Beboere lever i skimmelsvamp: - Jeg kan ikke holde ud at være her

I to år har lejerne i afdeling Stillevang i Sorø klaget over skimmelsvamp i deres boliger. De føler, at de betaler med deres helbred.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I vindueskarmenes hjørner er der tydelige sorte plamager, hvor skimmelsvampen har sat sine sporer og dannet kolonier. Luften i huset er tung.

Bo Kræsing i Stillevang nummer 25 i Sorø kæmper med skimmelsvamp i sit hus. Skimmelsvampen har blandt andet indtaget vinduet i hans soveværelse, og nu har Bo Kræsing i en alder af 46 år fået konstateret astma.

- Jeg er ret sikker på, at det er de her skimmelsvampsporer, der er skyld i det, siger han. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Bo Kræsing mener selv, at han er blevet syg med astma på grund af skimmelsvamp i boligen.
Bo Kræsing mener selv, at han er blevet syg med astma på grund af skimmelsvamp i boligen. Foto: Line Strand - TV ØST
Vinduerne i Bo Kræsings hjem er helt sorte.
Vinduerne i Bo Kræsings hjem er helt sorte. Foto: Line Strand - TV ØST

Træt og uoplagt

Han er ikke den eneste i Stillevang, der kæmper med skimmelsvamp og kan mærke, at det går udover helbredet.

I nummer 21 bor Maj-Brit Grønnebæk, og for halvandet år siden blev der konstateret skimmelsvamp i hendes badeværelse. Sorø Boligselskab, der udlejer boligerne i Stillevang, sendte håndværkere ud for at lave det, men skimmelsvampen er siden vendt tilbage. 

Samtidig er der revner i hendes væg, så der kommer vand ind, når det slagregner.

Artiklen fortsætter under billederne.

Der er revner i Maj-Britt Grønnebæks væg, så det regner ind.
Der er revner i Maj-Britt Grønnebæks væg, så det regner ind. Foto: Line Strand - TV ØST
 
  Foto: Line Strand - TV ØST

- Jeg bliver uoplagt, jeg er træt hele tiden, jeg kan ikke koncentrere mig, og sove kan jeg heller ikke. Jeg kan ikke holde ud at være her, siger hun.

Måtte gå ud og trække vejret

I nummer 8 boede Vibeke Danborg og hendes mand, Jan Danborg, indtil for ganske nylig. Manden har hjerteproblemer, og det gjorde det svært at leve i en bolig, som var rigtig hårdt ramt af svamp. På badeværelset var der blandt andet store mængder synlig skimmelsvamp på væggene. 

Artiklen fortsætter under billedet.

I Vibeke Danborg tidligere hjem i Stillevang, var der meget tydelig skimmelsvamp på badeværelset.
I Vibeke Danborg tidligere hjem i Stillevang, var der meget tydelig skimmelsvamp på badeværelset. Foto: Privatfoto

- Det var ganske forfærdeligt. Han måtte gå udenfor og trække vejret ordentligt. Hvis han skulle være blevet boende her, så tror jeg, det havde taget livet af ham til sidst, siger hun.

Lejerne i de tre boliger fortæller, at de i to år har klaget over problemer med skimmelsvamp, men de føler ikke, at Sorø Boligselskab tager dem alvorligt. Ofte får de at vide, at de skal lufte bedre ud.

- Men jeg lufter ud i timevis hver dag, og det ser stadig sådan her ud, siger Maj-Britt Grønnebæk.

Bliver ikke fikset ordentligt

Og når så boligselskabet sender håndværkere ud for at få bugt med skimmelsvampen, så bliver det ikke gjort ordentligt, lyder det fra lejerne.

- De sanerer det simpelthen ikke ordentligt. De laver en håndværksmæssig udbedring, men det er ikke det samme som skimmelsvampssanering, siger Bo Kræsing.

quote Det nytter jo ikke noget, at man kun tager fem centimeter af væggen, når der er skimmelsvamp på den. Ikke, når man faktisk burde pille hele væggen ned,

Bo Kræsing, Sorø

Det betyder, at kort tid efter svampen er blevet fjernet, så er den tilbage igen.

- Det nytter jo ikke noget, at man kun tager fem centimeter af væggen, når der er skimmelsvamp på den. Ikke, når man faktisk burde pille hele væggen ned, siger Bo Kræsing.

Også Vibeke Danborg har oplevet, at skimmelsvampen ikke bliver fjernet ordentligt. Sidste år måtte hun og manden flytte ud af deres lejlighed, mens den blev skimmelsvampssaneret. Men da de flyttede ind igen, vendte skimmelsvampen tilbage. 

Skimmelsvamp i boligforeningen.
Læs også
Boligforening sover i timen: Boliger ramt af skimmelsvamp
Skimmelsvamp i boligforeningen.
Læs også
Boligforening sover i timen: Boliger ramt af skimmelsvamp

- Det hjalp intet, siger hun.

