Bekymrede borgere efter silouheld: Kunne vi have fået brokkerne i hovedet?

Bekymrede borgere i Vordingborg rejser tvivl om sikkerheden for tilskuere til mislykket silosprængning fredag. Alle forskrifter var dog overholdt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens oprydningen i Vordingborg efter den mislykkede silosprængning fredag fortsætter, undrer borgerne i byen og TV ØST's brugere på Facebook sig over publikums sikkerhed under sprængningen.

For hvad nu, hvis siloen var væltet til en tredje side og ud mod publikum?

En af de bekymrede brugere er Flemming Petersen:

Jeg skal ikke gøre mig klog på sprængning og det er dybt tragisk at det kunne gå så galt. Jeg føler med alle berørte parter. Der er desværre et men og det er sikkerheden, for der var ingen sikkerhedsafstand hvis det skulle gå galt. Og her tænker jeg på den modsatte falderetning nemlig ved hovedindgangen til biblioteket, for der var der rigtig mange som stod og det kunne være endt langt være hvis den var faldet bare lidt mere i forkert retning.

quote Normalt er fagfolkene bag gode til at styre sprængningen, og det er heldigvis sjældent, de rammer forkert.

Per Goltermand, professor på DTU Byg 

Fra Sprængteknisk Forening siger næstformand Johan Finsteen Gjødvad, at lederen af sprængningen ser ud til at have gjort alle de korrekte og nødvendige ting, der skal til, når en så stor silo skal væltes.

Han fremhæver, at holdet bag fredagens sprængning havde sørget for at evakuere alle i sikkerhed - med henvisning til, at de kontorer i Kulturarkaden, der blev ramt, var tømt for personale. 

- Det er ikke for sjov, at der ikke kom nogen til skade. De, der har udført sprængningen, har sørget for, at folk blev evakueret. Det er netop, fordi man ved, at bygningen yderst sjældent falder den forkerte vej. 

Det er også kommet frem, at alle sikkerhedsmæssige forskrifter var overholdt.

Bygger på erfaring

TV ØST har talt med professor på DTU Byg, Per Goltermand, om risikoen for publikum, der var stimlet sammen på havnen for at følge sprængningen. 

- Normalt er fagfolkene bag gode til at styre sprængningen, og det er heldigvis sjældent, de rammer forkert, siger Per Goltermand om uheldet fredag. 

Læs også
Se det ske: Her vælter siloen forkert
Læs også
Se det ske: Her vælter siloen forkert

- Forud for en sprængning bliver der lavet en risikovurdering med politiet, hvor der bliver regnet på, hvor bygningen falder, og så bliver der lagt et sikkerhedstillæg oveni. Den slags baserer man på erfaringer fra tidligere sprængninger, siger han og tilføjer:

- Populært set kan man sige, at man tegner en cirkel rundt om bygningen ud fra beregninger af, hvor den vil falde, og så lægger man en sikkerhedsafstand til. 

Kunne have ramt publikum

Da trappetårnet på siloen i begyndelsen af marts blev sprængt væk, ramte fragmenter både en nærliggende boligblok og nogle af de tilskuere, der havde taget opstilling den dag. Per Goltermand fra DTU vurderer ud fra videooptagelser af silosprængningen i fredags, at publikum måske også her kunne være blevet ramt af brokker, hvis siloen var væltet i en anden retning.

- De kunne måske have ramt publikum, men det er svært at sige, om de ville være røget helt derud. Man kan se på videobillederne, at de fleste af brokkerne ryger ud i en ret vinkel fra siloen, men at nogle også ryger i samme retning som siloen. 

Læs også
Sprængning af trappetårn gik ikke helt som ventet
Læs også
Sprængning af trappetårn gik ikke helt som ventet

- Man kan jo altid lægge ekstra meter til sikkehedsafstanden. Jo mere afstand, jo sværere bliver det at se, hvad der foregår, men jo mere sikkert bliver det også, hvis det skulle gå galt, siger Per Goltermand-


Nyhedsoverblik