Bagmandspoliti kræver millionbeløb konfiskeret i Atea-sag

Syv tiltalte i bestikkelsessag skal hoste op med deres påståede udbytte, lyder krav fra Bagmandspolitiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Offentligt ansatte it-chefer og topfigurer hos it-leverandøren Atea fik ifølge Bagmandspolitiet sammenlagt et udbytte på mere end én million kroner i en omfattende sag om bestikkelse.

Det fremgår af sagens anklageskrift, som Ritzau har fået aktindsigt i torsdag.

Bagmandspolitiet forlanger, at Retten i Glostrup skal konfiskere beløbet fra de syv mænd, der er tiltalt i sagen.

Mændene er tiltalt for enten at have ydet eller modtaget bestikkelse og for underslæb. Underslæbsdelen kommer ind i billedet, fordi det offentlige ifølge Bagmandspolitiet har lidt tab.

It-chefer stod med udstrakte arme

Fra begyndelsen af 2009 til slutningen af 2014 stod topfigurer hos it-leverandøren Atea for at smøre it-chefer i det offentlige, lyder anklagen.

Rejser til Las Vegas og Formel 1-løb i Dubai samt gourmetmiddage på fornemme restauranter som Kong Hans og Søllerød Kro var ifølge Bagmandspolitiet en del af smørelsen.

Det var it-chefer i Region Sjælland, som ifølge anklagerne stod med udstrakte hænder og tog imod regnen af gaver. En af cheferne skiftede undervejs til en stilling hos politiet. Også her modtog han ifølge Bagmandspolitiet bestikkelse.

Også selskabet Atea er tiltalt i sagen. Atea står blandt andet for at levere it-udstyr og anden elektronik til offentlige myndigheder i Norden og Baltikum. Bagmandspolitiet kræver Atea straffet med bøde.

Det fremgår ikke af sagens anklageskrift, hvad bødekravet mod virksomheden lyder på.

13 personer anholdt

kamp_for_laegeambulancer.jpg
Læs også
Atea-direktør står frem: Jeg er sigtet i bestikkelsessag
kamp_for_laegeambulancer.jpg
Læs også
Atea-direktør står frem: Jeg er sigtet i bestikkelsessag

Sagen begyndte i sommeren 2015. Her blev 13 personer anholdt, og seks blev efterfølgende varetægtsfængslet.

Det var Region Sjælland, som anmeldte sagen til politiet. Regionen havde haft et udbud kørende til en værdi af 500 millioner kroner.

Atea og en anden it-leverandør kappedes om ordren, men i regionen fornemmede man, at der var ugler i mosen, og gik derfor til ordensmagten.

Den anden leverandør blev tilbage i januar 2015 grundlagt af personer med en fortid i Ateas top. Tre af dem og en fjerde tidligere Atea-mand er nu blandt de tiltalte.

Direktør var indtil marts sigtet

Ingen nuværende ansatte i Atea er tiltalt i sagen. Men selskabets administrerende direktør i Danmark, Morten Felding, har indtil begyndelsen af marts været sigtet.

Han var mistænkt for at bære et ansvar, fordi han ikke greb ind over for Formel 1-turen til Dubai. Men Bagmandspolitiet har vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse tiltale mod ham i sagen.

Efterforskningen af sagen førte til, at en række offentligt ansatte i sommeren 2016 blev sigtet i mindre sager om modtagelse af gaver, for eksempel mobiltelefoner og tv-apparater.

Flere af dem er siden blevet dømt. To er idømt ubetinget fængsel, men de har anket til Østre Landsret. Sagen mod dem kører torsdag og fredag i denne uge.


Nyhedsoverblik