Arkitektoniske perler i Næstved: Kommune sætter fokus på god arkitektur med nye priser

Næstved Kommune beder borgerne om hjælp til at finde bygninger, der har høj arkitektonisk værdi, og som fortjener en pris for det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er der en helt særlig bygning, som du altid lægger mærke til på din daglige cykeltur i Næstved og omegn? Eller kender du til et gammelt restaureret hus, hvor håndværket er i top og husets historie er blevet respekteret?

Så kan du nu indstille byggerier til Næstved Kommunes nye arkitektur- og bygningsbevaringspriser.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

De nye priser skal være med til at sætte fokus på ”moderne byggeri, anlæg af høj arkitektonisk kvalitet eller på anden måde spændende bygninger, som er værd at bevare”. Kommunen kalder også de bevaringsværdige bygninger for ”huse med arkitektur-factor”.

- I Næstved Kommune har vi enestående arkitektur af både ældre og nyere dato. Det er kvaliteter, vi gerne vil værne om og styrke, siger Daniel Lillerøi (S), der er formand for Plan- og Erhvervsudvalget. 

Kommunen fremhæver også denne nybygge etageejendom i Østergade for gode detaljer i murværket og gode valg af materialer.
Kommunen fremhæver også denne nybygge etageejendom i Østergade for gode detaljer i murværket og gode valg af materialer. Foto: Næstved kommune

Gør kommunen attraktiv

I alt vil Næstved Kommune uddele fire priser hvert år. De vil uddele to arkitekturpriser og to bevaringspriser. Arkitekturpriserne gives enten til nybyggeri, istandsatte bygninger, ombygninger eller til by- og landskabsrum, mens bevaringspriserne går til restaurerede bygninger, som enten er fredede, bevaringsværdige eller opført før 1950.

Priserne skal hylde de borgere, der har prioriteret kvalitet og kreativitet, fordi det giver gode fremtidsperspektiver.

- Det er vigtigt at bevare og understøtte de eksisterende unikke by- og bygningsmæssige kvaliteter, der er i f.eks. Næstved Bymidte, Karrebæksminde og Snesere, når der bygges nyt, bygges til og restaureres. Disse kvaliteter er med til at sikre, at kommunen også i fremtiden er attraktiv at besøge og flytte til, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

Uddeles på Arkitekturens Dag

Alle borgere, foreninger og virksomheder kan indstille bygninger til de fire priser, og man må både indstille sit eget hus og steder, man har set.

Kommunen lægger både vægt på den håndværksmæssige kvalitet og usædvanlige detalje samt den gennemgående idé.

Vinderne bliver valgt af en dommerkomité bestående af blandt andet politikere og lokale arkitekter, og de bliver kåret på Arkitekturens Dag den 1. oktober.

Hvis du vil indstille en bygning eller et anlæg til prisen, skal det ske senest den 10. august 2018. Du kan læse mere om, hvordan du gør her.


Nyhedsoverblik