Baggrund: Derfor er sagen om Adam Buk principiel

Frikendelsen af en 17-årig bagmand i Adam Buk-sagen skabte politisk forargelse. Nu skal den principielle sag igen for retten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når en 17-årig ung mand fra Næstved i dag skal for retten i Næstved, er der tale om en helt principiel sag.

Anklagemyndigheden vil have gjort ham ansvarlig for, at 15-årige Adam Buk døde efter at have indtaget MDMA.

Men kan man overhovedet dømme en, der sælger stoffer for at begå uagtsomt manddrab, som anklagemyndigheden kræver? Det vil Retten i Næstved afgøre mandag. 

Centrale personer i sagen

Under politiets efterforskning fandt man frem til to centrale personer i sagen. En bagmand og en mellemmand:

quote Det er stødende for både familien og for samfundet, at der i en så alvorlig sag ikke idømmes hårdere straffe

Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets retsudvalg

  • Mellemmand: En 17-årig ung mand fra Næstved. Solgte cirka et gram MDMA direkte til Adam Buk og Matti Frey Olesen ved Gadekæret i Haslev den 2. februar 2018. I retten i dag mandag tiltalt for uagtsomt manddrab og salg af MDMA.
     
  • Bagmand: 17-årig ung mand fra Næstved. Solgte cirka to gram MDMA til mellemmanden på en privatadresse i Næstved. Idømt fire måneders fængsel for salg af MDMA til mellemmand den 15. maj. Frikendt for uagtsomt manddrab.

Anklagemyndigheden havde krævet den 17-årige bagmand fra Næstved idømt 15 måneders fængsel i sagen.

Men selvom han vidste, at MDMA var et særdeles kraftigt narkotikum, mente retten ikke, at det blev bevist, han kunne vide, at stoffet ville koste unge mennesker livet.

Adam Buks gravsted
Læs også
Adams mor taler ud: - Det betyder rigtig meget for mig, at folk lytter til den her historie
Adam Buks gravsted
Læs også
Adams mor taler ud: - Det betyder rigtig meget for mig, at folk lytter til den her historie

Derfor blev han frikendt for at have begået uagtsomt manddrab. Dommen er endelig, efter Statsadvokaten opgav at anke sagen.

Frikendelse af bagmand vakte forargelse

Da den 17-årige bagmand blev frikendt for uagtsomt manddrab i sagen den 15. maj, vakte det opsigt politisk og undren. DF og S mente, det var en fejl, at den unge mand blev frikendt for uagtsomt manddrab, og at sagen heller ikke eventuelt kunne efterprøves ved landsretten ved en eventuel anke. 

- Sagen er særlig alvorlig, fordi den kostede en dreng livet. Og det er stødende for både familien og for samfundet, at der i en så alvorlig sag ikke idømmes hårdere straffe, sagde Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets retsudvalg, til TV ØST. 

Også Socialdemokratiet undrede sig over dommen:

- Det er krænkende for retsfølelsen, at den samme mand nu kan stå på hovedgaden i Haslev og sælge MDMA kun et halvt år efter, at en 15-årig dreng er død på grund af hans narkohandel, sagde Kaare Dybvad (S).

Derfor kaldte DF og S Justitsministeren i samråd. 

Ifølge Kaare Dybvad var der nemlig tale om en meget principiel afgørelse.

- Samrådet skal sikre, at ministeren er opmærksom på sagen. Jeg tror, at alle er enige om, at pusheren har et ansvar for drengens død i Haslev. Derfor skal vi også sikre os, at sager som denne kan køres helt til dørs, og at bagmænd som denne kan blive dømt for uagtsomt manddrab, sagde han.

Forkert signal

Peter Skaarup mente, at retssystemet sendte et forkert signal til både samfundet og narkomiljøet med dommen.

- Når en så alvorlig sag ender med en dom på fire måneders fængsel, så er det et signal til omverdenen om, at det et eller andet sted er i orden at sælge stoffer, der ender med at koste en dreng livet. Det er en forfærdentlig sag, og jeg vil gerne se på, om vi ikke kunne finde en måde at give mere følelige straffe på, når folk sælger farlige stoffer, sagde Peter Skaarup. 

quote Jeg mener også, at man kan diskutere, om ikke netop en sag som denne kan betragtes som uagtsomt manddrab

Kaare Dybvad (S)

- Det er en grotesk sag. Jeg kan ikke forstå, at den ikke er ankes. Når folk dør som her, så burde man i det mindste have prøvet sagen i landsretten. Og jeg mener også, at man kan diskutere, om ikke netop en sag som denne kan betragtes som uagtsomt manddrab, sagde Kaare Dybvad (S)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) blev kaldt i samråd i juni. Og her kom det frem, at han efter sommerferien vil åbne for politiske forhandlinger, der kan ende ud i en skærpelse af straffene for narkotikakriminalitet, 

Det kom frem på et samråd i Folketingets retsudvalg tirsdag. 

- Jeg vil ikke tage stilling til den konkrete sag, fordi det kunne se ud, som om en justitsminister blandede sig i retsplejen i Danmark. Jeg vil dog gerne drøfte strafniveauet generelt, sagde justitsministeren på samrådet, hvor han indkaldte alle partier til at drøfte strafferammerne, sagde Justitsminister Søren Pape Poulsen (K). 

Mellemmand for retten i dag

Den 17-årige mellemmand skal for Retten i Næstved i dag. Han er tiltalt for at sælge cirka to gram MDMA til Adam Buk og hans skolekemmarat Matti Frey Olesen samt uagtsomt manddrab.

Der er afsat en retssdag og det forventes, at der falder dom mandag eftermiddag. 

 


Nyhedsoverblik