Bagedyst-vinder fra Næstved: Man kan ikke undgå at blive revet med

Andrea Søllested fra Næstved er vinder af årets Den Store Bagedyst. Et intenst forløb, hvor man ikke kan undgå at blive revet med, fortæller hun.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er meget overvældende, det kan jeg vist roligt sige.

Sådan lyder det fra 50-årige Andrea Søllested, da TV ØST fanger hende på telefonen torsdag. 

Det er dagen efter finalen i Den Store Bagedyst. Programmet, som en million seere denne sæson har fulgt tæt på DR1 hver onsdag aften.

I går blev det afsløret, at Andrea Søllested er årets vinder af programmet.

quote Nej det er ikke bare kage. Det er et forløb, man bliver suget ind i, som man bliver mere og mere optaget af og får mere og mere lyst til at være en del af

Andrea Søllested, vinder af Den Store Bagedyst 2017

Det er en viden, hun har ligget inde med, siden optagelserne sluttede i sommer. Men som først giver stor opmærksomhed her efter offentliggørelsen.

- Jeg havde da en forventning om, at jeg skulle snakke med nogle, efter finalen blev vist, men jeg kan da godt sige, at jeg er blevet overrasket over, hvor mange aviser og ugeblade der findes i Danmark, lyder det fra Andrea Søllested.

Ville bruge kreative evner

Når hun ikke finruller fondanten eller sprøjtemaler kagerne, er Andrea Søllested til daglig selvstændig. Hun syr både kostumer, tegner og maler.

Hun er blandt andet tidligere ejer af butikken Masquerade på Indre Vordingborgvej i Næstved.

Idéen om at melde sig til Den Store Bagedyst kom efter længere tids fascination af deltagernes udvikling i programmet, kombineret med Andrea Søllesteds umættelige lyst til at udfolde sig kreativt.

- Jeg var meget imponeret over, hvor meget deltagerne i de forrige sæsoner udviklede sig undervejs i programmerne. Det tænkte jeg, at jeg gerne ville være en del af, siger hun.

- Jeg tænkte, om jeg kunne overføre de kreative evner til også at kunne lave kager, forklarer hun.

Ikke interesseret i opskriften

Og det gik da også hurtigt op for hende, at det var i hendes æstetiske sans, at hendes styrker ligger. For det er egentlig ikke indholdet i kagerne, som hun er optaget af.

- Jeg havde jo ikke vundet Den Store Bagedyst, hvis jeg ikke var i stand til at lave en kage, der smager godt. Men det er ikke i opskriftudvikling, min interesse ligger. Jeg er ikke hende, der kommer i tanke om at bruge karry eller norsk myseost i en kage. Min styrke og interesse ligger i design, lyder det fra vinderen.

quote Til at starte med tænkte jeg, at jeg havde tilstrækkeligt mentalt overskud til  ikke at lade mig rive med. Jeg tænkte: Jeg skal hygge mig med det, jeg skal ikke stresse med det

Andrea Søllested, vinder af Den Store Bagedyst

Men selv om udfordringerne i programmet handler om at ramme den rette konsistens, "krumme", smag og design, så er Den Store Bagedyst et fænomen, der for deltagerne indeholder meget mere end det.

- Jeg tager rigtig meget med mig, og det har taget mig meget tid at bearbejde den oplevelse og finde ud af, hvad jeg tager med mig, forklarer hun.

- Jeg har lært så meget bageteknisk af dommerne, og det er jeg meget taknemmelig for. Og udover en masse dejlige venskaber, så har jeg fået en øget selvindsigt. Og det kan overraske, at man kan lære nye ting om sig selv, når man er 50 år gammel, men det kan man, siger hun. 

Ikke bare en kage

Det kan undre mange, hvordan det kan være, at følelserne i Den Store Bagedyst ofte sidder helt uden på forklæderne. 

For er det ikke bare en kage?

- Nej det er ikke bare kage. Det er et forløb, man bliver suget ind i, som man bliver mere og mere optaget af og får mere og mere lyst til at være en del af. Så man yder sit bedste, for ellers er man den næste, der ryger hjem, lyder forklaringen fra Andrea Søllested.

- Til at starte med tænkte jeg, at jeg havde tilstrækkeligt mentalt overskud til ikke at lade mig rive med. Jeg tænkte: Jeg skal hygge mig med det, jeg skal ikke stresse med det. Men jeg blev revet med, siger hun.

Men selv om det intense forløb på tv er overstået, så er kagedejskålen slet ikke tom for den nybagte vinder.

Hun vil ikke løfte sløret for, hvad der venter forude, men hun afslører, at hun har fået en ny facet til porteføljen.

- Jeg arbejder med et koncept, der hedder kagekunst, med at lave helt "ud-af-boksen" og vilde kager. Kageinstallationer som spiselig kunst. Selve det at lave noget, der er kunst, og som man kan spise, synes jeg er rigtigt spændende, forklarer hun.


Nyhedsoverblik