liste, historiker og koldkrigsforsker, Thomas Tram Pedersen, var med til at udarbejde for Slots- og Kulturstyrelsen for nogle år siden. 

- Behovet for at få kortlagt og valgt de mest bevaringsværdige bygninger fra den kolde krig opstod, netop fordi at den kolde krig sluttede, og Forsvaret begyndte at sælge ud af og rive de gamle bygninger ned. Så for at nå at fange de bedste og mest repræsentative bygninger fra perioden, startede det her arbejde, fortæller Thomas Tram Pedersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Plotterkortet hænger nu på væggen
Plotterkortet hænger nu på væggen Foto: Peter Kryger

Bevaringsværdig men ikke fredet

Ud af de mere end 60.000 bygninger, der er opført under den kolde krig, blev der udvalgt 57, der burde bevares for eftertiden.

quote - Efter alle de år, vi har været herude, så er det bare slut.

Lene Hansen, Flyverhjemmeværnet

Med på listen er lavvarslingscentralen i Nykøbing Falster. Men kun to af de 57 bygninger er i dag fredet, nemlig Stevns Fortet og Regan Vest i Rold Skov. De andre er ikke beskyttet på nogen måde.

I dag er det op til de lokale myndigheder at bevare de udpegede bygninger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Balkonen, hvorfra officerer fra de forskellige værn kunne følge krigens gang
Balkonen, hvorfra officerer fra de forskellige værn kunne følge krigens gang Foto: Peter Kryger

Lavvarslingscentral

Under den kolde krig var Danmark inddelt i syv distrikter, hvor Luftmeldekorpset, som en del af Flyverhjemmeværnet, støttede Flyvevåbnets operationer i luften og på jorden.

Luftmeldekorpset bemandede 400 observationsposter landet over, hvorfra de skulle indtelefonere bombenedslag og fjendtlige fly til distriktets lavvarslingscentral. Her sad de såkaldte plottere og skubbede spillebrikker ind på et stort danmarkskort. Brikker, der repræsenterede fjenderne. Og fra balkonen i lavvarslingscentralen kunne de forskellige værns officerer så holde øje med kortet og tage deres forholdsregler. For eksempel var flyvevåbnets mand i direkte kontakt med de danske F16 fly, som han kunne dirigere hen imod fjenden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Brikkerne blev skubbet frem over pladen som i et brætspil - men det afspejlede noget langt mere alvorligt.
Brikkerne blev skubbet frem over pladen som i et brætspil - men det afspejlede noget langt mere alvorligt.

Læs mere om Luftmeldekorpset her: Luftmeldekorpset.dk

Lavvarslingscentralen i Nykøbing Falster er en af oprindeligt syv centraler og den bedst bevarede.

Ud over bunkeren indeholder den 250 kvadratmeter kontorlokaler og bliver sat til salg for 2,8 millioner kroner. Det er forventet, at bunkeren bliver sat til salg i løbet af juni. 


Nyhedsoverblik