De to er nu blevet genhuset i en anden afdeling under Sorø Boligselskab, men det har været en lang og sej kamp, fortæller Vibeke Danborg.

- Det er som om, de slet ikke ønsker at poste penge i det her.

Samarbejder ikke længere med firma

Hverken Sorø Boligselskab eller Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB), som administrerer dem, har ønsket at medvirke på TV eller deltage i et telefoninterview. I stedet kræver de interview på mail. Heri forsikrer de, at de tager lejernes henvendelser seriøst.

- Både SB (Sorø Boligselskab, red.) og DAB tager mistanke om skimmelsvamp meget alvorligt. DAB har udarbejdet en grundig forretningsgang, der sikrer, at alle skimmelsager håndteres kompetent og professionelt – og med omsorg for de berørte beboere, skriver formanden for boligselskabet, Gert Hansen, i et svar til TV ØST.

quote DAB har udarbejdet en grundig forretningsgang, der sikrer, at alle skimmelsager håndteres kompetent og professionelt – og med omsorg for de berørte beboere

Gert Hansen, formand for Sorø Boligselskab

Men lejerne oplever, at hvis der bliver sat reparationer i gang, så er det meget nødtørftigt eller dårligt udført, og kort tid efter vender skimmelsvampen tilbage. Kan lejerne regne med, at arbejdet bliver gjort ordentligt, når der bliver tilkaldt håndværkere?

- Som udgangspunkt, ja. Desværre har vi haft nogle få tilfælde, hvor håndværkerne ikke har udført arbejdet korrekt, og det har været nødvendigt at skimmelrenovere endnu en gang.

- Det pågældende firma benyttes ikke længere til skimmelsanering og ej heller til arbejder i boligerne generelt, skriver Gert Hansen.

- Ingen skal bo i en skimmelramt bolig

I august 2016 udstedte Sorø Kommune påbud om, at Sorø Boligselskab skulle udbedre og efterse en række ting hjemme hos Bo Kræsing. Blandt andet skulle de udskifte tagvinduernes vindueslister, ligesom tagvinduernes rammer skulle eftergås, afrenses og efterbehandles.

Sorø Boligselskab har fremsendt fakturaer for håndværkerarbejde udført hos Bo Kræsing i Stillevang 25 i en periode fra 2016 og frem til februar 2018. Af fakturaerne fremgår det, at der blandt andet er blevet lavet en vandskadet gipsvæg, og at der er blevet udskiftet lister ved flere vinduer. Senest er samtlige vindueslister på første sal blevet udskiftet.

Men ser man på listerne i dag, fire måneder senere, fremstår de helt sorte af skimmelsvamp. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Listerne på Bo Kræsings vinduer er sorte, selvom de angiveligt er blevet skiftet for fire måneder siden.
Listerne på Bo Kræsings vinduer er sorte, selvom de angiveligt er blevet skiftet for fire måneder siden. Foto: Line Strand - TV ØST
 
  Foto: Line Strand - TV ØST

Kan I leve med, at jeres lejere bor i potentielt sundhedsskadeligt byggeri?

- Nej. Ingen skal bo i en skimmelramt bolig – og det er heller ikke tilfældet i Stillevang. Der har i alt været fire skimmelramte boliger i afdelingen, som er blevet undersøgt og udbedret, skriver Gert Hansen.

Du skriver, at de få boliger med skimmelsvamp er blevet saneret. Men der er fortsat skimmelsvamp derude. Hvordan hænger det sammen?

quote Ingen skal bo i en skimmelramt bolig – og det er heller ikke tilfældet i Stillevang

Gert Hansen, formand for Sorø Boligselskab

- Det er korrekt, at der fortsat er en bolig i Stillevang, der er under skimmelsanering. Det er samme bolig, som det har været nødvendigt at sanere mere end én gang.

Det Vibeke Danborgs tidligere bolig, der her er tale om, men Bo Kræsing og Maj-Britt Grønnebæk er altså ikke enige i, at det kun er den ene lejlighed, der fortsat er ramt af skimmelsvamp.

Boliger i dårlig stand

Og lejerne står i hvert fald ikke alene med historien om, at deres boliger er sårbare over for fugt. I september 2017 fik administrationsselskabet DAB nemlig udarbejdet en mere gennemgående tilstandsrapport i afdelingen. I den står der blandt andet:

quote Fra boligselskabets side har man ikke svaret konkret på, hvorfor vedligeholdelsesstanden derude er så dårlig

Maria Berth, advokat hos LLO

- Vores gennemgange, destruktive undersøgelser og visuelle besigtigelser viser klart, at tag- og facadebeklædninger, inddækninger, ovenlys, vinduer og døre alle fremstår meget nedslidte og med tydelige tegn efter flere gennemtrængninger af regnvand.

