Banderne skaber parallelsamfund i fængslerne

Generelt skaber bander mere frygt end rockere, siger tillidsrepræsentant fra Storstrøm Fængsel på Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har nok aldrig været konfliktfrit at være indsat eller at arbejde i de danske fængsler.

Men alligevel er der sket en dramatisk udvikling i de senere år. For bandemedlemmernes indtog har fundamentalt ændret kulturen i de danske fængsler.

Sådan er meldingen fra tre tillidsmænd og fængselsbetjente, efter at en betjent i sidste uge blev banket ned med spark og flere knytnæveslag til ansigtet i statsfængslet i Nyborg, skriver Kristeligt Dagblad.

Selvom bandemedlemmer som udgangspunkt placeres i lukkede fængsler, findes de også i de åbne fængsler. Der er både tale om registrerede bandemedlemmer og personer med tilknytning til bandemiljøet.

quote Jeg har aldrig følt mig bange for at være blandt rockere, men når du går blandt bandemedlemmerne, skal du have et øje på hver finger

Mads Holgersen, tillidsrepræsentant i Storstrøm Fængsel på Falster

De afsoner blandt andet i det åbne fængsel Søbysøgård Statsfængsel, fortæller Steen Østerberg. Han er tillidsmand i Søbysøgård Fængsel og i Ringe Fængsel, begge på Midtfyn.

- De åbne fængsler bliver også hårdere, fordi bandemedlemmernes medindsatte bliver presset til ikke at tale med personalet. De bliver betragtet som stikkere af bandemedlemmer og sat i forhør, hvis de taler med fængselsbetjentene. Bandemedlemmerne forsøger at skabe en kultur, hvor de er styrende, siger Steen Østerberg til Kristeligt Dagblad.

Han oplever, at bandemedlemmer skaber en slags parallelsamfund i fængslerne.

- De driver både parallelsamfund uden for og i fængslerne, og i min optik bliver bandemedlemmerne desværre mere og mere afstumpede. Og der er altså omkring 450 bandemedlemmer i fængslerne nu, så de fylder en del, siger Steen Østerberg.

450 bandemedlemmer

De omkring 450 bandemedlemmer udgør cirka 10 procent af det samlede antal indsatte i landets fængsler.

Tidligere var fængslerne præget af rockergrupper, men nu er det altså bandegrupperinger som Loyal to Familia eller Brothas, som sætter dagsordenen i fængslerne. 

Skyderi Stenlille
Læs også
Bandemedlem anholdt efter skyderi i boligområde
Skyderi Stenlille
Læs også
Bandemedlem anholdt efter skyderi i boligområde

Spørger man Mads Holgersen, tillidsrepræsentant i Storstrøm Fængsel på Falster, er der forskel på adfærden hos rocker- og bandemedlemmer.

- Vi har tidligere haft rockere fra Hells Angels eller Bandidos siddende, men de gik efter systemet. De går ikke efter fængselsbetjente som sådan. Når rockergrupperne en sjælden gang slog en fængselsbetjent ned, var det ved en fejltagelse, men bandegrupperingerne, specielt Loyal to Familia, går målrettet efter fodsoldaterne i fængslerne, betjentene, siger Mads Holgersen og opsummerer:

- Jeg har aldrig følt mig bange for at være blandt rockere, men når du går blandt bandemedlemmerne, skal du have et øje på hver finger, og du skal ikke vende ryggen til dem, siger Mads Holgersen til Kristeligt Dagblad.


Nyhedsoverblik