Biogasanlæg muligvis på vej: Beboere frygter for trafikkaos og farlige skoleveje

Et nyt biogasanlæg ved Køng nord for Vordingborg vil betyde over 33.000 lastbiler ekstra om året. En del af de mange køretøjer skal køre på skolevej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beboere frygter for trafikkaos og farlige skoleveje, hvis et nyt biogasanlæg syd for Køng bliver til virkelighed.

Anlægget ved landevejen mellem Næstved og Vordingborg skal behandle op mod 300.000 ton biomasse om året, og det betyder cirka 33.400 lastbilkørsler til og fra anlægget hvert år.

Det skaber bekymring i hele lokalområdet.

- Jeg er bekymret for børnene. Skal man se blod, før der bliver taget affære, spørger Helle Pia Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Helle Pia Nielsen og hendes familie har boet i huset på Næstvedvej 408 siden 2007. Familen nyder udsigten fra baghaven ud over Køng Mose. 
Helle Pia Nielsen og hendes familie har boet i huset på Næstvedvej 408 siden 2007. Familen nyder udsigten fra baghaven ud over Køng Mose.  Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Familie har fået nok

Når naboen er en hovedvej, er man ellers vant til støjen. Men selv for beboerne på Næstvedvej 408 er der en grænse. Og den er nået.

- Jeg har ikke lyst til at bo her, hvis anlægget bliver en realitet. Så vil jeg væk herfra, fastslår Helle Pia Nielsen. Hun og familien har boet i huset siden 2007.

Om det mulige biogasanlæg

Anlægget skal ligge godt to kilometer syd for Køng.

 

Det forventes, at der i alt vil være 33.400 lastbilkørsler årligt i forbindelse med anlægget.

 

Miljøkonsekvensrapporten anslår, at størstedelen af trafikken kommer fra syd ad Næstvedvej. Men godt hver femte lastbil vil køre via Lundbyvej. Det betyder, at de skal igennem Lundby og landsbyen Gl. Lundby, inden de når frem til Bårse. Der er ingen cykelsti mellem Bårse og Lundby. Det er en skolevej.

Hun kæmper ligesom en række andre beboere imod planerne om et biogasanlæg i området.

- I dag kan jeg se ud over smuk natur fra min baghave. I fremtiden bliver det et industriområde. Vi mister glæden ved at bo på landet, lyder det ærgerligt fra hende.

Beboer: - Jeg taber mindst 200.000 kroner

Hun håber på, at politikerne i Vordingborg Kommune ender med at sige nej. Hidtil har der dog været et stort flertal for at sende biogasanlægget i offentlig høring. Helle Pia Nielsen erkender, at det også handler om økonomi.

- Jeg har talt med et par ejendomsmæglere. De vurderer, at mit hus taber 200.000 kroner i værdi, hvis anlægget kommer i drift. Hvis der opstår problemer, vil prisen falde endnu mere.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Helle Pia Nielsen frygter, at et biogasanlæg ved Køng vil gøre vejene omkring Køng mere usikre.

Men hun er især bekymret for børnene og deres sikkerhed.

quote Det kan ikke være meningen, der skal mere tung trafik gennem de små byer. Jeg er bekymret over, hvad der kan ske

Helle Pia Nielsen

 - Mange af lastbilerne til anlægget skal igennem Lundby, GL. Lundby og Bårse, hvor der er skoleveje uden cykelsti. Det kan ikke være meningen, der skal mere tung trafik gennem de små byer. Jeg er bekymret over, hvad der kan ske, fastslår hun.

Hun er ikke den eneste. Også det konservative kommunalbestyrelsesmedlem Daniel Irvold, der bor i lokalområdet, ryster på hovedet over, at der skal køre flere lastbiler ad den snoede vej gennem Gl. Lundby og videre ad skolevejen til Lundby.

- Jeg kan godt forstå bekymringen over, at der skal køre flere lastbiler ad skolevejen. Det kan jeg bestemt godt forstå, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der mangler blandt andet cykelsti på hele strækningen fra Bårse til Gl. Lundby og videre til Lundby.
Der mangler blandt andet cykelsti på hele strækningen fra Bårse til Gl. Lundby og videre til Lundby. Foto: Mikkel Rise - TV ØST

Politiker: Cykelsti er for dyr

I miljøkonsekvensrapporten for anlægget bliver det anbefalet, at der skal etableres cykelsti af hensyn til sikkerheden. Men det kommer til at koste over 20 millioner. Og de penge har kommunen ikke.

