Beboere i asbestforurenet område: Det er dybt foruroligende

Naboerne til en nedbrændt plastikfabrik i Hårlev er meget bekymrede, efter deres grunde er blevet forurenet af nedfalden asbest fra fabrikkens tag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En fabrik i Hårlev på Stevns brændte natten til den 3. januar ned. Fabrikken, Expladan Recycling, omdanner sodavandsflasker til granulat, så plastikken kan genbruges. Derfor frygtede man, at en giftig røg skulle udvikle, da branden stod på.

Det skete dog ikke. Men her tre uger senere sidder naboerne til fabrikken tilbage med et helt andet problem - nemlig asbestforurening.

Branden i fabrikken var så voldsom, at taget på fabrikken eksploderede, og det tag indeholdt tilsyneladende asbest.

quote Vi plejer at være rimeligt kølige, synes vi selv, men det her kan vi jo ikke kontrollere. Vi føler os magtesløse

Jens Viggo Moesmand

Nabo: Vi føler os magtesløse

En sky af asbest har spredt sig ud over 27 ejendomme omkring den nedbrændte fabrik, efter taget eksploderede. Ned dalede flager af det giftige stof og lagde sig på havemøbler og i græsset.

- Vores plæne er ret uanvendelig. Vi har en gravhund, som kører maven hen over græsset, så når vi tager den ind i huset og skal kæle med den bagefter, så har vi asbest i hele huset også. Det er bestemt ikke tilfredsstillende, siger Jens Viggo Moesmand, der bor på Hyldevænget i Hårlev.

Han viser TV ØST rundt i sin have, hvor der tydeligt ligger gråhvide flager på borde og stole.

- Det er jo dybt foruroligende. Vi plejer at være rimeligt kølige, synes vi selv, men det her kan vi jo ikke kontrollere. Vi føler os magtesløse. Vi er meget afhængige af, at vores forsikringsselskaber går ind og hjælper os med at få gjort rent, så vi kan føle os trygge igen, siger han.

quote Fabriksejeren har ikke noget ansvar. Han er så uheldig, at hans virksomhed brænder, og i den forbindelse bliver der spredt asbest.

Berith Burkandt, leder af Natur & Miljø i Stevns Kommune

De bærer selv ansvaret

En anden nabo til fabrikken er Freddy Sigersen. Han er, foruden uvisheden om effekten af den skadelige virkning, bekymret for fremtiden.

- Det har vi det da ikke godt med. Hvis grunden bliver karakteriseret som forurenet, så er prisen jo nok mindre, den dag vi skal sælge huset, fortæller han.

Og netop vurdering af jordforureningen er et ansvarsområde under Region Sjælland, som er blevet informeret om sagen i Hårlev. Men resten af ansvaret for at rengøre jorden og havemøbler ligger hos de enkelte borgere selv og deres forsikring, forklarer Stevns Kommune.

- Fabriksejeren har ikke noget ansvar. Han er så uheldig, at hans virksomhed brænder, og i den forbindelse bliver der spredt asbest. Det kunne være et hvilket som helst andet tag på en villa, hvor taget eksploderer i en brand, siger Berith Burkandt, leder af Natur & Miljø i Stevns Kommune, til TV ØST.

27 beboere i Hårlev frygter for deres sundhed, når de er de deres haver. I haven ligger nemlig et lag af bitte små asbest stykker. De kommer fra taget på nedbrændte fabrik Expladan.

 


Nyhedsoverblik