- Endvidere fremstår både tag- og facadebeklædning, samt vinduer og døre i så dårlig stand, at levetiden er tæt på at være opbrugt, står der fortsat. 

Taget er en af de ting, der er i meget dårlig stand, slår tilstandsrapporten fast.
Taget er en af de ting, der er i meget dårlig stand, slår tilstandsrapporten fast. Foto: Line Strand - TV ØST

Lejerne i Stillevang har allieret sig med en advokat fra Lejernes Landsorganisation (LLO), og her kritiserer man i skarpe vendinger, at Afdeling Stillevang er så dårligt vedligeholdt.

- Fra boligselskabets side har man ikke svaret konkret på, hvorfor vedligeholdelsesstanden derude er så dårlig, siger advokat Maria Berth.

quote Umiddelbart kan man ikke se, at der er foretaget vedligeholdelse i mange år

Maria Berth, advokat hos LLO

Hun forklarer, at det i almene byggerier er almindeligt at arbejde med mangeårige vedligeholdelsesplaner. Dem bruger man til at finde ud af, hvor meget lejerne skal betale til vedligeholdelse over en årrække, og så fastsætter man huslejen ud fra det. Ud af huslejen bliver der hver måned sat et beløb til side, så boligerne kan blive vedligeholdt løbende.

- Stillevang er – så vidt jeg er oplyst – dem, der betaler allermest per kvadratmeter. Men umiddelbart kan man ikke se, at der er foretaget vedligeholdelse i mange år. Men der er ikke nogen, der svarer på, hvor pengene til det er henne, siger Maria Berth.

Renovering betyder voldsomme huslejestigninger

Afdeling Stillevang fik først en vedligeholdelsesplan i 2014, da DAB overtog administrationen af Sorø Boligselskab – ifølge formand Gert Hansen, fordi beboerne selv havde valgt at holde udgifterne til vedligeholdelse på et minimum.

Men lejerne har heller ikke indtryk af, at der for alvor er udført vedligeholdelse efter 2014, også selvom der ifølge vedligeholdelsesplanen for eksempel skulle have været udført løbende reparationer af tagryggen, og at tætningsskummet på taget skulle have været skiftet i 2015.

quote Det er ikke udført, fordi afdelingens vedligeholdelsesbehov skønnes langt større end en reparation af tagryggen

Gert Hansen, formand for Sorø Boligselskab

Gert Hansen bekræfter, at vedligeholdet ikke er udført.

- Det er ikke udført, fordi afdelingens vedligeholdelsesbehov skønnes langt større end en reparation af tagryggen, skriver han, men understreger, at der er andet vedligeholdelse, som ér udført. For eksempel er der brugt penge på at få klippet hækkene, løbende vvs-arbejde og på at reparere på de hårdt angrebne vinduer i afdelingen, mens man venter på en helhedsplan. 

Vibeke Danborg har kæmpet med Sorø Boligselskab i mange år, siger hun.
Vibeke Danborg har kæmpet med Sorø Boligselskab i mange år, siger hun. Foto: Line Strand - TV ØST

Kan ikke se en ende på det

Men det står helt klart, at Stillevang har brug for en gennemgående renovering – noget, som både lejere og formand er enige om. Men den grundige tilstandsrapport fra september sidste år slår fast, at det vil koste et tocifret millionbeløb at renovere Afdeling Stillevang ordentligt – og det vil betyde huslejestigninger på 2.500 kroner.

- Det har jeg ikke råd til, siger Maj-Britt Grønnebæk, og Bo Kræsing stemmer i:

- Det tror jeg hverken, at Udbetaling Danmark vil være med til, eller at min førtidspension rækker til, siger han.

quote Jeg kan ikke se nogen ende på det her. Der bliver ikke lavet noget, og der bliver ikke gjort nok

Maj-Britt Grønnebæk, Sorø

Ifølge Gert Hansen arbejder Sorø Boligselskab målrettet på at skaffe støtte til renoveringsprojektet hos Landsbyggefonden, så man på den måde kan begrænse huslejestigningerne. Det gør de blandt andet ved at benytte Vibeke Danborgs tidligere bolig i Stillevang til grundigere analyser, som skal ligge til grund for ansøgningen til Landsbyggefonden.

- Det er en proces, der tager tid, men det er hverken i beboernes interesse at haste en renovering igennem, da man i så fald ikke vil kunne få støtte hos Landsbyggefonden, skriver Gert Hansen.

Så indtil videre er fremtiden for lejerne ukendt, og deres syn på fremtiden er ikke just lyst.

- Jeg kan ikke se nogen ende på det her. Der bliver ikke lavet noget, og der bliver ikke gjort nok, slutter Maj-Britt Grønnebæk.


Nyhedsoverblik