Formanden for Udvalget for Plan og Miljø, Michael Larsen (R), erkender, at der er behov for en cykelsti. Men han kan ikke give nogen garanti:

Demonstration biogas
Læs også
Politisk opbakning til omstridt biogasanlæg smuldrer
Demonstration biogas
Læs også
Politisk opbakning til omstridt biogasanlæg smuldrer

- Nej, man skal passe på med garantier. Vi har netop set på sagen i udvalget, og prisen på omkring 20 millioner giver os noget at tænke over. Vi skal lige tænke os om. Men vi skal nok finde en eller anden form for løsning, lover Michael Larsen.

quote I kommuneplanen fra 2013 udpegede vi flere områder, der var egnede til at placere et biogasanlæg. Området ved Køng er et af dem. Og det bedst egnede

Michael Larsen (R), formand, Udvalget for Plan og Miljø

Det er Nature Energy, der vil investere 150 millioner kroner i anlægget ved Køng. Mens det oppe i Holbæk Kommune har været vigtigt for selskabet, at et omstridt anlæg nær landsbyen Snævre syd for Regstrup skal placeres klos op ad Kalundborgmotorvejen, så synes Nature Energy i dag, at placeringen nær Køng er glimrende -  selv om det ligger godt 12 kilometer fra Sydmotorvejen. Det siger direktør Ole Hvelplund fra Nature Energy.

- Placeringen giver faktisk stadig mere mening for os. Anlægget kommer til at ligge ud til vejen mellem Næstved og Vordingborg, hvor mange af transporterne fra sukkerfabrikkerne, der jo skal levere til vores anlæg, i forvejen kører, siger han.

Demonstration biogasanlæg
Læs også
Ny gruppe skal hjælpe borgere i Holbæk, hvis biogasanlægget stinker
Demonstration biogasanlæg
Læs også
Ny gruppe skal hjælpe borgere i Holbæk, hvis biogasanlægget stinker

Selv om mange beboere i området ikke er begejstrede, så er der ingen vej udenom. Området er nemlig udpeget i kommunens overordnede planlægning. Det fastslår formanden for Udvalget for Plan og Miljø, Michael Larsen (R).

- I kommuneplanen fra 2013 udpegede vi flere områder, der var egnede til at placere et biogasanlæg. Området ved Køng er et af dem. Og det bedst egnede, siger udvalgsformanden.

Om det mulige biogasanlæg

Anlægget kommer blandt andet til at rumme fire procestanke, der er op mod 25 meter høje. Der skal også være et par læssehaller, Biomassen blive afleveret bag lukkede døre, for at undgå at lugten breder sig til omgivelserne.

 

Anlægget kan behandle 300.000 ton biomasse om året. Det bliver til cirka 25 millioner kubikmeter bionaturgas om året. Det er nok til at opvarme 17.000-18.000 husstande årlig.
Beregninger viser, at biogasanlægget vil kunne bidrage til reducere CO2-udledningen med 54.700 – 56.900 ton CO2-ækvivalenter om året.

Landmand kan godt forstå bekymrede forældre

Landmand Søren Madsen har 700 jerseykøer på Svinø. Han bor få kilometer fra det kommende anlæg. Det er faktisk hans jord, det skal bygges på. Han kan sagtes forstå bekymringerne den manglende cykelsti.

- Jeg er selv borger i området. Jeg har børn på skolen, og jeg sidder i skolebestyrelsen. Jeg ved godt, at Lundbyvej er belastet. Vi blev faktisk lovet en cykelsti i forbindelse med skolesammenlægningen. Så det er på tide, at den kommer, fastslår han.

biogas_lugt.jpg
Læs også
Regler for biogas strammet op: Anlæg kan blive bremset
biogas_lugt.jpg
Læs også
Regler for biogas strammet op: Anlæg kan blive bremset

Men han tror i øvrigt ikke, de mange lastbiler vil være mærkbare ude på Næstvedvej.

- Nu er jeg jo i denne sammenhæng bare almindelig borger, så jeg har også svært ved at vurdere, hvad det kommer til at betyde med de 33.000 kørsler til anlægget. Men når jeg kigger nærmere på tallene, så tror jeg faktisk ikke, at de får den store betydning, vurderer han.

Det er Helle Pia Nielsen ikke enig i. Hun håber, at politikerne lytter til de bekymrede borgere.

- De er folkevalgte. Med tryk på folkevalgte. Vi håber, de vil lytte. Vi håber, at de forstår, at anlægget skal placeres et andet sted end her, lyder det fra familien på Næstved vej 408.

Biogasanlægget har netop været i Høring. Kommunalbestyrelsen skal tage endelig stilling til projektet onsdag den 27. marts.


Nyhedsoverblik